Kulttuuri

Roozemanien perheessä musiikki on elämäntapa

Jonathan Roozeman harjoittelee soittamista 2-3 tuntia päivässä. Koulu on vaihtunut Eiran aikuislukioon, koska siellä on helpompaa sovittaa yhteen opiskelu ja musiikki.

Antti Karjala

Mihin hän vielä ehtiikään! 15-vuotias espoolainen Jonathan Roozeman voitti  muutama viikko sitten toisen palkinnon Amsterdamin kansainvälisessä sellokilpailussa.

Seuraava kilpailukin on jo tiedossa. Ensi keväänä Jonathan osallistuu kansainväliseen Paulon sellokilpailuun. Kilpailuun haki 113 sellistiä 27 maasta ja mukaan pääsi 26 soittajaa, joista Jonathan on kaikkien aikojen nuorin osallistuja.

– Päädyin selloon, koska en päässyt musiikkiopistoon piano-oppiin, Jonathan sanoo.

– Sello oli vanhempien ykkösvalinta. Muskariopettajakin oli sitä mieltä, että sello sopii pojalle, äiti Maarit Kyllönen täydentää.

Kilpailua ei pidä ottaa kilpailun kannalta.”
Musiikki on Roozemanien perheessä aina läsnä. Isoa olarilaista olohuonetta hallitsee flyygeli. Siellä mahtuu pitämään kotikonsertteja. Isä Robert Roozeman on kemisti ja pianisti, isoveli Jan-Paul opiskelee pianonsoittoa ja on voittanut jo monia kilpailuja. 11-vuotias Rebecca-sisko soittaa viulua ja hänelläkin on jo kilpailumenestystä.

Joka toinen vuosi järjestettävään Amsterdamin kilpailuun saavat osallistua hollantilaissyntyiset ja Hollannissa asuvat sellistit.

– Jonathanin isä on hollantilainen, joten pojalle hankittiin kilpailua varten myös Hollannin passi, Maarit Kyllönen kertoo.

Kilpailun voitti 21-vuotias hollantilainen Harriet Krijgh. Jonathan oli kilpailun nuorin osanottaja, sillä kaikki muut olivat yli 20-vuotiaita.

– Kilpailun tuomareina oli tosi kovia sellistejä ja he tunsivat kilpailukappaleista jokaisen kohdan. Soittaminen oli vähän jännittävää, mutta kilpailua ei pidä ottaa kilpailun kannalta, Jonathan miettii.

Kilpailussa oli kolme erää. Kilpailuohjelmassa oli sitä varten sävelletty teos sekä Boccherinin konsertto ja Bukinikin etydi.

Finaalissa Jonathan soitti Sir Edward Elgarin sellokonserton.

– En ole itse kuullut voittajan soittavan, joten en tiedä, mikä voiton ratkaisi, Jonathan toteaa.

– Kilpailu meni tosi hyvin ja sain hyvää palautetta. Ihmiset tykkäsivät ja se on tärkeintä.

Palkintoon kuuluu opiskelupaikka maineikkaassa Kronberg Academyssä Saksassa. Äiti-Maaritin mielestä se on paljon arvokkaampi asia kuin kilpailusta saatu rahapalkinto. Akatemiaan on vaikea päästä, mutta nyt ovet ovat avoinna tuleviin opintoihin. Suomessa Jonathan opiskelee jo Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla.

Jonathan alkaa vähitellen valmistautua Paulon kilpailuun kuuntelemalla kilpailukappaleita levyltä. Sitten on soittamisen vuoro. Puolen tunnin konserton opettelussa on noin 1,5 kuukauden työ.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu