Paikalliset

Kaksi kaulinta mahtuu hyvin Kaisan kahvilaan

Ihmekaulinten omistajat Kaisa ja Raimo Hännikäinen ovat loihtineet Tapiolan Sampokujalle todellisen herkkupaikan. Kaisan kahvilasta on vuosien varrella kehittynyt espoolainen menestystarina.

Päivi Tuovinen

Mitä tehdä, kun koira hotkaisee hääkakun?

Ei hätää, soitto Tapiolassa toimivaan legendaariseen Kaisan kahvilaan voi pelastaa tilanteen.

– Näin tosiaan kävi muutama vuosi sitten, kun eräs morsian soitti minulle itku kurkussa. Häiden alkuun oli aikaa 20 minuuttia, mutta perheen koira oli ehtinyt ruhjoa hääkakun pilalle.

– Kiire tuli, mutta kyllä se kakku saatiin häävieraiden eteen kunnialla, muistelee Kaisa Hännikäinen hykerrellen.

Vuonna 1987 Kaisa avasi miehensä Raimo Hännikäisen kanssa kahvilan nykyisen paikan viereen. Sijainti Tapiolan Sampokujalla on osoittautunut nappiratkaisuksi.

Neljännesvuosisadan aikana Kaisan kahvilassa on totuttu kaikenlaisiin tilanteisiin.

– Asiakkaita on tuotu kahvilaan jopa paareilla. Eräs ikäihminen halusi tulla meillä käymään, vaikka lääkäri oli antanut hänelle muutaman kuukauden elinaikaa.

– No, vanhus tuli, tilasi munkin – ja sen jälkeen emme enää koskaan häntä nähneet. Käynti kahvilassa oli hänelle viimeinen, kertoo Kaisa mietteliäänä.

Kahvilayrittäjän arki on erilaista kuin monen Espoossa uurastavan.

– Työpäivä alkaa yöllä yhden pintaan. Minä huolehdin siitä, että vitriinit tulevat täyteen tuoreita tuotteita, ja poika tulee auttamaan puoli viideltä. Puoli kahdeksalta ristikko vedetään pois ovelta ja sitten ollaan avoinna, tiivistää Kaisa kahvilansa aamurutiinit.

Raimo puolestaan on ottanut sydämen asiakseen huolehtia kahvilan uuneista.

– Jos uuni pettäisi, silloin mennään kauppaan ja ostetaan uusi uuni tilalle. Oikeastaan vain vastus voi palaa, mutta sitä tilannettahan ei voi ennakoida, hän kertoo.

Hännikäiset ovat aina omalta osaltaan huolehtineet siitä, että kahvila-alalla riittää harjoittelupaikkoja nuorille. Vuosien varrella moni espoolainen abiturientti tai välivuottaan pitävä nuori on saanut töitä Kaisan kahvilassa.

– Iloinen fiilis ja hyvä asiakaspalvelu ovat paras tapa markkinoida kahvilaa, päättelevät Hännikäiset.

Juohevinkaan leipuri ei toki yksin ahkerillakaan apulaisilla pärjää. Jokainen kahvila pysyy pystyssä vain asiakkaidensa varassa.

– Asiakkaat ovat kaikkein parasta tässä työssä. Kaipa hekin ovat sitten viihtyneet meillä, sillä yhtään hiljaista päivää ei ole eteen tullut, myöntää Kaisa ja tyhjentää kahvikupin.

– Eipä silti, lomaakaan ei ole ehditty pitää, lisää Raimo ja luo jo katseen pullauunin suuntaan.

Salin puolella ei tyhjiä paikkoja näy.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu