Puheenaihe

Länsimetron liityntäparkeissa on satoja vapaita paikkoja joka päivä – vain reilu puolet paikoista käytössä arkisin

Kirjoittaja kritisoi alkuperäistä suunnitelmaa pienempien liityntäparkkialueiden rakentamista asemien yhteyteen.

Arkisto / Sirkku Aalto

Espoon metroasemien liityntäpysäköintipaikoissa on päivittäin satoja vapaita paikkoja. Reilut kaksi vuotta toiminnassa olleiden liityntäpysäköintien käyttöaste on jäänyt vähän yli 50 prosenttiin.

Matinkylän, Niittykummun, Urheilupuiston ja Tapiolan liityntäpysäköinneissä on yhteensä noin 1 000 pysäköintipaikkaa, jotka sijaitsevat pysäköintihalleissa.

Paikat on tarkoitettu autoilijoille, jotka jatkavat matkaansa metrolla tai bussilla. Pysäköinti maksaa yhteensä 2 euroa 10 tunnilta, lisäksi on oltava voimassa oleva HSL:n matkalippu.

 

– Käyttöasteessa on ollut pientä, tasaista kasvua ja nyt se on vakiintunut vähän yli 50 prosenttiin arkisin. Tilaa on reilusti ja kaikkiin liityntäpysäköinteihin mahtuu joka päivä, toteaa Espoon kaupungin kaupunkiliikennepäällikkö Johanna Nyberg.

Nybergin mukaan liityntäparkkien käyttöaste on odotusten mukainen.

– Tilaa on myös tulevaisuuden tarpeisiin. Seuraamme koko ajan, miten esimerkiksi vyöhykeuudistus on vaikuttanut liityntäpysäköintiin. Tällä hetkellä näyttää, että sen vaikutus on vähäinen. Myös mahdolliset tulevaisuuden ruuhkamaksut voivat vaikuttaa kysyntään, Nyberg huomauttaa.

 

Jos liityntäpysäköintien käyttöastetta haluttaisiin nostaa, keino siihen olisi vuoropysäköinti. Tällöin liityntäpaikat voisivat olla iltaisin ja viikonloppuisin esimerkiksi urheiluhallin tai kauppakeskuksen käytössä.

– Tätä on pohdittu ja varsinkin urheiluhallin yhtey-dessä vuoropysäköinti toimisi hyvin, kun pysäköinnin tarve sijoittuu eri kellonaikaan. Myös kauppakeskuksen kanssa siitä voisi sopia.

Länsimetron jatkeen liityntäpysäköinneissä nykyiset kokemukset käyttöasteesta otetaan huomioon. Nyberg arvioi, että liityntäpysäköintipaikkojen määrä ei välttämättä muutu oleellisesti, mutta vuoropysäköinti otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

 

Metroasemien yhteyteen on rakennettu liityntäparkkeja myös pyörille. Niiden suosio on Nybergin mukaan ollut iloinen yllätys.

– Käyttöaste on vilkkaimmalla pyöräilykaudella ollut liki sata, Nyberg sanoo.

Liityntäpysäköinti

Auto parkkihalliin ja metroon

Länsimetron liityntäpysäköintipaikat sijaitsevat parkkihalleissa metroasemien yhteydessä Tapiolassa, Urheilupuistossa, Niittykummussa ja Matinkylässä.

Tapiolassa on 370, Urheilupuistossa 200, Niittykummussa 80 ja Matinkylässä 350 liityntäpysäköintipaikkaa.

Tapiolassa ja Matinkylässä liityntäparkeille on varattu omat kerroksensa Ainoan ja Ison Omenan yhteydessä olevista parkkihalleista. Urheilupuistossa ja Niittykummussa liityntäpaikat ovat hallissa muiden pysäköintipaikkojen seassa.

Otaniemessä on liityntäpysäköinti vain pyörille. Keilaniemeen on suunnitteilla liityntäpysäköinti autoille.

Liityntäpysäköinteihin ajaessa on oltava voimassa oleva HSL:n matkalippu, joka voi olla kerta-, kausi- tai arvolippu.

Puomeille on hiljattain asennettu laitteet, jotka pystyvät lukemaan myös mobiililipun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudet lukijalaitteet ensimmäiseksi Leppävaaraan – myös mobiililipulla pääsee pian liityntäpysäköintiin10.9.2019 09.29
Normiautoilijalle 60 euroa, metromatkaajalle parkkimaksu vain 2 euroa päivä: "Oheispalvelu, jolla ihmisiä ohjataan käyttämään joukkoliikennettä"27.9.2017 06.45
Maksullista pysäköintiä Espoon kaduilla ja parkkipaikoilla esitetään – aloitus kolmessa kaupunkikeskuksessa1.11.2019 11.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu