Kulttuuri

Vesta-Linnea valloittaa kirjoissa ja näyttämöllä

Varo hirviä, Vesta-Linnea! nähdään nyt Unga Teaternissa. Tove Appelgrenin Vesta-Linnea-kirjat ovat saavuttaneet suuren suosion myös maailmalla. Niitä on käännetty esimerkiksi kiinaksi ja hindiksi.

Petra Lönnqvist

Yhdeksänvuotiaan Vesta-Linnean huoneeseen ilmestyy Alexandra-niminen tyttö, joka ei juuri puhu. Alexandran avulla Vesta-Linnea pääsee sukusalaisuuden juurille.

Siinä sivussa perheen äiti yrittää pyörittää neljän lapsen uusioperheen arkea. Isä Viktor lähtee pitkälle matkalle eikä äiti ole tilanteesta lainkaan mielissään. Näkökulmia avaavat myös Inkeri-mummi ja merkillinen pikkuserkku Söötti.

 

Muillakin on räjähteleviä äitejä ja isejä.”

Varo hirviä, Vesta-Linnea! on poikkeus näytelmän kirjoittajan ja ohjaajan Tove Appelgrenin tuotannossa. Appelgrenilta on tähän mennessä ilmestynyt neljä Vesta-Linnean elämästä kertovaa kirjaa. Niitä on käännetty noin kymmenelle eri kielelle, viimeksi kiinaksi.

 

Näytelmä on kuitenkin itsenäinen teos, joka syntyi pari vuotta sitten Wasa Teaterin tilauksesta. Näytelmä sai syksyllä ruotsinkielisen ensi-iltansa Unga Teaternissa, ja keskiviikkona oli suomenkielisen version vuoro.

Appelgrenille suurperheen arki ja etenkin äitiperspektiivi ovat tärkeitä asioita, sillä hänellä itsellään on seitsemän lasta.

– Kirjani ja näytelmä perustuvat tiiviisti omaan elämääni. Näytelmä on kuin omaa sukukertomusta. Jos olen itse kiinnostunut tällaisesta aiheesta, uskon sen tavoittavan muitakin kaltaisiani.

Monissa perheissä on salaisuuksia. Lapsi voi olla esimerkiksi adoptoitu eikä aiheesta haluta puhua.

– Juuret kuitenkin kiinnostavat kaikkia. Oikea isä tai äiti on se, joka rakastaa ja pitää huolta. Rakkaus tekee ihmeitä lasten ja aikuisten välillä. Biologia on asia erikseen.

Kirjailija ei ole asettanut teoksilleen pedagogisia tavoitteita, sillä ne ovat ennen kaikkea taidetta. Kirjat ja näytelmä saavat silti lukijat ja katsojat miettimään elämän käänteitä.

– Kaikki eivät ole peppi pitkätossuja tai amerikkalaismallisia, ulospäin suuntautuneita lapsia. Halusin tehdä Vesta-Linneasta hieman vetäytyvän ja pohtivan lapsen.

– Lapsien on tärkeää nähdä, että muillakin on räjähteleviä äitejä ja isejä, jotka matkustelevat. Lapsen olo voi olla turvaton, jos hän kuvittelee tilanteensa ainutkertaiseksi.

Lastenteatteri vahvistaa Appelgrenin mielestä asemaansa Suomessa.

– Kun lapset totutetaan pieninä teatterin, tanssin ja muun kulttuurin pariin, kiinnostus säilyy läpi elämän. Kulttuuri opettaa lapsia hahmottamaan kokonaisuuksia. Jos he ovat vain tietokoneiden varassa, elämästä tulee kovin pirstaleista.

Varo hirviä, Vesta-Linnea! sopii vähintään seitsemänvuotiaille. Appelgrenista on ollut antoisaa kirjoittaa teos hieman vanhemmille lapsille.

– Actionilla saa kenet tahansa huijattua mukaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että teos olisi oikeasti hyvä. Siksi olen halunnut näytelmääni muitakin ulottuvuuksia. Se antaa katsojille pureskeltavaa.

Varo hirviä, Vesta-Linnea! Lillklobbissa (Nuijalantie 9). Kesto 2 h, liput 10–14 e. www.ungateatern.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu