Kulttuuri

Ari Wahlberg tekee lauluja lahjaksi esityksen kera

Ari Wahlberg aloitti musiikin tekemisen jo murrosikäisenä. Vuosien aikana hänellä on ollut useita bändejä. Nykyinen mies ja kitara -kokoonpano on läheisin. Akustisesti Wahlberg esiintyy missä vaan, mieluiten kuitenkin yksityistilaisuuksissa.

Päivi Tuovinen

Anna laulu lahjaksi. Näin vinkkaa kirkkonummelainen lauluntekijä ja laulaja Ari Wahlberg. Uusi idea on jo herättänyt mielenkiintoa.

– Olen tehnyt laulun esimerkiksi syntymäpäiväsankarille. Tilaaja kertoi taustoja sankarista ja sisällytin asioita tekstiin. Pakettiin kuuluvat lauluesitys, cd:lle poltettu demo sekä kehystetty taulu sanoituksen kera, Wahlberg kuvaa.

 

Lauluntekijä pitää korvansa aina auki.”

Yksilöllinen laulu syntyy 4–5 päivässä. Wahlberg korostaa hienotunteisuutta.

 

– Tekstin pitää olla saajalle miellyttävä. Se ei saa aiheuttaa nolostumisen tunnetta.

Lauluntekijäksi ja laulajaksi Wahlberg kasvoi vähitellen. Noin 10-vuotiaana hän opiskeli kirkon kursseilla siskon kanssa pianon- ja nokkahuilunsoittoa. Tutustuttuaan isänsä Elvis-levyihin pari vuotta myöhemmin Wahlberg vaihtoi tyyliä. Soittimeksi tuli kitara.

– Soitin koulun bändeissä. Opettaja näki heti kitaran asennosta, että rokki on vienyt minut mukanaan. Silti klassisen musiikin opinnoillakin on ollut vaikutuksensa.

Aluksi Wahlberg teki lauluja englanniksi ja armeijan jälkeen suomeksi. Rohkeus laulamiseen kasvoi riittävän suureksi vasta yli 20-vuotiaana. Ensimmäisten levytysten yhteydessä musisoinnista tuli ammattimaista. Sivussa Wahlberg on tehnyt muutakin.

– Kävin Espoossa ravintolakoulun ja olin kulttuuritoimessa järjestelijänä. 1990-luvun lopulla lähdin ulkomaille muka vuodeksi, mutta olinkin 15 vuotta Sveitsissä ja Saksassa. Siellä kouluttauduin kokiksi.

Palattuaan vuonna 2009 Suomeen Wahlberg päätti keskittyä musiikkiin. Hän oli mukana Pekka Ruuskan ja Martti Heikkilän keväällä päättyneellä lauluntekijäkurssilla.

Wahlberg on levyttänyt kymmenkunta levyä, tuoreimpana Joulun taikoo, joka ilmestyi joulukuun alussa. Teostossa on noin 300 hänen kappalettaan. Maailmanmatkailun aikana hän havaitsi, kuinka tekstikeskeistä musiikkituotanto Suomessa on.

– Jos sanon ”rakastan sinua”, se on perusteltava. Jossain Etelä-Amerikassa ja Espanjassa tuo ilmaisu riittää.

Wahlberg tähdentää tulkinnan merkitystä. Suoritus voi olla teknisesti hyvä, mutta lässähtää ilman tunteita. Iskelmällisyyttä Wahlberg haluaa välttää.

– Lauluntekijä pitää korvansa aina auki. Radio-ohjelmistakin kuulen välillä hyviä lausahduksia, jotka kelpaavat biisin aluksi tai kertosäkeistön aiheeksi.

Lisätiedot: www.ariwahlberg.com.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu