Paikallisurheilu

Merra johdatteli Espoon jääkiekon menestykseen

Kiekkoanalyytikko ja -kolumnisti Martti Merra johdatteli valmentajana Espoon jääkiekon menestykseen. Nyt Espoossa on saavutettu jo miesten SM-hopea, 10 naisten kultaa ja 25 juniorimitalia. Merran tuoreimpana kiekkosaavutuksena on Pihalta Päätyyn -kirja, jossa hän kertoo espoolaisjääkiekon historian. Kirja julkistetaan maanantaina Barona-areenalla.

Päivi Tuovinen

– Espoon kiekkomenestystä edelsi valtava tsemppi ja käsittämätön selviytymistarina. On uskomatonta, että Kiekko-Espoo pysyi SM-liigassa kuusi kautta, pohtii maanantaina julkaistavan Pihalta Päätyyn -kirjan isä Martti Merra Bluesin edeltäjää.

Espoon jääkiekkohistorian koostaja valmensi Kiekko-Espoon liigaan ja A-pojat Suomen kaikkien aikojen parhaaksi juniorijoukkueeksi. SM-kultanuorista peräti neljä pelasi sittemmin Suomen ainoaa miesten maailman mestaruutta vuonna 1995.

– Voitimme Jokerit 15–1 ja mennen tullen Tapparan, jota on nimitetty Suomen parhaaksi ikäkausijoukkueeksi. Joukkueemme pelaajille kertyi 350 nuorten maaottelua. Sellaista ei tule enää koskaan tapahtumaan.

Itse hän aloitti kiekkoilun pojanviikarina.

– Olin vasen pakki. Paikalle valittiin aina se joukkueen toiseksi huonoin luistelija maalivahdin jälkeen, leukailee Merra.

Miehen lähikiekkovuodet ovat sujuneet Bluesin ja HIFK:n pelejä katsellessa ja analysoidessaPitkä päätyyn ja perään, ei tullut espoolaisen jääkiekon historiikin nimeksi, vaan Pihalta Päätyyn

– Jousenkaaren luonnonjääkentältä se lähti ja sieltä kuljettiin 50 vuodessa vain sata metriä Barona-areenalle. Kävi hirveä säkä, kun kirjaa tehdessä selvisi, että tasan 50 vuotta sitten Leppävaaran Pallo pelasi ensimmäisen miesten maakuntasarjan pelin Espoossa, paljastaa kirjaileva pankinjohtaja ja kunnallispoliitikko Martti Merra, 51.

Muissa liigakaupungeissa oli pelattu jo iät ja ajat.

– Siinä mielessä Espoo on tuore tulija. Mielestäni Espoota on pystytty tuomaan hyvin kartalle jääkiekon kautta, korostaa paljasjalkainen espoolainen.

Kumppanikseen hän kutsui Länsiväylä-lehden urheilua kymmenisen vuotta toimittaneen Matti Hannulan.

– Yksin en välttämättä olisi saanut kirjaa kasaan.

Yllytyksestä Merra kiittää Jukka Mäkelää. ”Teepä Mara sellainen kirja”, oli tuleva kaupunginjohtaja letkauttanut.

Länsiväylän Piru Merrassa -kolumneista tunnetulla Merralla ei ole tapana pitää kynttilää vakan alla, eikä hän kirjaa kirjoittaessakaan kainostellut.

– Halusin kirjoittaa asiat rehellisesti, enkä säälinyt itseänikään. Katselen kirjassa asioita minä-lasien läpi. Siinä on kolumnin palasia ja räväkkää lainausta.

–  Olen lainannut itseäni uskaliaan paljon, tunnustaa Merra.

On syytäkin.

– Olin lopettavana pelaajana ja aloittelevana valmentajana, kun Kiekko-Espoo perustettiin ja koutsina, kun noustiin liigaan vuonna 1992. Valmentamastani A-junioreiden kultajoukkueesta tuli vuonna 1995 neljä miesten maailmanmestaria: Jere Lehtinen, Tero Lehterä, Antti Törmänen ja Juha Ylönen. Joukkueessa oli valtava määrä osaamista, kehaisee Merra.

Lopetettuaan valmentamisen hän jatkoi kiekkoilun seuraamista katsomosta ja päättäjän perspektiivistä.

– Espoossa on ollut aina urheilu parempaa kuin olosuhteet. Tammikuussa vuonna 1999 tapahtui kulttuurimuutos Barona-areenan ansiosta.

Ennen kuin 27 vuoden poliittinen vääntö tuotti tuloksen, pelattiin vaatimattomasti Matinkylässä.

”Matinkylän hallin aikaa muistelevat kaikki, mutta kukaan ei sitä kaipaa”, murjaisi Arto Tuominen.

Merra pitää Tuomisen ja Seppo Helinin henkilökuvia kirjansa yhdenlaisina kohokohtina.

– Ilman Heliniä ei Kiekko-Espoo olisi säilynyt liigassa. Seppo oli särmikäs toimitusjohtaja ja diktaattori. Tuominen on ollut muuten vaan niin hurskaan innostunut tästä touhusta.

Espoon jääkiekon tärkein päätös oli Merran mukaan lähiöseurojen voimien yhdistäminen Kiekko-Espoossa.

Pihalta Päätyyn kertoo myös Espoon kehityksestä asukasmäärän kasvaessa 50 vuodessa kymmenkertaiseksi.

– Se on paitsi espoolaisen jääkiekon selviytymistarina, myös tarina espoolaisista lähiöistä, yhteisöllisyydestä ja kasvamisesta.

Jääkiekko on ollut Merralle kaikki kaikessa.

– Nuorena keräsin jääkiekosta oman elämäni itseluottamuksen palasia. Viihdyin lajin parissa ja siitä tuli elämäntapa.

Onko espoolainen jääkiekko kirjan arvoinen? Ota kantaa!

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu