Paikalliset

Ex-presidentillä lasissa yli 1500 maisteltua viskiä

Leevi Myllymäkeä kiehtoo viskissä sen vaativuus. - Väkevä juoma ei avaudu hetkessä. Onhan se toista kuin Koskenkorvan juominen tai kaljan kittaaminen, hän hymyilee.

Anton Soinne

Eläkeläinen Leevi Myllymäki on entinen presidentti. Presidentti-arvonimellä kutsutaan puheenjohtajaa Suomen Mallaswhiskyseurassa, jota Myllymäki oli perustamassa vuonna 1998. Hän johti yhdistystä vuoteen 2005 asti ja on edelleen sen hallituksen jäsen.

Myllymäen kiinnostus viskeihin alkoi vähitellen 1970-luvulla, jolloin hän työskenteli Outokummulla ja matkusteli työnsä vuoksi paljon ulkomailla. Hän näki itselleen tuntemattomia pulloja hotellien baareissa ja lentokentillä.

– En tiennyt sellaista olevan olemassakaan! Suomessa ei silloin ollut oikein mitään, vaan viskikulttuuria edusti tavallisesti yksinäinen Chivas Regal -pullo baaritiskin takana ylähyllyllä. Se oli sitä paitsi aivan h-tin kallista juomaa, mies muistelee.

Aluksi Myllymäki nautiskeli blended- eli sekoiteviskejä sekä amerikkalaistyylisiä bourbon-viskejä. 1980-luvulla kiinnostus alkoi kohdistua mallasviskeihin.

– Odottelin monesti junaa Helsingin rautatieaseman yläkerran baarissa, jossa oli valkoiset pöytäliinat ja hieno miljöö. Tapasin siellä viskiseuran toisen grand old manin eli Seppo Siika-ahon, jonka kanssa kävimme sitten maistelemassa mallasviskejä Helsingissä. Esimerkiksi Kappelissa oli tuohon aikaan tasokas viskibaari.

Viskiharrastus on tarkoittanut erilaisten viskien maistelua ja yleensäkin tietämyksen kasvattamista juoman valmistuksesta ja käytöstä. Myllymäki arvioi maistelleensa yli 1 500:ta erilaista viskiä. Mies on kerännyt itselleen myös noin 130 pullon viskikokoelman. Parasta yksittäistä viskiä kysytään usein.

– Siihen en voi sanoa mitään. Yhtenä päivänä yksi, toisena päivänä toinen viski on hyvää. Maku on kiinni mielentilasta, hän huomauttaa.

Skottilaiset mallasviskit ovat kuitenkin Leevi Myllymäen mielestä viskien parhaimmistoa. Niissä häntä kiehtovat laaja valikoima, pitkä historia ja legendaariset tarinat.

Tietämys viskeistä parani Suomessa kertaheitolla 1990-luvun puolivälissä, kun Eurooppa avautui ja matkustelu lisääntyi. 2000-luvulla esimerkiksi Alko on Myllymäen mielestä mennyt eteenpäin karhun loikilla ja palvelee kuluttajia jo varsin hyvin, mutta paljon on vielä tekemistä. Alkoholipolitiikka laahaa jäljessä ja suomalaisten juomatavoissa on edelleen toivomisen varaa.

– Räkäjuopottelu pitäisi saada kuriin. Suomalaiset ovat pudonneet puusta kiljutynnyriin ja sitä tynnyriä on yritetty juoda tyhjäksi, Leevi Myllymäki hymähtää.

Viskifestivaali järjestetään Helsingissä

Suomen Mallaswhiskyseuran jäsenmäärä on kasvanut vuodesta 1998 lähtien joka vuosi. Tätä nykyä jäseniä on yli 500. Harrastajista lähes neljäsosa on naisia.

Mielenkiinnon lisääntymisestä kertoo sekin, että Suomessa järjestetään viskille omistettuja tapahtumia. Helmikuussa järjestetään Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla järjestyksessään toinen suuri viskifestivaali, joka kulkee nimellä Uisge 2012. Tapahtumassa on paikalla tislaamojen asiantuntijavieraita ja siellä on mahdollisuus maistella ohjatusti erilaisia viskejä.

– Aion olla paikalla ihan harrastajan ominaisuudessa, Leevi Myllymäki myhäilee.

Uisge 2012 -festivaali Vanhalla Ylioppilastalolla 9.–10.2. kello 15–22. Pääsymaksu 10 euroa sisältää maistelulasin, ohjelmalehden ja naulakkopalvelun.

Ei juomaa kukkavaasiin

Mallaswhiskyseuran yhtenä tarkoituksena on valistaa ihmisiä oikeisiin käyttötapoihin. Leevi Myllymäen mukaan viskiin ei saisi missään tapauksessa sekoittaa jäitä, vaan juoma pitäisi nauttia huoneenlämpöisenä.

Jotta maku avautuisi, juomaan voi pudottaa muutaman pisaran vettä, ei kuitenkaan enempää. Jos vettä laittaa paljon, se pilaa Myllymäen mielestä juoman. Lasiksi klubimestari suosittelee aromilasia. Monesta paikasta tuttu on the rocks -lasi ei saa asiantuntijan hyväksyntää.

– Helppo tapa suututtaa on the rocks -lasia tyrkyttävä baarimikko on kysyä, miksi viski tarjoillaan kukkavaasista, Myllymäki naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu