Toimitukselta

Aseista pitää uskaltaa kieltäytyä

(PÄÄKIRJOITUS) Aseisiin, saati sotatoimiin, ei pitäisi pakottaa ketään. Suomessa asevelvollisuus koskee 18–60-vuotiaita miehiä. Jehovan todistajat, ahvenanmaalaiset ja naiset ovat siitä vapautettuja.

Jos asevelvollinen kieltäytyy suorittamasta varusmies- tai siviilipalvelusta, mies tuomitaan 181 vuorokaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen (LV 3.5.). Aseistakieltäytyjäliitto arvioi, että tänä vuonna tuomitaan noin 40–50 totaalikieltäytyjää – valtaosa heistä valvontarangaistukseen.

Totaalikieltäytyjä on mielipidevanki, joka tuomitaan vakaumuksensa takia. YK:n ihmisoikeuskomitea vaati viime vuonna Suomea laajentamaan vapautusta.

Aseistakieltäytyjän tuomitseminen on järjetöntä niin kauan kuin velvollisuus ei ulotu kaikkiin yhteiskunnan jäseniin. Asevelvollisuuden tulisi tasa-arvon nimissä koskettaa myös naisia tai olla kaikille vapaaehtoista. Velvollisuuksien, kuten oikeuksien, pitää kuulua kaikille.

Velvollisuuden voisivat kaikki halutessaan suorittaa siviilipalveluksena – ympäristönsuojeluna tai vaikka vanhustenhoitona – sillä maanpuolustus on muutakin kuin juoksemista puskissa aseet kainalossa.

Nykymuotoinen armeija on vanhanaikainen, eikä vastaa tämän päivän uhkiin. Myös armeijan sisällä velvollisuus kyseenalaistetaan, sillä vapautuksen voi saada terveydellisin syin, heikon motivaation tai epävakaan elämäntilanteen takia. Tätä keskustelua ei kuitenkaan uskalleta käydä avoimesti.

Vihollista voi halutessaan etsiä sekä idästä että lännestä, mutta nykyajan konfliktit ovat useimmiten maan sisäisiä, kun eriarvoistuminen yhteiskunnissa kasvaa.

Minna Rajainmäki

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet