Kulttuuri

Tylypahka kirjastossa – Potter-fanien oma päivä tulee taas

Harry Potter -kirjoilla on edelleen vankka fanikunta.

Anneli Tuominen-Halomo

Kirjastoissa järjestään Harry Potter -päivä jo kuudetta kertaa. Kirjastot muuttuvat Tylypahkaksi 6. helmikuuta iltapäivällä.

 

Kirjastoissa voi osallistua pajoihin, joissa rakennellaan taikasauvoja, sekoitellaan taikajuomia ja rohtoja ja perehdytään muutenkin taikojen maailmaan.

Kaikissa mukana olevissa kirjastoissa ohjelma on erilainen, mutta yhteistä on tietovisa, joka huipentuu päivän päätteeksi Helmet-kirjastojen väliseen loppukilpailuun.

Harry Potter -päivään voi myös pukeutua teeman mukaisesti.

 

Entressen kirjasto muuttuu Tyylypahkaksi 6. helmikuuta kello 16–19.30 väliseksi ajaksi.

– Entressen kirjastossa on Harry Potter -päivänä ollut aina eniten ohjelmaa ja eniten kävijöitä koko pääkaupunkiseudun Potter-illoista. Kävijöitä on ollut 800–2500. Tänä vuonna on tarjolla ennätyspaljon ohjelmaa, kertoo kirjastopedagogi, lastenkirjallisuuden asiantuntija Pirkko Ilmanen Entressen kirjastosta.

 

Pottereita luetaan yhä ja Ilmasen mukaan ehkä eniten fantasiagenrestä.

– Fanitus ei tunnu laantuvan. Potterit synnyttivät uuden fantasia-aallon. Suosio perustuu mielestäni siihen, että Rowling on onnistuneesti yhdistänyt fantasiaan mukaan koululaisromaanin ja seikkailuromaanin genret, Pirkko Ilmanen sanoo.

 

Kirjailija on kutonut teoksiinsa mukaan hahmoja ja tarinan palasia maailman mytologioista. Ikiaikaiset myyttiset tarinat vetoavat ihmisiin.

Klassinen asetelma vetoaa myös tunteisiin: orpo, kaltoin kohdeltu poika, jolla on erikoiskyky, mutta silti hän epäilee itseään.

– Toiseuden teema on vahva läpi koko saagan. Siihen on aina helppo samaistua ja se synnyttää myötätuntoa lukijoissa, Ilmanen toteaa.

 

Espoossa Harry Potter -päivää vietetään Entressen, Ison Omenan, Nöykkiön, Sellon ja Tapiolan kirjastossa. Myös Kauniaisten kirjasto on mukana.

Kirjastojen Harry Potter -tapahtumat ovat osa kansainvälistä Harry Potter Book Night -tapahtumaa.

Tapahtuma on ilmainen ja kaiken ikäisille sopiva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kjell Westö ja Juha Itkonen keskustelevat kirjeenvaihdostaan Ison Omenan kirjastossa7.2.2020 19.30
Maagisia juttuja – Kibecon tulee taas Sellon kirjastoon28.12.2019 07.15
Lasten lukuinto kasvaa Espoossa – lastenkirjoja lainattiin ennätysmääriä 14.4.2017 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu