Kulttuuri

Uusia kasvoja, uutta musiikkia ja uusia konserttipaikkoja April Jazzeilla

April Jazzeille tulee ennätysmäärä kokoonpanoja, jotka esiintyvät ensimmäistä kertaa Suomessa ja April Jazzeilla. FORQ on yksi näistä kokoonpanoista.

April Jazz

April Jazzeille tulee tänä keväänä ennätysmäärä eli 11 ensi kertaa Suomessa esiintyvää ulkomaista kokoonpanoa.

Nimekkäimpiä ovat kolminkertaisen Grammy-voittaja Cécile McLorin Salvantin ja pianisti Sullivan Fortnerin muodostama duo, 15 Grammy-ehdokkuutta kerännyt jazzpianisti Fred Hersch sekä Grammy-palkitun pianistilegenda Bob Jamesin ja saksalaisen jazztrumpetisti Till Brönnerin johtama yhtye.

April Jazz laajentaa toimintaansa ensimmäistä kertaa Otaniemeen. Jazz soi kauppakeskus A Blockissa.

Festivaalijohtaja Matti Lappalainen on uudesta avauksesta innoissaan.

– A Block on Teltta2.0. Jazztelttaa on silloin tällöin toivottu takaisin, ja nyt A Blockissa voi teltan tapaan nauttia musiikista rennosti ja käydä välillä ostamassa virvokkeita, Matti Lappalainen sanoo.

Tilaan mahtuu noin 750 jazzin ystävää. Yhteistyökumppaneina ovat Aalto-yliopiston ylioppilaskunta ja Fazer Food & Co.

Jazzia kuullaan Otaniemessä kolmena iltana eli 23.–25. huhtikuuta. Torstaina ja perjantaina on show & dinner -tyyppinen tapahtuma. Torstai- ja perjantai-iltojen ulkomainen tähtiesiintyjä on Grammy-ehdokkaanakin ollut laulaja-rumpali Jamison Ross. Hänen lisäkseen torstaina lavalle nousee Olli Soikkeli Trio ja perjantaina Dalindèo, joka julkaisee keväällä viidennen albuminsa.

A Blokin lauantai on suunnattu nuorille opiskelijoille. Silloin viihdyttävät Dalindèo ja Moonlight Breakfast.

– Olimme tekemässä Aalto Open Air -festivaalia ja idea yhteistyöstä syntyi silloin, Lappalainen sanoo.

Ajatuksena on, että tämän kevään jazzit Otaniemessä eivät jää ainutkertaiseksi tilaisuudeksi.

Uusi konserttipaikka on myös Temppeliaukion kirkko, jossa April Jazz vierailee 23. huhtikuuta. Kirkossa esiintyvä Trondheim Jazz Orchestra heittäytyy musiikilliseen seikkailuun urkuristi-säveltäjä Alf Hulbækmon kanssa.

Kiinnostavaa kuultavaa on myös Emma Espoon modernin taiteen museossa esitettävä Tatu Rönkön teos Muovipullomusiikkia, joka todella soitetaan muovipulloilla.

April Jazzit organisoiva ja isännöivä Espoo Big Band täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

EBB:n juhlavuoden avaavassa konsertissa April Jazzeilla kantaesityksensä saa Mikko Hassiselta tilattu teos, jonka johtaa EBB:n kapellimestari Marzi Nyman. Säveltäjä Mikko Hassinen vastaa live-elektroniikasta, solistina esiintyy trumpetisti Verneri Pohjola.

Sävellystä on inspiroinut Nobel-palkitun turkkilaisen kirjailijan Orhan Pamukin romaani Nimeni on punainen.

Uuden albumin keväällä julkaiseviin suomalaisyhtyeisiin lukeutuvat basisti Jori Huhtalan johtama uusi kokoonpano Talambo, säveltäjä-kitaristi Valtteri Pöyhösen johtama Dalindèo, New Yorkissa asuvan kitaristi Olli Soikkelin trio sekä helsinkiläisyhtye Peela.

Yksi kevään jazzfestivaalin erikoisuuksista on polkupyörällä liikkuvan Kari Ikosen kartanokonsertit. Konsertteihin on vapaa pääsy.

Kevään 2020 festivaali on jo 34. April Jazz -festivaali. Tapahtuman konserttipaikkoina toimivat Tapiolassa sijaitsevat Espoon kulttuurikeskus, Espoon modernin taiteen museo EMMA, April Jazz Club Tapiola Gardenissa, Sellosali Leppävaarassa ja Suomen luontokeskus Haltia Nuuksiossa.

Vuodesta 1987 lähtien järjestetty April Jazz on pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestivaali.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu