Puheenaihe

Samariassa ja muilla Espoon terveysasemilla tavallista väljempää – "Väestö on kuullut ohjeet eikä lähde turhaan liikkeelle"

Kaikki hengitystieinfektiopotilaat on viime maanantaista lähtien hoidettu Samarian terveysasemalla Espoon keskuksessa. Arkistokuva.

Klaus Nurmi

Hengitystieoireista kärsivien keskittäminen Samarian terveysasemalle Espoon keskukseen ei toistaiseksi ole ruuhkauttanut asemaa. Ruuhkautumista ei ole nähty myöskään Espoon muilla terveysasemilla, jonne on ohjattu Samariasta kaikki muut kuin hengitystieinfektio-oireiset.

– Muilla asemilla on käynyt vähemmän asiakkaita kuin yleensä. Varmaan väestö on kuullut ohjeet eivätkä he lähde turhaan liikkeelle, sanoo Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn.

Myös Samarian terveysasemalla on Svahnin mukaan käynyt tavanomaista vähemmän potilaita. Maanantain, tiistain ja keskiviikon aikana asemalla kävi Svahnin mukaan yhteensä 330 hengitystieoireista.

– Muutama potilas on täyttänyt nykyiset koronatestauskriteerit, Svahn kertoi torstaina.

Testit tehdään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yksiköissä. Hengitystietulehdusoireisten keskittämisellä Samariaan halutaan estää infektiotartuntojen leviämistä.

– Joukossa voi olla koronapotilaita, joten heidät on tärkeää hoitaa muista erillään. Epidemian hillitsemiseksi on tärkeää, että ikäihmiset ja perussairaat hoidetaan eri yksiköissä, Svahn sanoo.

Espoossa maanantaista alkaen toiminut koronaneuvontanumero palvelee maanantaista perjantaihin kello 7–18 numerossa 09 816 34600. Numeroon on Svahnin mukaan tullut päivittäin noin 300–400 puhelua.

 

Useilla Espoon terveysasemilla on yhteinen puhelinpalvelu, jonne tulee tavallisesti noin 1 500 puhelua päivässä. Esimerkiksi viime maanantaina puhelinpalveluun ja koronaneuvontaan tuli kuitenkin yhteensä noin 2 500 puhelua.

Svahn pitää puhelumäärän kasvua myönteisenä merkkinä.

– Ihmiset ovat jääneet kotiin. He soittavat eivätkä tule paikan päälle, niin kuin kuuluukin tässä tilanteessa toimia, Svahn katsoo.

Koronaneuvonnan ja terveysasemien puhelinpalvelun ollessa kiinni voi soittaa päivystysavun numeroon 116 117. Päivystysavussa on kuitenkin ollut Husin mukaan ruuhkaa ja numeroon tulee soittaa vain, jos kotikonstein ei pärjää.

– Esimerkiksi viikonloppuisin auki on vain päivystysavun numero 116 117. Meidän on nyt mietittävä, olisiko syytä laajentaa neuvontanumeron aukioloaikoja, Svahn sanoo.

Jos koronavirus ahdistaa tai huolettaa, mielenterveyspalveluiden numerosta 09 816 31300 saa apua maanantaista perjantaihin kello 8–16. Sinne yhteydenottoja ei ole Svahnin mukaan ainakaan vielä tullut tavallista enempää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koronavirus: Samarian terveysasemalle vain infektiopotilaat maanantaista lähtien14.3.2020 10.30
Koronavirus: Espoo kieltää vierailut hoivakoteihin ja sairaalaan – käynnistä voi sopia poikkeustapauksissa16.3.2020 16.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu