Puheenaihe

Espoossa valmistaudutaan vääntöön lasten ja vanhusten ruoasta – vihreä valtuutettu haluaa puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön

Liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista Espoon tarjoamilla aterioilla vuoteen 2025 mennessä esittävä valtuustoaloite vaikuttaisi esimerkiksi kouluruokaan.

Ulla Mether

Pitäisikö Espoon puolittaa liha- ja maitotuotteiden kulutus aterioillaan muun muassa kouluissa ja hoivakodeissa vuoteen 2025 mennessä?

Tätä joutuu pohtimaan Espoon kaupunginvaltuusto, kun se saa eteensä liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamista ajavan valtuustoaloitteen alkuvuodesta.

 

Luvassa lienee kiivas keskustelu, sillä aloite jakaa näkemyksiä. Espoon valtuuston suurimman ryhmän eli kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Mia Laiho ei innostu aloitteesta.

Lääkäritaustainen Laiho on myös kansanedustaja ja jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa viime syksynä.

– Tällaisissa kategorisissa puolitustavoitteissa mennään alueelle, joka voi aiheuttaa vahinkoa ihmisille, joille julkinen ruokailu on tarkoitettu, Laiho sanoo.

Aloite vaikuttaisi esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja hoivakodeissa tarjottaviin aterioihin. Laiho pitää tärkeänä, että lapset, nuoret ja vanhukset saavat aterioista tarpeeksi proteiinia, kalsiumia ja muita ravintoaineita. Ruoan pitää myös maistua heille.

Myös Espoon viranhaltijoiden laatimassa vastauksessa pelätään, että lasten, nuorten ja ikäihmisten ravitsemus heikkenisi, jos ateria tai osa siitä jäisi liha- ja maitotuotteiden vähentämisen myötä syömättä.

– Vanhukset ovat tottuneet tietynlaiseen ruokaan. On kohtuutonta vaatia, että heidän pitäisi lopettaa maidonjuonti ja siirtyä muihin tuotteisiin, Laiho sanoo.

 

Aloitteen tehnyt vihreiden kaupunginvaltuutettu Saara Hyrkkö painottaa, ettei tarkoitus ole tinkiä ruoan tai ravitsemuksen laadusta.

– Minulla ei ole syytä epäillä, etteikö joukkoruokailujen reseptiikkaa olisi mahdollista kehittää sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta kestävällä tavalla.

– Aloitteessa ei esitetä lihan tai maidon kulutuksen lopettamista, vaan kulutuksen asteittaista vähentämistä, Hyrkkö huomauttaa.

Hyrkön ja yli 20 muun valtuutetun allekirjoittaman aloitteen taustalla ovat ilmastosyyt.

– Ruoantuotanto on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista ja eläinperäisten tuotteiden vähentäminen on tehokas tapa vähentää ruuan ympäristökuormitusta, Hyrkkö sanoo.

 

Mia Laiho vähentäisi ruokaan liittyviä päästöjä mieluummin muuttamalla julkisten hankintojen ehtoja.

– Kilpailutuskriteereissä voidaan painottaa esimerkiksi kotimaista tai luomu- ja lähiruokaa, jolloin myös suomalaisten luomuyrittäjien asema paranisi, Laiho sanoo.

Tämä voisi Laihon mukaan aiheuttaa lisäkustannuksia. Niin tekisi viranhaltijoiden laatiman vastauksen mukaan myös liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolitus, jos esimerkiksi maitotuotteet vaihdettaisiin kasvipohjaisiin.

Saara Hyrkkö ei vastaa kysymykseen siitä, mistä lisärahat puolittamiseen otettaisiin.

– Jos ja kun Espoo haluaa olla edelläkävijä ilmastoasioissa, tulisi sen kulkea tässäkin asiassa etujoukoissa. Luonnollisesti on myös kysyttävä, miksi liha ja maito ovat tällä hetkellä niin halpoja suhteessa ympäristön kannalta kestävämpiin vaihtoehtoihin.

Hyrkkö kertoo toivoneensa, että Espoossa olisi tarttuneet puolitusehdotukseen reippaammin.

– Itse ajattelen, että ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät toimet kannattaa aloittaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Hyrkkö toteaa.

Kuntapolitiikka

Kaupunginhallitus ei esitä puolitusta

Espoon kaupunginhallitus käsitteli jo syksyllä valtuustoaloitetta liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamisesta vuoteen 2025 mennessä.

Kaupunginhallitus ei esitä valtuustolle kulutuksen puolittamista, vaan linjasi tavoitteeksi, että vuoteen 2025 mennessä kasvispainotteisen ruoan, kotimaisten kasviperäisten tuotteiden, sisävesistä ja Itämerestä kestävästi pyydetyn kalan sekä vaalean lihan käyttö lisääntyy merkittävästi kaupungin järjestämillä aterioilla.

Punaisen lihan osuutta taas on määrä vähentää.

Lisäksi kaupungin tavoitteena olisi huolehtia osaltaan siitä, että joukkoruokailijat voivat saada tarpeeksi energiaa ja proteiinia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aloite: Lihan ja maidon käyttö pitäisi puolittaa Espoon aterioilla – maitotuotteita tarjotaan 1,1 miljoonaa litraa vuodessa17.11.2019 15.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu