Paikalliset

Pokrova sai borssitalkoiden tuotolla uudet seinämaalaukset

<p>Borssipata porisee Pokrovan yhteisössä Kirkkonummella.</p>

Päivi Tuovinen

Kulhollinen kaalikeittoa ei kauaa mieltä lämmitä. Väärin, väärin: hyvin tehty borssikeitto luo lämpöä paitsi vatsaan myös kirkon seinille.

Kirkkonummen Jorvaksessa toimivaan Pokrovan ortodoksiseen kirkkoon on vihdoin saatu upeat seinämaalaukset – kiitos myyjäiskeitolla kerättyjen varojen.

– Mietimme aikoinaan toimivia tapoja, joilla voisimme kerätä varoja kirkon juokseviin kuluihin ja rakennuksen kunnostukseen. Borssin ja kaalipiirakoiden myynti on ollut melkoinen menestys, iloitsee veli Foma.

 

Ei tarvitse olla syvällinen hengenmies voidakseen osallistua.”

Kunnossapitoa edesauttaa myös pari vuotta sitten kirkkoon saatu maalämpö.

 

– Haloilla lämmittäminen loppui siihen. Lämmityskustannukset ovat pudonneet kolmanneksella ja nyt lämpimään kirkkoon on hyvä tulla, myöntää veli Foma.

Pieni yhteisö toimii lähiympäristön vapaaehtoisten tuella. Myyjäisiä pidetään noin kerran kuukaudessa.

– Vapaaehtoisia auttajia on viidestä seitsemään. Moni kokeilee työtä, sillä he haluavat olla mukana kirkon toiminnassa. Ei tarvitse olla syvällinen hengenmies tai -nainen, että voisi osallistua, kertoo Foma.

Ortodoksisen opetuksen mukaan rukous on työtä, mutta työn ohessakin voi rukoilla.

Pokrovassa borssikeittoa ei keitellä muutaman litran kattiloilla, sillä huomenna torstaina aletaan valmistella ensi lauantain myyjäisiä reilulla kädellä. Esiin otetaan soppatykki eli kenttäkeitin vuodelta 1929.

– Tähän keittimeen mahtuu parisensataa litraa keittoa. Punajuurista käytetään väriliemeen myös kuoret ja syksyisin mukaan laitetaan naatitkin. Hyvän liemen salaisuus on paahdetuissa juureksissa, valaisee veli Foma.

Keiton kanssa maistuvat myös umpinaiset kaalipiirakat ja Pokrovan torttuna tunnetut leivonnaiset. Piirakoita paistetaan satamäärin.

Asiakkaiden tarkka määrä tiedetään vasta myyjäispäivänä. Vaikka kävisikin niin, ettei kaikki borssi ei tekisikään kauppaansa, ei luostariveli hätäänny.

– Jos keittoa jää runsaasti yli, silloin tiedän mitä alkuvuodesta syön. Pois ei heitetä mitään, naurahtaa veli Foma ja upottaa borssimelan soppatykin uumeniin.

Borssia, piirakoita ja torttuja myydään Pokrovassa lauantaina 14.1. klo 12–14, Elfvinginkuja 11, Jorvas. Omat astiat mukaan.

Pokrovan yhteisö

Yksityinen ortodoksinen luostari Kirkkonummen Jorvaksessa. Perustettiin vuonna 1996.

Yhteisössä on tällä hetkellä kaksi jäsentä, mutta kirkko ja kaksi tsasounaa ovat avoinna ulkopuolisillekin. Majoitusrakennus valmistui 2004.

Pokrovan kirkko vihittiin käyttöön vuonna 2001. Kirkko on pyhitetty Jumalanäidin suojeluksen kunniaksi.

Lähde: www.pokrova.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu