Puheenaihe

Espoossa valmistellaan 15–20 koulun sulkemista – lähiopetukseen tuli maanantaina vajaat 300 pikkukoululaista lisää

Vajaan kolmensadan espoolaisen pikkukoululaisen koulurepuille tuli tällä viikolla käyttöä, kun he palasivat kouluille lähiopetukseen vajaan viikon etäopetuksen jälkeen.

Arkisto / Jussi Lopperi

Lähiopetukseen on ilmoittautunut 275 espoolaista pikkukoululaista lisää sen jälkeen kun hallitus päätti perjantaina antaa oikeuden lähiopetukseen kaikille vuosiluokkien 1–3 oppilaille.

Espoossa kouluun kulkee tällä viikolla vajaat tuhat oppilasta, 955.

Heistä 855 on esikoululaisia ja vuosiluokkien 1–3 oppilaita.

– Vuosiluokilla 0–3 lähiopetuksessa on tällä hetkellä noin seitsemän prosenttia oppilaista, kertoo Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.

Viime viikolla lähiopetuksessa oli 680 oppilasta, joten koululle fyysisesti tulevien määrä nousi viime viikosta noin kolmanneksella.

 

Huoltajilta kysytään jatkossa tarvetta oppilaan lähiopetukseen noin viikon välein, jotta opettajaresurssia saataisiin suunnattua sinne, missä sille on eniten tarvetta.

Espoossa toivotaan, että pienimmätkin oppilaat pidettäisiin etäopetuksessa, jos tämä on suinkin mahdollista.

Lähiopetukseen on kuitenkin mahdollista ilmoittautua myös vaikka päivänkin varoajalla, jos perheen tarpeet niin vaativat.

– Jos tautitilanne pahenee, saa se yhä useamman pitämään lapsensa kotona. Jos tautitilanne helpottuu, voi lähiopetukseen tulevien määrä kasvaa, ennakoi Rinta-aho.

Lähiopetus järjestetään niin, ettei kouluissa synny yli kymmenen oppilaan ryhmiä.

Jos lähiopetuksessa on vain muutama oppilas, saattaa sama opettaja opettaa myös luokan etäoppilaita.

– Rehtorit ovat pedagogisia johtajia ja he osaavat katsoa, paljonko oppilaita voi olla lähiopetuksessa, jotta sama opettaja pystyy hoitamaan myös etäopetuksen, Rinta-aho sanoo.

 

Espoossa suunnitellaan 15–20 koulun tilapäistä sulkemista niiden vähäisen lähiopetuksessa olevien oppilaiden määrän vuoksi. Esimerkiksi joissain yläkouluissa käy tällä hetkellä vain muutamia erityisen tuen opetuksen oppilaita.

– Keskitämme opetusta (muille lähikouluille), jotta saamme henkilöstöresurssit tehokkaaseen käyttöön. Mietimme näitä niin, ettei kenellekään tulisi tämän vuoksi kohtuutonta kulkemisen vaikeutta, Rinta-aho sanoo.

– Lähiopetus jatkuu näillä näkymin useimmissa alakouluissa.

Opettajien terveystilanne on Rinta-ahon mukaan tällä hetkellä aika hyvä. Kouluissa on mietitty ennakkoon sijaistuksia mahdollisissa sairaustapauksissa.

 

Rinta-ahon mukaan etäopetus on sujunut alun nettikapasiteettiongelmien jälkeen hyvin.

– Sovimme opettajien kanssa heti aluksi, että etäopiskelu tarkoittaa jatkuvassa kontaktissa olemista oppilaisiin. Tavoitteenamme on kokemus mahdollisimman normaalista koulutyöstä. Tämä tuo oppilaille turvallisuuden tunnetta ja rytmiä päivään. Silloin vanhemmatkin voivat keskittyä omaan työhönsä, Rinta-aho sanoo.

Opettajat seuraavat tiiviisti etäoppilaiden läsnäoloa. Jos tunnin tai päivän tehtäviä ei ole hoidettu, pitäisi opettajalta lähteä huoltajalle poissaoloilmoitus normaaliin tapaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaikki 1.–3.-luokkalaiset voivat mennä kouluun – "Ei ole kuitenkaan pakko"20.3.2020 14.44
Espoo valmistelee mahdollisuutta kouluruokailuun etäopetuksessa oleville - "On koteja, joissa kouluateria on lapsen tai nuoren ainoa lämmin ateria päivässä"18.3.2020 18.05
Sosiaaliala on huolissaan kotiin jäävistä koululaisista: "Kymmeniätuhansia lapsia jää vaille turvallista päiväohjelmaa"17.3.2020 08.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu