Paikalliset

Akateeminen työttömyys paisuu - Espoossa yli 300 työtöntä diplomi-insinööriä

Insinöörikoulutuksen saanut projektipäällikkö Harri Peltola on yksi monista työtä etsivistä espoolaisista. Työttömiä insinöörejä on koko maassa jo yli 6 000.

Jari Pietiläinen

Korkeakoulutuksen saaneista espoolaisista yhä useampi on nyt vailla kokopäivätyötä.

Vuodentaitteessa Espoossa oli esimerkiksi ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista työttömänä miltei 1 700 henkeä. Määrä on kasvanut vuoden aikana neljälläsadalla hengellä.

Arkkitehtejä lukuunottamatta käytännössä kaikki akateemiselle alalle kouluttautuneet ovat nyt Uudellamaalla työtä vailla useammin kuin vielä vuosi sitten.

Akavan työelämäasiantuntija Miika Sahamies lohduttaa pitkään koulunpenkillä viihtyneitä työttömiä espoolaisia.

– Totta kai työllisyystilanne on vaikeampi kuin aikoihin, mutta siitä huolimatta kouluttautuminen kannattaa aina. Pitää muistaa, että korkeakoulutetuista työttöminä on vain puolet kouluttamattomiin nähden, arvioi Sahamies.

Hänen mukaansa esimerkiksi Otaniemestä valmistuvat teekkarit voivat parantaa työllistymismahdollisuuksiaan omalla aktiivisuudellaan.

– Koulutuksen aikainen työharjoittelu on aivan selvästi paras työpaikan tae myös valmistumisen jälkeen, muistuttaa Sahamies.

Espoo on insinöörien suhteellista määrää mitattaessa koko maan insinöörivaltaisin kunta – siispä teknisen alan työttömyyskin näkyy Espoossa muuta maata selvemmin.

Koko Suomessa työttömien insinöörien määrä kohosi joulukuussa ensimmäisen kerran yli 6 000 hengen. Uudellamaalla heitä on jo 2 200.

Tämä luku käsittää rakennusarkkitehdit, ammattikorkeakouluista valmistuneet insinöörit sekä diplomi-insinöörit.

– Insinöörien työttömyys on noussut jatkuvasti. Huomionarvoista on se, että työttömäksi jäävät insinöörit eivät ole juurikaan perustaneet omia yrityksiään, arvioi Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Aila Tähtitanner.

Erityisesti työttömyys koettelee nuoria vastavalmistuneita ja uransa alussa olevia insinöörejä.

Akateemiset työttömät Espoossa

Suosituimpien koulutusalojen työttömyysluvut ovat kasvaneet.

Diplomi-insinöörit 361 työtöntä

Kauppatieteen maisteri ja kandidaatti 183 työtöntä.

Tutkijakoulutettu 127 työtöntä.

Matalan koulutuksen saaneiden työttömyys on korkeakoulutettuja suurempi.

Peruskoulun käyneistä työtä vailla on Espoossa 1 650 henkeä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu