Kulttuuri

Historia ja nykypäivä kohtaavat Kuutti Lavosen näyttelyssä Didrichsenillä

Contemplation teoksia on näyttelyssä kaksi, inner ja outer. Niiden ainoa ero on se, että värisävy on erilainen. Näin Kuutti Lavonen on muuttanut naishahmon psykologisen luonteen.

Anneli Tuominen-Halomo

Jotain vanhaa ja tuttua, viittauksia eurooppalaisen taiteen klassikoihin ja kristilliseen kulttuuriin, mutta modernissa muodossa.

Piirtäjä ajassa: Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus -näyttely Didrichsenillä esittelee taiteilijan uusinta tuotantoa ja tärkeitä teoksia vuosien varrelta. Uusi tuotanto on nähtävillä museosiivessä ja vanhemmat teokset on sijoitettu huvilan puolelle.

Näyttelyssä on Lavosen grafiikkaa, maalauksia ja piirustuksia.

 

Kuutti Lavonen määrittelee itsensä piirtäjäksi ja graafikoksi.

– Koen olevani nykytaiteilija, vaikka minulla on historiallisia maalauksia.

Näyttelyn nimi Aika ja ikuisuus vie Kuutti Lavosen teosten keskeisten teemojen äärelle. Lavonen on historiatietoinen taiteilija, jonka tuotantoon sisältyy ajallinen jännite.

Lavosen kuvakielessä on viittauksia taidehistoriaan ja kerrokselliseen kuvakulttuurin. Esimerkiksi näyttelyjulkaisun kanteen valittu kuva Enkeli (2004, värikynä paperille) johdattaa ajatukset Helene Schjerfbeckin omakuviin. Toisaalta teoksilla on vahva yhteys nykyhetkeen ja taiteilijan välittömään kokemuspiiriin.

 

Luominen voi olla tuskallista, mutta tieto tulevasta näyttelystä pakottaa työskentelemään. Didrichsenin näyttelynkin viimeinen teos valmistui vasta muutama päivä ennen avajaisia.

– Aloitan aina grafiikalla, mieluiten litografialla. Seuraava vaihe on monesti pienten nimikkeiden teko. Teen aina isoa ja pientä rinnakkain, taiteilija kertoo työskentelytavastaan.

– Teoksen arvo tai viesti ei ole kiinni sen koosta.

– Taide muuttuu silloin tärkeäksi, kun se antaa elämyksen. Taidetta ei tarvitse ymmärtää, vaan se täytyy kokea. Muuttuessaan elämykseksi taide tulee ymmärretyksi, Lavonen sanoo.

 

Näyttelyn kookkaimmat piirustukset Lavonen on tehnyt okumevanerille, joka on hänen mielestään luonnon lahja taiteelle.

– Okumevaneri toimii puna- ja mustaliidun kanssa ja pastelleilla. Se osallistuu kädenjälkeeni omalla dekoratiivisuudellaan, Lavonen miettii.

Taiteilija painottaa, että grafiikka on erilaista kuin maalaaminen. – Grafiikasta ei ikinä tiedä, mitä siitä tulee ennen kuin teos on ihan valmis. Grafiikka on enemmän prosessi kuin tietoinen teko, taiteilija määrittelee.

Lavonen muistuttaa, että grafiikan tekemisessä taiteilijan apuna on toinen osapuoli, joka on oman alansa hyvä edustaja. Vedos on kahden ihmisen yhteistyön tulos.

 

Bottecassa Kuutti Lavonen sai väri- ja perspektiivioppia, mutta myös elävän mallin piirustus ja vanhojen mestariteosten kopiointi olivat tärkeä osa tiellä taiteilijaksi.

– Silloin oma viisarini heilahti vahvasti vanhojen mestarien ihailun puolelle.

Näyttelyssä on useita teoksia, joissa on viittauksia muun muassa renessanssiin ja kristilliseen kuvaperinteeseen.

 

Lavonen kuvaa usein ilmeikkäitä kasvoja. Hän ei piirrä kasvoja suoraan mallista, vaan kuvamuistista, joka sisältää havainnon ja muodon.

– Kasvot muodostuvat vanhan kunnioittamisesta ja nykypäivästä. Kasvoihin sekoittuu tästä päivästä tärkeiden ihmisten vaikutusta ja piirteitä, olemusta ja psykologiaa.

 

Didrichsenin taidemuseo täyttää tänä vuonna 55 vuotta. Kolmena edellisenä vuonna kävijöitä on ollut yli 50 000 ja tämänkin vuoden kävijätavoitteet ovat kovat.

Kesänäyttelynä on Björn Weckström Ihminen, kone ja koru.

Syksyllä on vuorossa Didrichsenin tähän mennessä suurin näyttelysatsaus, Vincent van Gogh – Tie taiteilijaksi.

Taidenäyttely

Taidehistoriaa ja nykyaikaa

Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus -näyttely on nähtävillä Didrichsenillä (Kuusilahdenkuja 1, Helsinki) 3. toukokuuta asti. Taitelija täyttää näyttelyn kuluessa 60 vuotta.

Suuri osa teoksista on valmistunut näyttelyä varten 2019–2020, eivätkä ne ole aikaisemmin olleet esillä.

Kuutti Lavonen asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taidegraafikoksi Suomen taideakatemian koulusta vuonna 1984.

Toimi kuvataideakatemiassa taidegrafiikan professorina 1999–2003.

Taiteilijan julkisia teoksia ovat mm. Tyrvään Pyhän Olavin kirkon lehterin maalauskoristelu.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Didrichsen esittelee kahden rohkean kokeilijan ja uudistajan taidetta18.2.2018 19.15
Museolta jättisatsaus: Vincent van Goghin työt esille Helsinkiin24.10.2019 10.39
Didrichsenin museo uusiutui –  itse rakennuskin on taideteos29.6.2014 18.00
Juho Rissanen oli tarkka kansan kuvaaja – parhaat teokset nyt Didrichsenin museossa19.2.2017 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu