Digiähky paranee viikon nettipaastolla

Haloo haloo?! Kun uusi tietotekniikka alkaa viedä liiaksi huomiota, on aika sulkea läppäri, tietokone ja kännykkä. Toimittaja ja tietokirjailija Raija Kivinen muistuttaa, että digipaasto tuottaa hyvää mieltä ruumiille ja sielulle.

Jari Pietiläinen

Koko joukko espoolaisia paastoaa reilun kuukauden ennen pääsiäistä hengellisistä syistä.

Paastota voi kuitenkin myös maallisemmin tavoin: yksi tarpeellisimmista paastotavoista lienee tauko ylenmääräisestä internetin käytöstä ja kännykkään höpisemisestä.

 

Jotkut saavat vierotusoireita joutuessaan eroon sähköisistä vempeleistä.”

– Digiähky on nykyisin yhä useamman suomalaisen sairaus, josta kärsivät myös aiempaa nuoremmat, kertoo espoolainen aivoautuuttaja, toimittaja ja tietokirjailija Raija Kivinen.

 

– Näitä ongelmia on tutkittu pitkään ja diagnoosejakin on tehty, hän lisää.

Kivinen on tavannut useita internet- ja kännykkäriippuvuudesta kärsiviä, jotka saavat melkoisia psykofyysisiä vierotusoireita joutuessaan eroon sähköisistä vempeleistä.

– Ahdistus, jopa suoranainen paniikki on selvä merkki riippuvuudesta.

– Myös selittämätön masennus ja uupuminen arjessa voivat olla oireita digiähkystä. Ihminen on tuolloin liiaksi koukuttunut uuteen teknologiaan, arvioi aivoautuuttaja Kivinen.

Tutkimusten mukaan peräti joka viides alle 35-vuotias suomalainen kärsii jo arjessa muistihäiriöistä ja keskittymiskyvyn puutteesta. Yksi syy on huomion hajaantuminen sähköisten viestinten maailmaan.

– Jos ihminen koko ajan on keskellä tietotulvaa, puhuu puhelimeen, tarkistaa sähköpostiaan tai kirjoittaa Facebook-päivityksiä, ei se kovin täysipainoista elämää voi olla.

Monen mielessä mylläävään kaaokseen on kuitenkin mahdollista saada apua vaikkapa viikon mittaisella kurssilla. Kivisen oma Saimatext-yritys järjestää digiähkyn taltutuskursseja ja Autuutta aivoille -matkoja, joiden aikana kännykät eivät pärise eivätkä sähköpostit kilahtele.

– Näitä matkoja on järjestetty jo neljä vuotta. Digiähkyä on taltutettu viime syksystä alkaen. Suosio on ollut melkoinen. Lyhytkurssit pidetään Suomessa, mutta viikon kurssilla lähdetään esimerkiksi Kreikan saaristoon, nautitaan hyvästä ruoasta ja opetellaan stressitöntä elämäntapaa.

 

Kännykkä pois päältä varsinkin yön ajaksi.”

Osallistuipa sitten ähkykurssille tai ei, jokainen voi omassa arjessaan opetella hallitsemaan ympärillä mylläävää tietotulvaa.

 

– Kännykkä pois päältä illan ja varsinkin yön ajaksi. Kokeile viettää vapaa-aikaa ilman internetiä, liiku tai lue mielikirjaasi.

– Musiikki on hyvä tapa antaa aivojen levätä. Itse kuuntelen mielelläni Bachia, sillä se antaa syvän levollisuuden tunteen, opastaa Kivinen ja sulkee tältä päivältä kännykkänsä.