Kulttuuri

Maria Ruoti maalaa häivähdyksiä tuonpuoleisesta todellisuudesta

Maria Ruoti saa inspiraatiota luonnostas. Oikella oleva Jää-nimistä maalausta on inspiroinut myös Ulla-Lena Lundbergin saman niminen romaani.

Anneli Tuominen-Halomo

– Tuntuu hienolta nähdä omat maalauksensa näyttelytilan seinällä ja erilaisessa valaistuksessa kuin kotona, Maria Ruoti huokaa.

Vaikka taide on kuulunut olennaisena osana hänen elämäänsä aina, Tapiolassa Espoon kulttuurikeskuksen Nuottiparvella oleva näyttely nimeltään Aavistuksia on hänen ensimmäinen taidenäyttelynsä.

Ruoti on taustaltaan espoolainen kahden pienen lapsen äiti, teologi ja oikeustieteilijä ja taide on hänelle keino pysähtyä arjen kiireen keskellä.

– Jokin aika sitten minulta alettiin tilata akustiikkalevyille ja suurilla kangaspohjille maalattuja maalauksia. Sen jälkeen ajattelin kokeilla toteuttaa unelmani ja maalata kokonaisuuden näyttelyä varten.

Ajatus itsensä haastamisesta taiteen tekijänä on ollut mielessä jo pitkään ja lopulta Maria Ruoti toteutti näyttelyn maalaukset parissa kuukaudessa.

– Kun ajattelen asioita, näen ne visuaalisesti ja sitten on käytännön toteutuksen vuoro.

Taulujen tematiikka on pyhyys ja sen ilmentyminen taiteessa.

– Pidän ajatuksesta, että tuonpuoleinen transsendenttinen todellisuus tulee lähelle ihmistä ja näkyväksi. Taulut ilmaisevat sitä, mihin rationaalisesti sanallistettavissa oleva osuus päättyy. Lopputulos on aavistuksia, väriä sekä tunteita.

Tulevaisuudessakin Maria Ruoti haluaa pitää taiteen tekemisen Ruoti Art & Designin kautta ja muut työt tasapainoisena kokonaisuutena.

– Haluan taiteellani tuoda iloa ja voimaa ihmisten arkeen.

Maria Ruoti saa inspiraatiota uskonnonfilosofiasta ja luonnosta, etenkin merestä. Luonnon lisäksi inspiraationa toimivat ihmisten kohtalot, kärsimys ja yhteiskunnan valta-asetelmat.

Oman kodin ympäristö innostaa myös, koska 1,5 vuotta sitten hankitun omakotitalon ikkunoista avautuu näkymä puutarhaan ja metsään. Hän maalaa hillityillä väreillä, mutta kevät tuo maalauksiin aina lisää pastellisia sävyjä.

Seuraavaksi hän aikoo toteuttaa muutaman tilausteoksen ja suunnitelmissa on myös osallistuminen syksyn Habitareen.

Aavistuksia-näyttely jatkuu 29. helmikuuta asti ja siihen voi tutustua kulttuurikeskuksen aukioloaikoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu