Kulttuuri

Espoolainen Nalle Westman luo valokuviinsa Hollywoodin henkeä

Elviksen musiikki ja amerikkalainen kulttuuri ovat luoneet pohjan espoolaisen Nalle Westmanin taiteelle ja antaneet suuntaa hänen elämälleen. Nyt hän on viisikymppinen graafikko-valokuvaaja-taiteilija, jonka valokuvanäyttely on juuri avattu Tapiolan kirjaston Pajassa.

– Innostuin Elviksen musiikista jo lapsuudessani 70-luvulla. Sen myötä innostuin myös amerikkalaisesta kulttuurista, autoista, Hollywoodista ja elokuvista. Tämä kaikki on toiminut polttoaineena omassa taiteessani, Nalle Westman kertoo.

– Elän paljolti omassa kuplassa, vähän tuollaiseen 50-luvun Hollywood- maailmaan kadoten. Sieltä ammennan ideoita myös omaan visuaaliseen ilmaisuuni.

Westman määrittelee itsensä myös rullaluistelevaksi cowboyksi, joka on kokeillut coyntry-laulajan ja performanssitaiteilijankin rooleja.

Nalle Westmanin kuvat henkivät mennyttä maailmaa ja glamouria. Hänen mukaansa ideat syntyvät sattumanvaraisesti ja mitä ihmeellisimmistä asioista.

– Pidän tanssielokuvista ja yritän tavoittaa kuviini samaa lennokasta henkeä.

– Joskus otan samasta aiheesta sata kuvaa ja silti tuntuu siltä, että mikään ei onnistu.

Monet valokuvista ovat kollaaseja ja osa kuvista on otettu kotona olohuoneessa. Westman etsii sopivan maailman, johon hän upottaa hahmonsa.

– Näyttelyn teema on omakuvat, mutta kuvat eivät ole selfieitä. Tärkeintä on tarina. Se on sivuseikka, että olen kuvissa itse. Se on itse asiassa käytännön sanelema juttu, koska kuvausajoista ja paikoista on helppo sopia itsensä kanssa, Westman valottaa.

Valokuvat on otettu perusjärjestelmäkameralla ja perusstudiovalaistuksella. Westman sanoo aina kapinoineensa dokumentaarista kuvaamista vastaan, koska "taiteen luomisessa ei muutoinkaan ole sääntöjä".

– Kuvat voisi ottaa vaikka vanhalla kenkälaatikkokameralla, koska ajatusprosessi on tärkein, Westman sanoo.

Tapiolan kirjaston Pajassa on nähtävillä noin 15 valokuvaa ja näyttely jatkuu 24. tammikuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu