Kulttuuri

Näyttely Galleria Aarnissa – valo ja värit elävät Rose-Mari Torpon teoksissa

Rose-Mari Torpo viimeistelee Sininen-teoksen ripustusta. Idea teokseen syntyi Galleria Aarnin korkeasta tilasta.

Anneli Tuominen-Halomo

Värit ja materiaalit ovat tärkeitä taiteilija Rose-Mari Torpolle. Hänen Chroma-näyttelynsä Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa Leppävaarassa koostuu paperille, kankaalle ja verkolle spray-maaleilla, musteella ja akryylilla maalatuista teoksista.

Materiaalien eri ominaisuudet, värit ja teosten sijoittuminen galleriatilassa rakentavat kokonaisuuden.

– Kun katsota ja liikkuu ja tarkastelee teoksia eri etäisyyksiltä ja eri kulmista, värit muuttuvat. Olennaista on oleminen, havaitseminen ja aistiminen, Rose-Mari Torpo sanoo.

Muutama vuosi sitten Torpo jätti öljyvärit, ainakin toistaiseksi. Hän koki öljyväreillä työskentelyn hitaaksi ja raskaaksi.

– Kokeilut ja uudistuminen ovat minulle tärkeitä, ja muutos toi ilmaisuun keveyttä ja muuntuvuutta.

– Koen, että materiaalit ja värit ovat vuoropuhelussa teoksissani ja ohjaavat työskentelyäni. Verkko on haastava alusta eikä tietynlaista lopputulosta voi ennalta määritellä, koska kosteus ja väri leviävät satunnaisesti.

5767300-n.jpg

Rose-Mari Torpo viimeistelee Sininen-teoksen ripustusta. Idea teokseen syntyi Galleria Aarnin korkeasta tilasta. Kuva: Anneli Tuominen-Halomo

Luovimmat ratkaisut ja värivalinta tapahtuvat Torpon mukaan intuitiivisesti, ja maalausprosessi toimii kokeilujen kautta.

– Pyrin olemaan maalaustilanteessa avoin. Siksi koen, että yhteistyön tekeminen muiden taiteilijoiden kanssa on antoisaa. Haluan nähdä muiden taidetta.

Taiteilijuus on toisaalta yksinäistä työtä. Tieto tulevista näyttelyistä aikatauluttaa ja inspiroi.

– Kävin tutustumassa Galleria Aarniin ennen kuin otin näyttelyajan vastaan. Korkea Sininen-teos syntyi juuri tähän tilaan, Torpo kertoo.

Galleria Aarnissa nyt olevat teokset eivät ole olleet nähtävillä vielä missään muualla.

Rose-Mari Torpo asuu ja työskentelee Helsingissä. Valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003 hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa.

Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Rauman Taidemuseossa, Galleria Å:ssa Turussa ja Huuto galleriassa Helsingissä.

Vuonna 2016 hän täydensi koulutustaan Turun Taideakatemiassa (kuvataiteilijan AMK –tutkinto). Rose-Mari Torpo on Taidemaalariliiton jäsen ja hän kuuluu Helsingin ja Rauman taiteilijaseuroihin.

Chroma-näyttely jatkuu Galleria Aarnissa 1. maaliskuuta asti. Galleriassa on samaan aikaan nähtävillä Elina Aho-Brennanin ja Henri Tuomisen teoksia.

Näyttelyt jatkuvat 1. maaliskuuta asti.

Galleria Aarni on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin kello 12–16.

Sunnuntaina 1. maaliskuuta kello 14–16 näyttelyn taiteilijat osallistuvat paneelikeskusteluun, jonka aiheena on Prosessi ja maalauksen materiaalisuus. Keskustelua johdattaa galleristi Seela Petra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu