Auroran koulu puretaan - syynä surkea sisäilma

Auroran koulun sisäilma ei ole kunnossa. Kelvoton ilmanvaihto on aiheuttanut talven mittaan runsaasti poissaoloja. Kolmasluokkalainen Elias Kantanen on yksi heistä, jotka sinnittelevät oppitunneilla.

Else Kyhälä

Lippajärvellä sijaitsevassa Auroran koulussa ei voida hyvin.

Koulun onneton ilmanvaihto on jo pitkään aiheuttanut terveysongelmia: henkilökunta kärsii iho- ja silmätulehduksista ja oppilaiden poissaolot ovat moninkertaistuneet.

Koulu on päätetty purkaa, mutta siihen on vielä kaksi vuotta aikaa.

 

Tuntuu, että silmissäni olisi jatkuvasti lasivillan kuituja.”

Koulussa ahertaa 326 oppilasta ja nelisenkymmentä henkilökuntaan kuuluvaa. Kivikoulu on valmistunut vuonna 1957 ja puurunkoinen lisärakennus vuonna 1981. Ongelmia on talon molemmissa osissa.

 

Auroran koulussa pitkään työskennellyt rehtori Martti Hellström on hyvin huolissaan tilanteesta.

– Koulun sisäilma on aivan sietämättömän huono. Seuraamme tarkasti oppilaiden poissaoloja ja niitä esiintyy luokkahuoneista riippuen hyvin eri tavoin.

– Eräässä kivikoulun luokassa oppilaat olivat viime syksynä poissa keskimäärin 6,2 päivää, kun terveimmässä luokassa poissaoloja on 0,4 päivää lukukaudessa, laskee Hellström.

Hellström muistuttaa, että kyse on vain akuuteista poissaoloista. Pitkäaikaisen altistuksen vaikutuksia ei hänen mukaansa kykene vielä kukaan todentamaan.

Apulaisrehtori Ulla Hämäläinen on kokenut laaduttoman sisäilman ongelmat henkilökohtaisesti.

– Viime keväänä tuntui siltä, että silmissäni olisi jatkuvasti lasivillan kuituja. Eräs kouluavustaja ihmetteli, miten hänen ihostaan voi nousta pienenpieniä lasinpalasia. Että tällaista ilmaa täällä hengitetään, päivittelee Hämäläinen.

Carita Lähdesmäen tytär on käynyt Auroran koulua reilut viisi vuotta.

– Vanhemmilla on koulun sisäilmasta jatkuva huoli. Oppilailla on nuhaa ja allergisia reaktioita ja osa heistä on jatkuvasti väsyneitä, kertoo Lähdesmäki.

– Vaikka pintapuolisia korjauksia onkin tehty, ongelmat eivät ole poistuneet. Kunnon mittauksia tarvitaan kaikissa koulun tiloissa.

Myös vanhempainyhdistys Koti ja koulu ry vaatii asian pikaista korjaamista.

Tilakeskuksen toimitilapäällikkö Harri Kivinen kertoo, että Auroran koulun uudisrakennus on saanut määrärahat. Vanhan koulun purkutyöt alkavat keväällä 2014 ja tilalle rakennetaan kokonaan uusi koulu.

Hankkeen kustannusarvio on 16 miljoonaa euroa, josta tälle vuodelle on varattu suunnittelukustannuksiin 400 000 ja ensi vuodelle 600 000 euroa.

– Tulkitsen budjettikirjaa niin, että koulun rakennustyöt ovat valmiina vuoden 2015 syyslukukauden alussa, kertoo Kivinen.

Korjaustöitä koulussa on tehty nelisen kuukautta.

Kommentit

Eikö Suomessa voisi jo kieltää tämän nykyrakentamisen. Nykyrakentamisen ongelma ei rajoitu vain betonielementtitaloihin, jotka saumavaletaan paikan päällä pikavauhtia, jolloin kosteudesta tulee ongelma jo kymmenen vuoden kuluessa vaan ongelmana ovat myös kosteassa ilmassa rakentaminen ja tehottomat kuivaustoimet. Yleinen harhaluulo jota rakennuksilla kuulee on se ettei betoni homehdu vaikka jääkin kosteaksi. Laitetaan pintaelementit vain kosteiden päälle ja ongelma on hoidettu. Rakennustarkastajat eivät tähän puutu millään tavalla. Olen maalannut julkissaneerauskohteiden ulko´- ja sisäseiniä, jotka ovat yöllisen sateen jäljiltä vielä märät. Pomo käskee. Jos tähän halutaan muutos, niin äkkiä poliitikot säätämään laki, joka kieltää rakentamasta taloja, jotka eivät ole kestävän kehityksen mukaisia. Tarvittaessa elinkautinen vankeusrangaistus rikkojille, niin johan tarkastukset toimivat.

Joka vuosi miljardien lisäkulut

Länsiväylässä on napakka juttu koulumme sisäilmaongelmista. Valitettavasti ongelmaa ei ole vain Aurorassa. Ongelma on kansallinen katastrofi. Vuoden 2012 valtion talousarviosta päättäessään eduskunta esitti vakavan huolen koulujen sisäilmaongelmista ja lisäsi koulujen perustamiskustannuk-siin kaksi miljoonaa euroa. Se riittää 1-2 koulun korjaamiseen.Sisäilma-ongelmia on arviolta 40 %:ssa suomalaiskouluja, siis noin 1200:ssa peruskoulussa!

OAJ:n välittämän tiedon mukaan eduskunnassakin myönnetään, että ongelman suuruusluokka on niin valtava, ettei sitä pystytä ratkaisemaan valtion korjausavustuksilla. Herää kysymys: kenen rahoilla sitten? Vai eikä kenenkään? Että annetaan olla. Ei kai?

Aurorasta ei ole löytynyt hometta, vaikka sellaisia huhuja kulkee. Yhdeltäkään oppilaalta tai aikuiselta ei myöskään ole löytynyt verinäytteistä homeallergiaa, vaikka sellaisiakin puheita kuulee. Mutta vakavia oireita on ja ilma on pääkoulussa tunkkaista. Paras tilanne on vuonna 2004 rakennetussa ja vuonna 2008 tulipalon jälkeen korjatussa parakissa. Mutta parakinkin luokissa on oppilaita ja opettajia, joilla on iho- ja hengitystieoireita.

Martti Hellström

Kyllä kaupungintalo tyhjennettiin heti kun sisäilmastossa löytyi ongelmia. Miksi ihmeessä kouluille ei tehdä samoin????
Pienten lasten ja opettajien terveys pilataan aivan tietoisesti.

Kantaako kaupunki vastuun terveytensä menettäistä ihmisistä, ei tietenkään.

Tämä jos joku on todella edesvastuutonta touhua, mutta niin tyypillistä Espoossa.

KO

Vieläkö luokkahuoneita tuuletetaan pitämällä ikkunat auki koko välitunnin ajan?
Jätetäänkö märät ulkovaatteet käytävälle?
Onko ilmanvaihtoa muutettu, tarkastettu ja huollettu riittävästi?

1979-1985 oppilas

Voiko ihon läpi nousta pienenpieniä lasinpalasia? Oikeasti?
Miten ne lasinpalaset kulkevat verenkierron läpi?
Kuulostaa todella uskomattomalta, että lasinpalaset tai mikään muukaan silmin nähtävissä olevia aines pääsisi verenkierron läpi. Vai onko keuhkoista kasvojen iholle jokin muu tie kuin verenkierron kautta?
En syytä ketään, ihmettelen vain, että miten tämä on mahdollista. Haluaisin jonkun asiantuntijan vastaavan tähän!

ihmettelevä

Hyvät nimimerkit 1979-1985 oppilas ja Ihmettelevä.

1. edelleen on tuuletettava avaamalla ikkunat.
2. Ulkovaatteet säilytetään meillä käytävän naulakossa.
3. Ilmanvaihtokoneisto on vanha, uutta parakkia lukuunottamatta. Tarkastus ja huolto on tilakeskuksen vastuulla
4. Lasinpalasten nouseminen ihon läpi oli avustajan oma vahva, häntä pelottanut kokemus. Minulla ei ole asiantuntemusta ottaa kantaa asiaan. Kerroin kun kysyttiin.

Martti Hellström

Asiaan on kaksi näkökantaa ja koulukuntaa. "Virallinen taho ja johtavat sisäilma/kosteustukijat" eivät osaa tai halua tunnustaa ongelmaa.Näin ei myöskään toisen koulukunnan mielestä löydetä ongelman aiheuttajaa ajoissa. Hyvän sisäilman raja-arvot ovat näillä kahdella koulukunnalla täysin erilaiset. Keskustelu asiasta on kuin puhuisi yöstä ja päivästä.

Kaikki luennot istunut

Tuuletuskanavien läpi voi varsin hyvin virrata mineraalivillakuituja eli lasivillaa, jota huoneilmaan kerääntyy jostakin lähteestä. Itselläni näitä "lasinpalasia" eli lasilankoja on ollut niin silmissä kuin hengityselimissäkin ja myös ihon pinnassa. Ne eivät tule elimistön sisältä vaan ilmasta ulkopuolelta. Lasivillanpätkät on selvästi nähtävissä mm. suurennuslasilla.

Kaupungin sisäilmatutkijoille tai paikkojen kunnostajille tämänsorttinen oireilu ei tunnu olevan korjaavaa toimintaa aiheuttava ongelma. Rakennustyöntekijät käyttävät tästä syystä hengityssuojaimia.

Opettaja toisesta espoolaiskoulusta