Kulttuuri

Talonmiehen työt tekivät Suosalosta Brel-tulkitsijan

Kuukausi sitten 50 vuotta täyttänyt Martti Suosalo juhlii työn merkeissä, muun muassa Jacques Brelin lauluja tulkiten.

Mari Mäkinen

Kitarasoinnut kantautuvat avoimesta ovesta hiljaiseen puutarhaan. Aitaan nojaava vaaleapunainen potkulauta ja sen viereen vauhdikkaasti parkkeerattu pieni polkupyörä paljastavat, että aina ei Suosalon pihapiirissä ole näin rauhallista. Lasten ollessa koulussa Martti Suosalolla on kuitenkin aikaa tarttua vaikka kitaraan.

– En harjoittele tällä hetkellä uutta näytelmää. Olen alkukesästä saakka ottanut kitaratunteja, joilla keskityn etenkin flamenco-tekniikkaan ja sen vahvaan bassoon, Suosalo selventää pientä kitaraansa rämpyttäen.

Kitara saattaa vielä joku päivä tulla Suosalon kainalossa estradille, mutta ainakin lähitulevaisuudessa hän tyytyy tulkitsemaan musiikkia laulaen. Erityisen lähellä Suosalon sydäntä on kuuluisan lauluntekijän Jacques Brelin tuotanto.

Brelin musiikkiin Suosalo tutustui tarkemmin 80-luvulla.

– Tein näyttelemisen ohella talomiehen töitä Ryhmäteatterin silloiselle ohjaajalle Raili Leppäkoskelle. Hän antoi minulle Brelin tuotantoa sisältävän VHS:n ja kehotti katsomaan sen, sillä hänestä Brelin ja minun esiintymisessäni oli paljon samaa.

Brelin esiintyminen teki Suosaloon suuren vaikutuksen, vaikka hän ei ymmärtänyt sanaakaan ranskankielisistä sanoista. Jutellessaan myöhemmin Pekka Tegelmanin kanssa hänelle selvisi, että myös tämä oli miettinyt Brelin tuotannon kääntämistä. Ystävykset ryhtyivät tuumasta toimeen, ja yhden kesän aikana kääntyi suomeksi viisi kappaletta.

– Halusin tehdä omat käännökset sellaisilla sanoilla, joita minun on helppo käyttää. Aivan kuten Brel käytti omaan suuhunsa sopivia sanoja.

Nopeaan työtahtiin patisti deadline; Suosalo ja Tegelman oli tilattu erääseen ravintolaan vuoden1998 Art goes Kapakka –festivaalin yhteydessä. Sittemmin he ovat kääntäneet Breliä tasaisen hitaaseen tahtiin muiden töiden ohella. Työn alle on juuri tulossa 15. kappale. Kaikki kappaleet ovat yhtä rakkaita.

– En pysty nimeämään omaa suosikkia. Sehän on kuin pistäisi lapsiaan tärkeysjärjestykseen, Suosalo hymähtää.

Esityksen dramaturgia on vuosien saatossa hioutunut nykyiseen muotoonsa. Jokainen laulu on tarina ja itse konsertti kuin musiikillinen monologi, joka kertoo elämän ihanuudesta ja kurjuudesta.

– Vasta tänä kesänä olen uskaltautunut olemaan oma itseni, enkä esiinny Brelinä. Näyttelijä menee mielellään roolin taakse, mutta nyt on tullut tarpeeksi ikää ja rohkeutta jättää rooli pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu