Roskakaloista on tulossa ammatti- ja kotikokkien muotivillitys

Hauesta saa mehevät murekepihvit.

Pro Kala ry

Crista Enkovaara ja Jiska, syövät nyt ainakin haukea. Paistan haukifileet yleensä pannulla. Isän ja hänen puolisonsa luona olen syönyt myös särkipihvejä. He hyödyntävät yleensä kaiken mahdollisen. Itse en olisi tullut ajatelleeksi, että särjestäkin voi valmistaa ruokia.

Heli Koivuniemi

Hauki.

Pro Kala ry

Made.

Pro Kala ry

Särkisaalista on mahdollista kalastaa ympäri vuoden.

Anne Lahnajärvi

Lisäaineettomiin tuoretuotteisiin erikoistunut Caternet Finland päätti kaikessa hiljaisuudessa ottaa myyntiin suomalaisten hylkäämät roskakalat.

– Vanhan kansan tunnistamat herkulliset ruokakalat tekevät paluun ruokapöytään helppokäyttöisinä ja herkullisina, kertoo ruokatuotepäällikkö Maria Hartikainen Caternetilta.

Caternetin ensimmäisiä lähikalatuotteita ovat Hauki Wallenbergin tapaan, rukiinen silakkapihvi ja käyttövalmiina irtopakastettuna fileenä kotimaista ahventa, haukea, kuhaa, madetta, silakkaa ja muikkua.

Hauki Wallenbergin tapaan on valmistettu kotimaisesta haukifileestä, jossa on mukana kananmunaa, valkopippuria, suolaa ja rypsiöljyä. Rukiinen silakkapihvi puolestaan on valmistettu silakkafileestä, johon on levitetty ruisjauhoja ja oman reseptin mausteita.

Hartikainen kertoo, että nykyiseen tuotevalikoimaan on tulossa uusia kalatuotteita, joiden raaka-aineena käytetään hoitokalastuksesta saatavia kaloja, kuten särkeä ja lahnaa.

 

Vanhan kansan tunnistamat herkulliset ruokakalat tekevät paluun ruokapöytään.”

Lähikalatuotteet ovat pääsääntöisesti pakasteita, jolloin ne voidaan sulattaa käyttöön tarpeen mukaan.

– Pakastamiseen käytetään spiraalipakastusmenetelmää,jossa kala pakastetaan nopeasti -38 asteeseen ja glaseerataan vesisuihkulla. Näin kalan pintaan muodostuu ohut hapelta suojaava jääkerros. Nopean jäätymisen ansiosta kalan sisään ei muodostu solurakenteita rikkovia jääkiteitä. Menetelmä parantaa kalan oman kosteuden säilymistä ja kalan rakenne säilyy tuoreen kaltaisena, Hartikainen kuvailee.

Tuotteet lanseerattiin ensi vaiheessa ammattikeittiöiden käyttöön. Lanseerauksesta uutisoivat muun muassa Maaseudun Tulevaisuus ja useat muut tiedotusvälineet. Hartikainen kertoo suosion yllättäneen matalalla profiililla uuden tuotevalikoiman kanssa liikkeelle lähteneen yrityksen.

Vuoden 2012 alusta valikoima laajenee kalatuotteisiin, joissa hyödynnetään hoitokalastuksesta saatavia kaloja.

 

Kalan pintaan muodostuu ohut hapelta suojaava jääkerros.”

Hoitokalastus on valikoivaa kalastusta, jolla pyritään tasapainottamaan vesistöjen kalastorakennetta ja parantamaan veden laatua.

Useiden vesistöjen ongelmana on rehevöityminen, minkä seurauksena kalakannat ovat muuttuneet särki- ja lahnavaltaisiksi arvokalojen kustannuksella.

Kuluttajille lähikalatuotteita aletaan myydä vähittäiskaupoissa vuoden 2012 puolella.

Kurkkaa sivuille: lahikala.fi

Mikä ihmeen lähikala?

Lähikala on lähialueella kasvanutta, kalastettua ja tuotettua kalaa. Lähikalatuotteet ovat pääsääntöisesti pakasteita, ja ne pakastetaan aina tuoreena. Tuoreena pakastaminen mahdollistaa kalastuksen luontaisten sesonkien hyödyntämisen, ympärivuotisen tasalaatuisen ja varman saatavuuden.

Lähikalat, esimerkiksi hauki, made, kampela ja särki, hankitaan paikallisilta kalastajilta, minkä vuoksi kalojen alkuperätieto on helposti ja luotettavasti saatavilla ja tuotteet ovat aidosti jäljitettävissä. Kalastajilta kalat toimitetaan Helsingin kalatuotantolaitokseen elintarvikkeiden kylmäkuljetusten paluukuormissa, jolloin kuljetuksista ei aiheudu lisää päästöjä tai kuluja.

Lähikalatuotteet laajentavat kuluttajien käytettävissä olevien kalatuotteiden valikoimaa ympärivuoden. Osa käytettävästä kalasta saadaan hoitokalastuksen yhteydessä joten Lähikala-tuotteiden käyttö tukee Suomen ja lähialueiden vesistöjen hoitokalastusta parantaen vedenlaatua ja tasapainottaen kalakantojen rakennetta.

Lähde: lahikala.fi

Kommentit

Vai r o s k a kaloista muotivillitys?!

Kyllä on ihmisiltä täysin hävinnyt kunnioitus luontoon kun voivat puhua elävistä olennoista roskakaloina.

Hävetkää!

vegaani

Suutari. Savustettuna.
Lahna. Savustettuna,tai uunikalana

Särki kalapullina,tai kalamurekkeena,tai painekattilassa valmistettuna,
sianlihan ja sipulin kanssa.

Made keitto talvipakkasella.
Jänkäkoira voissa paistettuna.
Kuhakeitto,paistettu kuha
Kalakukko pienistä ahvenista.
Savustettu,tai paistettu muikku,tai siika

Allaskasvatettu kirjolohi ei ole kala vaan keinotekoinen kalan korvike.

Suomen järvet ovat täynnä tuoretta ja puhdasta kalaa.

Noin 80% suomessa syödystä kalasta tulee ulkomailta.
Pakasteena.Säilykkeinä,ym valmistettuina.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_kaloista

Ubuntu-10

Lapsena 70-luvulla Hirvensalmella ex-naapurin mökillä oli suolasärkeä,(toki paljon muutakin kalaa) Nykyään kun onkeen tarttuu Särki (isohko) laitan sen suolaan vuorokaudeksi, ja muistelen lapsuudenaikoja ja makuja joista pidän.

Juha Simonen

Hienoa, että kotimaista oikeaa kalaa arvostetaan! On todella järjetöntä, että 80% syömästämme kalasta tuodaan ulkomailta tai kasvatetaan. Kasvatettu kirjolohi on roskakalaa, sillä yhden kilon kasvatukseen ryöstökalastetaan tuoretta kalaa 10 kiloa valtameristä. Kasvatuksessa käytetään myös antibiootteja ja hormooneita, jotka ovat vahingollisia. Kasvatus Itämeressä pilaa sekä kalavedet, että oikean kalan markkinat.

Kansanveneilijä

Hyvä hyvä! Kuka haluaa ostaa pangasius-fileitä vai mitä ne nyt, tuotu ties mistä. Toivottavasti tämä kotimainen kala on tavallisen ihmisen kukkarolle sopivaa. Lauantaina lähikaupassa ahvenfileet maksoivat noin 32 euroa kilo!

Kalansyöjä

Mitens pakastekala osaa lentää.??
Nämähän ne varsinaisia lentokaloja ovat.

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/11/pakastekala_matkustaa_lahikaup...

Siitä vaan ostamaan purkitettua kiinalaista tonnikalamössöä, 4 purkkia 10€
mitähän niissäkin purkeissa loppujen lopuksi oikein on.

Onhan tämän maan hintapolitiikka tosin terveisiä sieltä mihin ei aurinko paista,
jos lähikaupassa saa fisufileistä maksaa 25€ - 35€ kg.

Ubuntu-10

Juttuhan on selkeästi Caternetin mainos. Näitä ko. tuotteitahan on ollut markkinoilla jo vuosikausia. Roskakaloja myöskään ei jutussa esiinny. Jos roskakalan kriteeri täyttyy sillä, että tuotteelle pitää jotain tehdä, esim. kala perata, niin sitten varmaan HK:n sininen on roskamakkaraa kun se pitää kuoria. Sinänsä kyllä hienoa, että näille uusille "uusille " kalatuotteille tulee varmaan hinta määräytymään sen mukaan, että ne on tehty roskakaloista ja hinta alittaa esim. Norjan "kassigourmetlohen" kilohinnan joka nykyään on siinä 5-7€/kg paikkeilla. Särki- ja lahnatuotteita odotan mielenkiinnolla kalatiskeihin.
Uusavuttoman kirjoittelua koko juttu...

Kokki3

Olen aina ollut kova kalastamaan ja syön kaiken minkä saan usein saa niin paljon että osan päästän takaisin kasvamaan. Syy miksi Suomalaiset eivät syö kotimaista kalaa on ruotojen pelko
nykyihmiset ovat niin kiireisiä että eivät ehdi nauttia hyvästä kalasta pistävät kiireessään mielummin kalapuikkomössöä naamaan

Minä

Sitten ovat nämä uusavuttomat,jotka eivät osaa kalastaa millään välineellä.
Heille mahdollisesti ainoa tapa syödä kalaa on ostaa se valmiiksi laitettuna,
tai joku toinen tekee sen heidän puolestaan valmiiksi.

Onhan se vaikea kalastaa,kun ei tiedä miten onkivapaa pidetään kädessä ,ja sitten madon pujottaminen koukkuun,no se sitten on ihan eri asia,verkkojen laskusta puhumattakaan.

Ubuntu-10