Viihde

Kitkerät Neitsyet eivät ole kireitä eivätkä katkeria

Lauluyhtye Kitkerien Neitsyiden naisnelikko poseerasi kuvaajalle. Kokoonpanossa on normaalisti yhdeksän jäsentä.

Else Kyhälä

Räväköistä live-esiintymistään ja kantaaottavista sanoituksistaan tunnettu Kitkerät Neitsyet koostuu neljästä laulajasta sekä viisihenkisestä taustabändistä. 1990-luvun puolivälissä perustetun yhtyeen kantavia teemoja ovat suvaitsevaisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvokysymykset. Ne tosin ovat vain pieni näyte laulujen aihevalikoimasta.

– Sanoituksemme ottavat kantaa aika pitkälti ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin. Uusimmalla levyllämme on esimerkiksi kappale, joka kertoo alkuperäiskansojen mailla tapahtuvasta uraanin louhinnasta, yhtyeen laulaja Vappu Rossi kertoo.

Kokoonpano ei kuitenkaan halua tyrkyttää viestiään kuulijoille.

– Emme suoranaisesti saarnaa kappaleissamme. Kuulijan pitäisi ymmärtää rivien välistä. Käytämme myös paljon huumoria ja ironiaa, laulaja Eveliina Allonen selittää.

– Jos kuuntelee vain toisella korvalla ei välttämättä ymmärrä kaikkea, laulaja Leena Liimatainen jatkaa.

 

Rooliasut ovat tärkeitä. Emme mene lavalle itsenämme, vaan roolissa.”

 

Välillä ”Kitkerien” sanoma ei kuitenkaan välity toivotulla tavalla.

– Joskus joku saattaa ymmärtää sanoitukset väärin. Eräs kappaleemme kertoo pelihimosta ja kerran joku yleisöstä ymmärsi sanat aivan päinvastoin, että me kannattaisimme järjetöntä pelaamista, Allonen päivittelee.

– Tällaista tapahtuu kuitenkin todella harvoin. Yleensä jos joku ymmärtää väärin, joku toinen yleisön jäsen korjaa tämän nopeasti, Rossi lisää.

Lavashow näyttelee isoa roolia kokoonpanon toiminnassa.

– Kaikilla on esityksessä univormut. Pojilla on mustavalkoinen väritys ja meillä pikkumusta, tummanpunainen rusetti kaulassa ja sama väri huulissa. Asut ja koreografiat korostavat musiikkia ja sanomaa, Rossi havainnollistaa.

– Rooliasut ovat tärkeitä. Emme mene lavalle itsenämme, vaan roolissa. Tällä tavalla uskallamme heittäytyä ja jopa nolata itsemme. Se vaatii pokkaa. Tosin uskon, että meistä pidetäänkin sen takia, että emme yritä olla mitenkään cooleja, Allonen pohtii.

 

Kerran keikka-mainoksessa luki Kireät Neitsyet.”

Hetkinen, Kitkerät Neitsyet? Kysyttäessä nimestä yhtyeen naiset syventyvät hilpeään muisteluun.

 

– Silloin alkuaikoina tutkimme Kantelettaresta aistillisuutensa ja suorasukaisuutensa takia poistettuja runoja ja pohdimme, että tuossahan voisi olla nimi. Adjektiivi kitkerät on tarkkaan harkittu. Kitkerät, ei katkerat, Rossi hymyilee.

– Tosin kerran erään sanomalehden keikkatiedoissa luki Kireät Neitsyet, Allonen täräyttää saaden aikaan naurunremakan yhtyeen jäsenistössä.

Kitkerät Neitsyet keikalla

3.3. Tehdas Teatteri, Turku

8.3. Kulttuurikeskus Stoa, Helsinki

21.3. Tampereen Yo-talo, Tampere

24.3. Sellosali, Espoo

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu