Kulttuuri

Kalle Nio etsii taikuuden rajoja

Green on Kalle Nion ja WHS:n uusin teos. Esitys lähtee maailmalle heti, kun koronapandemia on talttunut.

WHS

Taikuuden maailma imaisi Kalle Nion mukaansa jo lapsena. Hänet palkittiin hiljattain Vuoden Taikurina, mutta hän on myös kuvataiteilija, teatteriohjaaja, valokuvaaja ja elokuvantekijä.

Hän sai tunnustuksen uraauurtavista kansainvälisistä kiertueistaan ja uutta ilmaisua hakevasta taikuudestaan, erityisesti vuonna 2019 ensi-iltansa saaneesta The Green -teoksesta.

– Uravalintani oli helppo, Kalle Nio naurahtaa kotonaan Tapiolassa Nallenpolun taiteilijatalossa. Ateljeen täyttää valtava keskeneräinen teos, joka on hänen ja kuvataiteilija Leena Nion yhteisprojekti. Isännän valtakunta on parvella, jossa hänellä on sadoittain taikuuteen liittyviä kirjoja.

Kalle Nio aloitti taikatemppujen harjoittelemisen ihan pikkupoikana. Innostuksen takana on perinteinen tarina televisiossa nähdyistä taikureista. Yksi innoittajista oli David Copperfield.

Ala- ja yläasteikäisenä hän teki videoita ja huomasi, että video on taikatemppu, koska kuva liikkuu.

– Havainto ja illuusio kiinnostavat minua. Samanlaisia asiat pyörivät mielessä edelleen, mutta käsittelykeinot vaihtuvat.

– Jongleeraustakin harjoittelin. Ongelmani oli kuitenkin se, että perinteinen sirkus ja taikuuden estetiikka eivät kuitenkaan tuntuneet omilta. Koin pienen kriisin, koska showbisnesmeininki ei kolahtanut minuun.

Kalle Nio valmistui kuvataideakatemiasta taiteen maisteriksi. Se antoi perspektiiviä ja mahdollisuuden katsoa taikuuden maailmaa ulkopuolelta.

– Haluan etsiä taikuuden rajoja – mikä on taikuutta ja mikä ei.

Uudet esitykset syntyvät yksin tai yhteistyössä ryhmän kanssa.

– Uusien ajatusten ja temppujen keksiminen on minulle tärkeä osa ammattia.

Kalle Nio on erittäin kiinnostunut taikuuden historiasta. Sitä tutkiessa hän on huomannut, että tempun historia voi olla satoja vuosia vanha.

– Uudet ajatukset pohjautuvat vahvasti historiaan.

Samat asiat huijaavat ihmisiä edelleen ja sen vuoksi Kalle Nion mielestä on kiinnostavaa lukea taikuutta koskevaa, vaikkapa 1800-luvulta tai 1600-luvulta peräisin olevaa kirjallisuutta.

– Aiemmin puhuttiin konstiniekasta. Se on niin hyvä sana, että voisin laittaa sen käyntikorttiini, Nio miettii.

– Silmänkääntäjä on hieno sana myös.

Kalle Nio kuuluu WHS-teatterin perustajajäseniin ja ensimmäinen esitys oli Kiasma-teatterissa vuonna 2003.

– Tajusin varsin pian, että näillä hommilla ei pysty elättämään itseään Suomessa, koska yleensä teatterit tekevät omia produktioita. Nyt tilanne on tosin muuttumassa.

Keski-Euroopassa tilanne on ollut toinen, koska siellä ohjelmisto kootaan paljolti vierailuesityksistä.

– Meidän esityksemme vaativat hyvin varustellun teatterin, koska tekniikka on aika monimutkaista.

WHS-teatteri avasi ovet ulkomaille lähettämällä videoita ja kirjeitä.

– Joku tarttui syöttiin, ja näkyvyys tuo uusia keikkoja.

Eurooppalaiset teatterijohtajat ovat nähneet satoja esityksiä ja kilpailu erottumisesta on alalla kovaa.

– Koska Suomi on kaukana, esityksen pitää olla hyvä, jotta tilaaja suostuu maksamaan rahtikulut ja matkat, Kalle Nio huomauttaa.

– Peli on raakaa. Taikuus on armoton laji ja mokan mahdollisuus on aina olemassa. Jos jotain menee pieleen, työt loppuvat.

Kiertue-elämä on rankkaa. Ensin matkustetaan, sitten pystytetään tekniikka, esitetään, puretaan ja matkustetaan taas.

– Siitä on glamour kaukana. Jos esitykset ovat samassa teatterissa, aikaa jää myös kaupunkiin tutustumiselle.

WHS-teatteri on esiintynyt yli 40 maassa ja esimerkiksi viime vuonna 10 maassa. Tällä hetkellä WHS-teatteri kiertää maailmaa kahdella esityksellä. The Green sai ensi-iltansa viime vuonna ja Lähtö jo vuonna 2013.

WHS:n esitykset ovat poikkitaiteellisia ja ne sisältävät sirkusta, teatteria, nukketeatteria ja tanssia.

– Jos ihmisille kerrotaan, että tulette katsomaan sirkusta, heille muodostuu vahvoja ennakko-odotuksia siitä, mitä on tulossa. Ideaalitilanne olisi, että ihmiset eivät tiedä ennakkoon mitään, vaan he tulevat katsomaan puhtaasti esitystä. Esittävä taide tai visuaalinen taide antaa tilaa tulkinnoille.

Kuka?

Monipuolinen taikuri

Kalle Nio on syntynyt Keravalla, asunut varhaislapsuudessaan Leppävaarassa ja sitten Korsossa. Lukiolaisena hän muutti Helsinkiin.

Nion perhe muutti Kampista Tapiolaan Suomen Taiteilijaseuran omistamaan ateljeetaloon noin viisi vuotta sitten.

Kalle Nio (s. 1982) työskentelee näyttämötaikuuden, visuaalisen teatterin, sirkuksen, kokeellisen elokuvan ja kuvataiteen saralla.

Nion ryhmä WHS on yksi aktiivisimmin ulkomailla toimivista suomalaisista esitystaideryhmistä, ryhmän teoksia on esitetty yli 40 eri maassa.

Nio on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta kuvataiteen maisteriksi.

WHS:n esityksiä on ollut Euroopassa mm. Pariisissa, Lontoossa, Torinossa ja Genovassa, Etelä-Amerikassa Panaman ja Costa Rican kansallisteattereissa ja Kolumbiassa Bogotassa maailman suurimmilla teatterifestivaaleilla sekä Aasiassa mm. Sanghaissa, Soulissa ja Taipeissa.

Suomen taikapiiri ry on perustettu vuonna 1945 ja on Suomen vanhin taikayhdistys.

Kalle Nio valittiin helmikuussa yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu