Kulttuuri

Näyttely Galleria Aarnissa – ruumiillisuus ja havainto ovat Elina Aho-Brennanin taiteen perusta

Ihminen ja kehollisuus ovat taiteilja Elina Aho-Brennanille loputtoman kiinnostuksen kohde.

Anneli Tuominen-Halomo

Taiteilija Elina Aho-Brennan ilottelee väreillä ja viivoilla. Kehon kielioppia -näyttely Galleria Aarnissa Leppävaarassa esittelee Aho-Brennanin työskentelyn ydintä: ruumiillisuutta ja havaintoa, jossa traditiot ja kokeellisuus kohtaavat.

– Piirustus ja maalaus ovat lähellä toisiaan. Minulla piirtämisen nopeus on siirtynyt osin maalaukselliseen ilmaisuus ja jättänyt ne hiukan luonnosmaisiksi.

Taiteilijaa kiinnostaa kehollisuus, omassa kehossa oleminen, aistit ja moniaistisuus sekä kehon ja mielen yhteys.

– Olen kiinnostunut tuomaan esiin sitä liikettä ja elinvoimaa, joka ihmisen kehollisuuteen elävästi liittyy.

Aho-Brennan käyttää myös vahvoja värejä. Hänelle värit merkitsevät myös tunnetta. Väri kuvaa energiaa ja elinvoimaa. Hänen väri- ja sävymaailmansa uudistuvat usein.

– Omassa taiteellisessa työskentelyssäni ytimessä on ruumiillisuus ja havainto, kehon ja aistien välittämät aistimukset, sekä maalauksen ja piirustuksen fyysisyys, ele, tapahtuma ja jälki. Lisäksi keskeinen kiinnostuksen kohteeni on esittävän ja abstraktin ilmaisun kohtaaminen, kokeellisuuden ja tradition kohtaaminen, sekä värin ja viivan ilmaisuvoima.

– Opetan Kriittisessä korkaakoulussa elävän mallin piirtämistä. Usein ajatellaan, että se taito ei ole tärkeä nykytaiteelle. Minulle elämän mallin piirtäminen on todella tärkeää, koska se kehittää havaitsemisen rikkautta ja ilmaisun tapaa. Tilanne on intiimi ja se tuo oman jännitteensä tekemiseen. Minun mielestäni elävä ihminen on paras inspiraation lähde, Elina Aho-Brennan sanoo.

– Olen aiemmalta koulutukseltani psykologi ja sitäkin kautta tulee kiinnostus ihmiseen. Olen kuvallisessa ilmaisussani loputtoman kiinnostunut ihmisen kuvaamisesta: tunteesta, liikkeestä, inhimillisyydestä ja eleestä. Ihmisen katse ja kehonkielen, eleiden hienovireisyys ja toisaalta ekspressiivisyys kiehtoo kovasti. Työskentelyssäni on viitteitä abstraktiin ja lyyriseen ekspressionismiin, yhdistettynä havainnon ja piirustusilmaisun maailmaan.

Maalaaminen on Aho-Brennanin mukaan kiinnostava senkin vuoksi, että toisinaan siihen pitää käyttää voimaa, toisinaan herkkyyttä. Pieneenkin maalaukseen voi tiivistyä paljon.

– On tärkeää, että ilmaisunvapaus, herkkyys ja autenttisuus säilyvät ja sitä korostan myös opiskelijoille.

Viime syksynä Elina Aho-Brennan vähensi opetustöitään ja keskittyi enemmän omaan taiteelliseen työskentelyynsä. Hänellä oli näyttely Tapiolassa toimineessa Galleria Aarnissa ja se antoi uskoa ja energiaa oman taiteen tekemiseen.

Elina Aho-Brennan on kuvataiteilija, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Glasgow School of Art´ista vuonna 2012. Hänellä on ollut 20 yksityisnäyttelyä ja hän on osallistunut lukuisiin ryhmä- tai yhteisnäyttelyihin. Hän on kuvataiteilijana opiskellut ja työskennellyt paljonkin ulkomailla, erityisesti Glasgowssa, Lontoossa ja New Yorkissa. Nykyisin hänen kotipaikkansa on Helsinki.

Galleriassa on samaan aikaan nähtävillä Rose-Mari Torpon ja Henri Tuomisen teoksia.

Näyttelyt jatkuvat 1. maaliskuuta asti.

Galleria Aarni on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12–20 ja lauantaisin sekä sunnuntaisin kello 12–16.

Sunnuntaina 1. maaliskuuta kello 14–16 näyttelyn taiteilijat osallistuvat paneelikeskusteluun, jonka aiheena on Prosessi ja maalauksen materiaalisuus. Keskustelua johdattaa galleristi Seela Petra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu