Puheenaihe

Apotti ei tuonut ruuhkaa Jorvin päivystykseen

Kuvituskuva.

Arkisto/Anneli Tuominen-Halomo

Potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotti otettiin käyttöön Jorvin sairaalassa ja useissa muissa Husin yksiköissä lauantaina. Hus varoitti etukäteen, että järjestelmämuutos voi ruuhkauttaa Jorvin sairaalan päivystystä.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husista kertoo, että Jorvin päivystyksessä oli ruuhkaa perjantai-iltana ennen kuin Apotti otettiin käyttöön.

– Sen jälkeen on ollut ihan normaali tilanne. Varsinaista ruuhkaa ei ole ollut, Mäkijärvi kertoi maanantaina.

Hus tiedotti sunnuntaina, että yksiköissä oli ollut Apotin käyttöön liittyviä ongelmatilanteita.

– Ne ovat olleet lähinnä teknisiä ongelmia, joihin on saatu joko käyttöön liittyvää opastusta tai tehty ohjelmaan tekninen korjaus, Mäkijärvi sanoo.

 

Apotin tekninen käyttöönottovaihe kestää noin kuukauden. Kiireettömiä vastaanottoaikoja on aluksi tarjolla tavallista vähemmän, jotta yhden potilaan tietojen kirjaamiselle on enemmän aikaa.

– Tarkoitus on, että potilasmäärät palautuvat neljässä viikossa normaalille tasolle. Se on viime kädessä testi sille, kuinka Apotin kanssa pärjätään, Mäkijärvi sanoo.

Kiireettömillä vastaanotoilla hoidetaan esimerkiksi pitkäaikaissairauden takia tai leikkauksen jälkeen kontrollikäynnille tulevia potilaita.

 

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että Apotti on aiheuttanut runsaan vuoden käytön aikana yli 50 sosiaali- ja terveysalaa valvovalle Valviralle asti raportoitua vaaratilannetta Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

Mäkijärven mukaan vaaratilanneilmoituksia kertyi viikonlopun aikana kaikista Husin yksiköistä tavanomainen määrä eli yhteensä 150.

– Ilmoituksista noin viiteenkymmeneen oli kirjattu, että Apotti oli jotenkin ollut niissä mukana. Yksikään ilmoituksista ei kuitenkaan ollut vakava vaaratilanne, Mäkijärvi korostaa.

– Yksityiskohtaisia tietoja ei ole, mutta luokittelutietojen mukaan noin puolet Apottiin liittyneistä ilmoituksista on ollut tiedonkulkuun ja puolet lääkitykseen liittyviä. Myös ne ovat normaaleita ja yleisimpiä Valviralle raportoitavia asioita tietojärjestelmästä riippumatta, Mäkijärvi sanoo.

Mäkijärvi kertoo, että Hus käy viime viikonlopulta tulleet vaaratilanneilmoitukset vielä läpi ja tekee tärkeimmistä ilmoituksen Valviralle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jorvi siirtyy Apottiin lauantaina – päivystys saattaa ruuhkautua, kiireettömiä aikoja tarjolla vähemmän29.1.2020 08.00
Liikkuvalle sairaalalle kansallista tunnustusta – Espoon ja Husin innovaatio vähentää vanhusten päivystyskäyntejä5.12.2019 13.25
Päivystysavun numerossa ollut pahimmillaan jopa tunnin jono, osa soitoista turhia – "Kysellään esimerkiksi labratuloksia"17.11.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu