Kulttuuri

Konsertti omaan olohuoneeseen? – Kotilo tuo konsertit koteihin

Hanna Hohti ja Terhi Paldanius ideoivat rohkeasti ja tekevät uusia avauksia. Kotilo-konserttisarja tuo musiikin tavallisten ihmisten olohuoneisiin.

Anneli Tuominen-Halomo

Pääkaupunkiseudulla alkaa helmikuussa uusi kamarimusiikkia ja kantaa ottavia puheenvuoroja yhdistävä kotikonserttisarja Kotilo. Sen taiteellisesta sisällöstä vastaavat tapiolalaiset muusikot, alttoviulisti Hanna Hohti ja viulisti Terhi Paldanius.

Konsertit yhdistävät uudella tavalla yksityisen ja julkisen, koska ne järjestetään tavallisten ihmisten kodeissa ja ne striimataan internetiin.

– Luomme kotikonserttien sarjan, jossa yhdistyvät välitön tunnelma ja yhteiskunnalliset keskustelut. Haluamme Kotilon kannustavan ymmärryksen laajentamiseen ja tarjoamme yleisölle tilaisuuden kuunnella vieraita asioita turvallisessa ympäristössä, Hanna Hohti kuvaa.

– Kotikonserttikonsepti on vuosisatoja vanha perinne, mutta kamarimusiikkisarjan striimausta nettiin ei tietääkseni Suomessa ole kokeiltu, Hanna Hohti sanoo.

Striimauksen avulla Kotilo-konsertit ovat kaikkien musiikinystävien tavoitettavissa ja konsertit ovat kuultavissa myös ulkomailla. Järjestäjät odottavatkin jännittyneinä, kuinka suuren yleisön striimaus tavoittaa.

Kevätkauden Kotilo-konsertit järjestetään Helsingin puolella. Ensimmäisessä konsertissa 9. helmikuuta esiintyvät kulttuurivaikuttaja Aleksi Malmberg, huilisti-säveltäjä Heta Aho ja pianisti Matleena Nyman.

Malmbergin puheenvuoron aiheena on tulevaisuuden kaupunkikulttuuri: Helsinki muuttuu – entä sen taide?.

Illan ranskalaissävytteisessä musiikkiosuudessa soi muun muassa Ahon Pariisissa säveltämä Syringa, jonka elektroniikka osuudesta vastaa Anders Pohjola.

Ensimmäinen konsertti on Töölössä, mutta Kotilon järjestäjät paljastavat tarkan osoitteen yleisölle vasta lipunoston yhteydessä.

Lippuja myydään ainoastaan ennakkoon Holvi-lippukaupassa. Liput maksavat 20/17 euroa.

Sarjan toinen konsertti järjestetään 29. maaliskuuta Paloheinässä. Siellä esiintyvät Kotilon taiteelliset johtajat sekä sellisti Markus Hohti. Puheenvuoron käyttää toimittaja Sonja Saarikoski ja hänen aiheenaan on nerouden myytti. Hän pohtii erityisesti miesneroutta ehtymättömänä luonnonvarana.

Teema ohjaa myös illan aikana kuultavaa musiikkia. Säveltäjä ja teos paljastetaan yleisölle vasta kunkin esityksen päätteeksi siksi, etteivät ennakkokäsitykset musiikin luojista ja heidän töistään ohjaisi kuuntelukokemusta.

Hohti ja Paldanius ideoivat nyt syyskauden 2020 konsertteja ja etsivät samalla erilaisia koteja konserttipaikoiksi.

– Kotikonsertit ovat soittajille mielekäs tapa esiintyä, koska siellä pääsee lähelle yleisöä. Odotamme jännittyneinä, miten yleisö uskaltaa lähteä tuntemattomaan kotiin.

Konserttien alkajaisiksi kuultavat puheenvuorot kestävät noin 15 minuuttia ja konsertti kestää noin tunnin.

– Yksiöt ovat konserttipaikoiksi vähän liian pieniä, mutta konsertti voidaan toteuttaa kaksiossa tai sitä isommassa kodissa.

– Räätälöimme konsertin sisällön sen mukaan, millaisessa kodissa se järjestetään – onko siellä esimerkiksi piano käytettävissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu