Kulttuuri

Uusi ovi musiikin maailmaan – Tunne orkesterisi luennot tulevat Tapiolaan

Ville Komppa on jo vuosia johtanut puhetta Tunne orkesterisi -tapaamisissa Musiikkitalossa. Nyt luentosarja laajenee Espooseen.

Anneli Tuominen-Halomo

Tunne orkesterisi -luentosarja laajenee Helsingistä Espooseen ja Tapiola Sinfoniettan konsertteihin. Syksyllä järjestettiin kaksi pienimuotoista tilaisuutta, mutta kevätkauden Tunne orkesterisi -luennoille on varattu Espoon kulttuurikeskuksen suurin sali, Tapiolasali.

Teemat sivuavat seuraavana päivänä järjestettävää konserttia ja paikalla on myös konsertissa esiintyviä taiteilijoita. Keskustelua johdattelee musiikin maisteri Ville Komppa, joka on jo vuodesta 2011 luotsannut vastaavaa luentosarjaa Helsingissä.

– Tunne orkesterisi on keskusteleva ja mutkaton tilaisuus, Ville Komppa sanoo.

Helsingissä vieraana on ollut säveltäjiä, kapellimestareja, filosofeja, toimittajia ja aivotutkijakin, siis ihmisiä, jotka jollain tavalla liittyvät orkesterimusiikkiin.

– Olemme käyneet yleisön kanssa läpi musiikin historiaa, teoslajeja, yksittäisen soittimen ominaisuuksia ja orkesterin sointivärejä. Olemme keskustelleet myös siitä, miten partituuria luetaan ja miten orkesteri valmistautuu konserttiin, Ville Komppa selvittää.

Musiikkitalossa Tunne orkesterisi -luento järjestetään yhdeksän kertaa vuodessa.

Espoossa Tapiolan Sinfonietta teki aloitteen Tunne orkesterisi -luentojen järjestämisestä. Niitä pidetään nyt kevätkaudella kaksi kertaa ja syyskaudella kaksi kertaa.

– Konsepti on sama kuin Helsingissäkin. Vieraat, joita on yleensä kaksi, ovat pääsääntöisesti Tapiola Sinfoniettan muusikoita, konsertin kapellimestareita tai solisteja, Komppa kertoo.

Koska osa Tapiola Sinfoniettan vierailijoista on ulkomaalaisia, osa keskusteluista voidaan käydä englanniksi.

Espoossa luentojen teemat sivuavat seuraavana päivänä järjestettävää konserttia.

Tapiolasalissa järjestettäville luennoille ovat tervetulleita kaikki orkesterimusiikista kiinnostuneet.

Musiikista on luvassa mielenkiintoisia ja monipuolisia taustatietoja. Faktoja täydentävät ääninäytteet ja kuvataiteen esimerkit. Luennolle voi osallistua, vaikka ei olisi menossa konserttiin.

– Yleisön kannalta on hienoa, että he pääsevät kysymään ja kuulemaan, millaista arki on, kun muusikko soittaa joka viikko samassa orkesterissa tai millaista elämä on, kun kapellimestari reissaa ympäri maailmaa, Ville Komppa mainitsee.

Luennoilla voidaan keskustella myös konserttiin liittyvän säveltäjän elämästä ja siitä, millaisessa historiallisessa tai sosiaalisessa tilanteessa sävellys on syntynyt.

– Elävä musiikki luodaan uudelleen siinä tilanteessa kun se esitetään, Ville Komppa muistuttaa.

Tapiola Sinfonietta haluaa palvella yleisöä mahdollisimman hyvin ja tavoittaa uudenlaisia yleisöjä.

Orkesteri toivoo, että luennoista tulisi luontevia paikkoja ja tilaisuuksia, joissa yleisö voi oppia lisää musiikista.

– Minun tehtäväni on ottaa klassinen musiikki alas jalustalta ja tuoda siihen ajankuvaa mukaan, Ville Komppa kuvaa omaa rooliaan.

Kompan mukaan luento on ikään kuin laajennettu versio taiteilijatapaamisesta.

– Kun luennolla on 50–200 kuulijaa, aina on mukana rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat kysyä ja keskustella. Yleisöltä tulee parhaat kysymykset.

Komppa uskoo lujasti siihen, että klassisella musiikilla on kuuntelijoita tulevaisuudessakin.

Kuukausittaiset luennot Musiikkitalolla jatkuvat vanhaan tapaan kerran kuussa torstaisin kello 16.30–18. Näiden luentojen pohjalta on Tunneorkesterisi.com-sivulle koottu jo mittava tietopaketti klassisesta musiikista.

Tunne orkesterisi

Luennot laajentavat tietämystä

Luennot pidetään Espoon kulttuurikeskuksessa (Kulttuuriaukio 2, Tapiola) keskiviikkoisin kello 16.30–18, kaksi kertaa syyskaudella ja kaksi kertaa kevätkaudella.

Luentosarjaa isännöi muusikko, MuM Ville Komppa.

Kevätkauden ensimmäinen luento on keskiviikkona 4. maaliskuuta kello 16.30–18, jolloin aiheena on Kansanlaulusta sinfoniaan.

Keskiviikkona 13. toukokuuta kello 16.30–18 puheena ovat Keskeneräiset ja unohdetut teokset.

Luennoille on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu