Puheenaihe

Herlinien säätiö osti jättimäisen huvilan Kaivopuistosta – "Tutustumme rakennukseen rauhassa ja ryhdymme pohtimaan tiloihin sijoitettavia toimintoja"

Puistokadun huvila on peräisin 1880-luvulta.

Arkkitehtuurimuseo

Suomen arkkitehtuurimuseon säätiö on myynyt Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan historiallisen puuhuvilan Tiina ja Antti Herlinin säätiölle.

Peruskorjauksen jälkeen osoitteessa Puistokatu 4 sijaitsevaan kiinteistöön on suunnitteilla yleishyödyllistä yhteiskunnallista toimintaa.

Lue myös: Historiallinen huvila myydään Kaivopuistossa – kooltaan 920 kerrosneliötä, oli välillä jo purku-uhan alla

Huvilassa ovat nähtävillä sen vaiheikkaan historian kerrostumat. Rakennus edustaa Kaivopuiston alkuperäistä rakennuskantaa. Sen suunnitteli kartanpiirtäjä Carl Henrik Nummelin 1881, ja vuosisadan saatossa huvila on muodostunut käyttö- ja henkilöhistorialtaan merkittäväksi. Se on kuulunut muun muassa varatuomari Lauri Kivekkäälle ja näyttelijätär Ida Aalbergille sekä toiminut kouluna Svenska Samskolanin ja Ranskalaisen koulun käytössä.

Huvila siirtyi Suomen rakennustaiteen museosäätiön käyttöön vuonna 1957, jolloin sodan aiheuttamat vauriot leimasivat yhä huvilaa ja sen purkamistakin harkittiin.

Museosäätiö pelasti huvilan ja osti sen vuonna 1959. Vuonna 1982 museon näyttelytila, arkisto, kirjasto ja hallinto siirtyivät Kasarmikadulle, mutta näyttelytoimi jäi vielä Puistokadun huvilaan.

Museolla ei kuitenkaan ollut resursseja nostaa huvilaa sen arvon ansaitsemaan käyttöön.

Uusi omistaja on sitoutunut korjauttamaan talon huonokuntoisen julkisivun pikimmiten. Rakennus vaatii myös laajempaa peruskorjausta.

– Tutustuttuamme rakennukseen rauhassa ryhdymme suunnittelemaan sen historiaa kunnioittavaa peruskorjausta sekä tiloihin sijoitettavia toimintoja tarkemmin, kertoo Herlinien säätiön kehitysjohtaja Anna Herlin tiedotteessa.

Kulttuurikäyttöön kaavoitettu kiinteistö avataan peruskorjauksen jälkeen soveltuvin osin myös kaupunkilaisten käyttöön.

– Olemme tyytyväisiä, että historiallinen huvila peruskorjataan ja se herää uuteen kukoistukseen, toteaa arkkitehtuurimuseon väliaikainen johtaja Reetta Heiskanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: Miljoonien hintainen Marmoripalatsi ei mene kaupaksi, ollut tyhjillään jo 7 vuotta – yli 1400-neliöinen talo huokuu historiaa16.1.2019 20.10
Monumentaalinen arvorakennus myytiin Helsingin paraatipaikalla – Marmoripalatsiin tulossa hulppeita asuntoja25.4.2019 13.47
Eiran kummitustalo herää henkiin – katso kuvat18.12.2015 19.50
Kuvat: Eiran kummitustalo pesi kasvonsa – 500-neliöinen arvohuvila vaihtoi omistajaa 6,2 miljoonalla eurolla20.5.2018 19.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu