Kulttuuri

Näyttely Galleria Aarnissa – Henri Tuominen maalaa esiin ihmisen synkempää puolta

Henri Tuominen maalaa usein tummanpuhuvia ja ekspressiivisiä ihmishahmoja, joita hän pitää niitä eräänlaisina uhkan ja kuoleman symboleina.

Anneli Tuominen-Halomo

Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa on esillä Henri Tuomisen Maalauksia -näyttely, joka on Turussa opiskelleen ja viime vuonna valmistuneen taiteilijan debyyttinäyttely.

Tuomisen työskentelyssä on tällä hetkellä kaksi pääaihetta: ihmishahmot ja rakennuksia. Niiden kautta hän käsittelee valtaa ja väkivaltaa.

Ihmishahmoista koostuva Bellum-sarja viittaa sotaan, kun taas rakennusaiheiset maalaukset edustavat rakenteellisen väkivallan tutkailua.

Raskaista aiheista huolimatta Henri Tuominen uskaltaa irrotella väreillä ja edetä työskentelyssään ekspressio edellä.

– Väkivalta on aina ajankohtainen ja myös laaja aihe, joka ilmenee yhteiskunnassa monella tavalla ja tasolla. Osa väkivallasta tapahtuu salassa.

Henri Tuomisen teosten yhtenä lähtökohtana on muotokuvan perinne, mutta hän tutkii maalaustensa kautta kriittisesti yhteiskunnallisia valtarakenteita.

Muotokuvat ovat perinteisesti esittäneet henkilöitä, jotka ovat käyttäneet poliittista, sotilaallista, taloudellista tai uskonnollista valtaa, mutta nykyään muotokuvan kohde voi olla viihteen supertähti tai lemmikkieläin.

– Haluan taiteilijana tarkastella myös ihmisen synkempää puolta, koska niin sanotun yöpuolen kuvaaminen kertoo ihmisyydestä siinä missä kauneuden tavoittelukin. Ajattelen, että taiteilijan on kyettävä tuomaan esille yhteiskunnan varjopuolia, mutta itse taiteen ei kuitenkaan tarvitse olla julistavaa tai tympeän moralistista.

Tuomisen maalaamissa ihmishahmoissa lähtökohtana on usein vanhassa lehdessä nähty valokuva. – Luonnostelen maalauksen hiilellä ja työn edetessä heitän valokuvan syrjään. Silloin maalaus alkaa elää omaa elämäänsä.

– Vaikka aiheeni ovat ahdistavia, maalausprosessi voi silti olla nautinnollinen.

Tuomisen maalauksissa talot ovat pelkistettyjä, arkkityyppejä.

– Kulissit voivat perheessä olla kunnossa, mutta neljän seinän sisällä tapahtuu hirveitä asioita, Henri Tuominen muistuttaa.

5767286-n.jpg

Hyvin hoidetun pihan ja puutarhan taakse voi kätkeytyä todella synkkiä ja kipeitä asioita, Henri Tuominen muistuttaa. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Väkivallan teema nousi esiin, kun Henri Tuominen teki lopputyötään Turun Akatemiassa. Taiteellinen lopputyö oli esillä Turun Taidehallissa viime keväänä, ja Galleria Aarnin näyttely on sen jatkumoa. Maalaukset ovat syntyneet viime syksyn ja tammikuun aikana.

– Näyttelyn uusin maalaus on nimeltään Aamu. Halusin tehdä jotain, jossa on myös toivoa.

Taiteilija haluaa antaa katsojalle vähän avaimia maalaustensa katsomiseen, mutta hän jättää näyttelykävijälle myös tilaa tehdä oman tulkintansa.

Kaikki Henri Tuomisen näyttelyssä olevat työt ovat kankaalle maalattuja öljyvärimaalauksia, jotka ovat syntyneet loppuvuonna 2019 ja tammikuussa 2020.

– Aiemmin käytin paljon sinisen eri sävyjä, mutta nyt olen ottanut väripaletin laajemmin käyttöön. Nyt olen rohjennut tarttua keltaiseenkin.

Tähänastisen uransa aikana Henri Tuominen on tehnyt rinnakkain täysin abstraktia ja esittävää taidetta. Hän suunnittelee työskentelevänsä näin jatkossakin.

Henri Tuominen asuu ja työskentelee Turussa. Hän on valmistunut kuvataitelijaksi Turun Taideakatemiasta keväällä 2019, ja on keskittynyt taiteellisessa työskentelyssä pääasiassa maalausilmaisuun. Tuominen on Taidemaalariliiton kokelasjäsen ja Turun Taiteilijaseuran jäsen.

Samaan aikaan Tuomisen maalausten kanssa Galleria Aarnissa on nähtävillä Elina Aho- Brennanin ja Rose-Mari Torpon teoksia. Näyttelyt jatkuvat 1. maaliskuuta asti.

Galleria Aarni on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin kello 12–16.

Sunnuntaina 1. maaliskuuta kello 14–16 näyttelyn taiteilijat osallistuvat paneelikeskusteluun, jonka aiheena on Prosessi ja maalauksen materiaalisuus. Keskustelua johdattaa galleristi Seela Petra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu