Ruoka

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Kuvituskuva

Katja Luoma

Tuttu tilanne lounaskeittojonossa: joku on taas kauhonut kaikki sattumat, ja jäljellä on pelkkä liemi. Seuraava yrittää löytää sopasta muutakin kuin pari perunaa, mutta esimerkiksi kalakeitosta on jo saalistettu kaikki kunnon palat. Jäljellä on ehkä muutama hippu.

Harmittaa sellainen. ”En maksa seitsemää euroa lautasellisesta perunalohkoja”, jonossa muristaan.

Tekee mieli huomauttaa sopan siivilöijälle, että jonossa on muitakin, ei ole yksin hän tässä syömässä. Ja että jos ruoan nimi on keitto, oletus on, että lautaselle päätyy myös sen lientä, ei vain parhaita paloja. Niitä jonossa seisovien mielestä on laitettu sopan joukkoon ilmeisen vähän, koska kaikille ei riittänyt.

 

Jos keitto on tehty huolella, itse asiassa sen parhain osa on juuri liemi. Aivan kuin hyvässä kastikkeessa: haudutettuun liemeen on kertynyt makujen sinfonia siihen käytetyistä raaka-aineista.

Lihaisista ruuista tulee mieleen bouef bourguigon eli tutummin Burgundin lihapata. Siihen tulee erilaisia sipuleita, yrttejä, kasviksia, hyvää paistia, hieman pekonia tai silavaa, hapokasta tomaattipyreetä ja punaviiniä. Se hautuu hiljalleen, pitkän aikaa. Tämän klassikon ehdottomasti paras osa on sen liemi. Toinen tähän sarjaan kuuluva ruoka on vietnamilainen pho. Hyvänen aika, miltä sen liemi maistuu!

Tai lempiruokani eli mitä tahansa kultaisessa kastikkeessa. Yhdistelmään kuuluu vähän savupekonia, valkosipulia, sitruunaa, sahramia ja aikaa. Monesti tätä tehdessäni päädyn keittiöön latkimaan pelkkää kastiketta seisaaltaan hellan ääressä.

Sattumien saalistajat tekevät aisteilleen karhunpalveluksen. Onhan toki komeaa, kun keittolautasella on nakkipyramidi, mutta jotain jää puuttumaan kokonaisuudesta.

 

Moni keventää näin vuoden alussa. Sitten syödään lounaaksi ”ihan vain vähän kasvissosekeittoa”. Jos ateria ei sisällä muuta, keitto ei täytä vaatimuksia ravitsemuksellisesti. Pelkkää sosetta saa lappaa pari santsilautasellista, jos aikoo tuntea itsensä kylläiseksi.

Ja miksi pitäisi tuntea kylläiseksi? Siksi, että jaksaa vielä iltapäivälläkin tehdä töitä ilman voimia tuovaa karkkipussia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu