Kirkkonummi alkaa maksaa huumeneuloista

Kirkkonummi alkaa pian maksaa huumeneulojen vaihtamisesta koituvia kustannuksia. Kuvassa olevaa MPDV:tä käytetään nenään nuuskattuna, nieltynä, polttamalla tai suonensisäisesti.

huumeruisku

Kirkkonummi on pian mukana pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa maksamassa huumeneulojen vaihdosta koituvia kustannuksia.

Tähän saakka Espoon kaupunki on korvauksetta tuottanut Kirkkonummelle palvelut, joilla torjutaan huumeidenkäytön terveyshaittoja.

Käyntien määrä on parissa vuodessa kaksinkertaistunut.”
Kirkkonummen perusturvalautakunta on hyväksynyt sopimuksen, jonka mukaan kunta maksaa Vinkki-toiminnan kustannuksia asiakasmäärien mukaisessa suhteessa. Kehyskunnilta puuttuvat vastaavat omat palvelut.

– Sopimusehtojen mukainen kunnan maksuosuus näistä Vinkki-palveluista on tänä vuonna Kirkkonummen osalta noin 34 000 euroa, laskee kunnan talouspäällikkö Esa Lindell.

Palvelut sisältävät muun muassa ruiskujen ja neulojen vaihdon.”
Kirkkonummella Vinkin asiakkaiden ja asiakaskäyntien määrä on kasvanut viime vuosina rajusti. Kun vielä vuonna 2009 asiakkaita oli 54, oli määrä viime vuonna kasvanut yli seitsemäänkymmeneen.

Vinkki-käyntien määrä on peräti kaksinkertaistunut: vuonna 2009 käyntejä kirjattiin noin 280, mutta viime vuonna käyntejä oli pelkästään marraskuun puoliväliin mennessä kertynyt noin 550.

Kirkkonummen saaman Vinkki-palvelun kustannukset koostuvat Espoon keskuksen toimitilan vuosivuokrasta sekä A-klinikkasäätiöltä ostettavista palveluista.

Myös muut Espoon toimipisteiden palvelut ovat edelleen kirkkonummelaisten käyttävissä.

Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia.”
Espoon Vinkki on perustettu vuonna 2001. Toiminnan tavoite on terveyshaittojen, erityisesti infektio-ongelmien ehkäiseminen ja niiden leviämisen estäminen.

Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia ja sisältävät muun muassa ruiskujen ja neulojen vaihdon, hiv-pikatestit, raskaustestit ja A- ja B-hepatiittirokotukset sekä terveys- ja sosiaalineuvontaa.

Lisäksi Vinkki koordinoi ja kehittää vertaistukitoimintaa Espoon alueella. Asiointi on rokotuksia lukuun ottamatta anonyymiä, eikä lähetettä tai maksusitoumusta tarvita.

Toimipisteissä kirjataan asiakkaiden nimimerkki, ikä, sukupuoli, asuinalue tai kunta sekä annetut palvelut.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva