Aseista pitää uskaltaa kieltäytyä

(PÄÄKIRJOITUS) Aseisiin, saati sotatoimiin, ei pitäisi pakottaa ketään. Suomessa asevelvollisuus koskee 18–60-vuotiaita miehiä. Jehovan todistajat, ahvenanmaalaiset ja naiset ovat siitä vapautettuja.

Jos asevelvollinen kieltäytyy suorittamasta varusmies- tai siviilipalvelusta, mies tuomitaan 181 vuorokaudeksi ehdottomaan vankeusrangaistukseen (LV 3.5.). Aseistakieltäytyjäliitto arvioi, että tänä vuonna tuomitaan noin 40–50 totaalikieltäytyjää – valtaosa heistä valvontarangaistukseen.

Totaalikieltäytyjä on mielipidevanki, joka tuomitaan vakaumuksensa takia. YK:n ihmisoikeuskomitea vaati viime vuonna Suomea laajentamaan vapautusta.

Aseistakieltäytyjän tuomitseminen on järjetöntä niin kauan kuin velvollisuus ei ulotu kaikkiin yhteiskunnan jäseniin. Asevelvollisuuden tulisi tasa-arvon nimissä koskettaa myös naisia tai olla kaikille vapaaehtoista. Velvollisuuksien, kuten oikeuksien, pitää kuulua kaikille.

Velvollisuuden voisivat kaikki halutessaan suorittaa siviilipalveluksena – ympäristönsuojeluna tai vaikka vanhustenhoitona – sillä maanpuolustus on muutakin kuin juoksemista puskissa aseet kainalossa.

Nykymuotoinen armeija on vanhanaikainen, eikä vastaa tämän päivän uhkiin. Myös armeijan sisällä velvollisuus kyseenalaistetaan, sillä vapautuksen voi saada terveydellisin syin, heikon motivaation tai epävakaan elämäntilanteen takia. Tätä keskustelua ei kuitenkaan uskalleta käydä avoimesti.

Vihollista voi halutessaan etsiä sekä idästä että lännestä, mutta nykyajan konfliktit ovat useimmiten maan sisäisiä, kun eriarvoistuminen yhteiskunnissa kasvaa.

Minna Rajainmäki

Kommentit (10)

Kommentit

Maanpuolustus tukeutuu vahvasti ihmiskunnassa kaikkialla havaittavaan väkivallan glorifiointiin. Siksi nimenomaan halutaan opettaa vihollisen tappamista.

Mutta vihollisia on muitakin kuin vain meidän rajojen ulkopuolisia kanssaihmisiämme. Kuten toimittaja totesi, sisäinen uhka voi olla jopa todennäköisempi. Äkilliset ympäristömuutokset, ilmastonmuutos, epidemiat ja saasteet ovat myös turvallisuutemme uhkia.

Mitäpä jos näitä vastaan taistelisimme samalla voimalla kuin kuviteltua ihmisvihollista kohtaan? Silloin toiminta voisi olla kaikille pakollinen, myös naisille.

Maanpuolustukseen pakotettu

Olen sitä mieltä, että nuori terve mies / nainen voi erittäin hyvin osallistua oman maansa puolustus "kurssiin".
Jos väitetään vapaudenriistoksi tai pakoksi armeijan käymistä, niin silloin ko. henkilö voi automaattisesti vapauttaa itsensä myöskin koulutuksesta, työstä ja kaikesta muusta yhteiskunnan palveluista!

YKS

Onko Minna Rajainmäki siirtynyt Putinin propagandaosastolle? Maata ei puolusteta vanhusten vaippoja vaihtamalla. Maanpuolustuksen tarve ei ole kadonnut minnekään. Eikö Minna ole lukenut historiaa? Eikö Minna ole lukenut uutisia viimeaikoina?

Mistä näitä taistolaisia yhä kumpuaa?

Asevelvollisuuteen liittyvän epätasa-arvon ja nykyajan uhkakuvien monimuotoisuuden esille nostaminen on kirjoituksessa ansiokasta, mutta yhdestä väitteestä olen perustavanlaatuisesti eri mieltä. Mielestäni totaalikieltäytyjä ei ole mielipidevanki, koska tätä ei ole rangaistu mielipiteensä vuoksi, vaan siksi ettei ole suorittanut voimassaolevan lain mukaista velvollisuuttaan. Tällainen rinnastus loukkaa kaikkia maailman historian ja nykyajan vain mielipiteensä tai vakaumuksensa vuoksi kärsimään joutuneita. Ei verojaan maksamatta jättäviä verokriitikoitakaan rinnasteta mielipidevankeihin ja molemmat sentään ovat perustuslaillisia kansalaisvelvollisuuksia.

Teemu Lahtinen

Kieltäytyjä ei ole mielipidevanki, joka tuomitaan vakaumuksensa takia. Hänet tuomitaan, koska hän ei suorita lakisääteistä tarpeellista velvollisuutaan. Asevelvollisuus - maanpuolustus - ei voi olla monivalintatehtävä. Kuka maata puolustaa, jos kaikille annetaan mahdollisuus valita jotain muuta? Yhteiskunnalla on oikeuksia yksilöä kohtaan, ei vain toisinpäin. Vapaamatkustajia on jo riittämiin, maanpuolustuksen osalta heitä ei saa sallia ollenkaan.

Mistä näitä taistolaisia yhä kumpuaa?

"Kuka maata puolustaa, jos kaikille annetaan mahdollisuus valita jotain muuta?"

Samoin voisi kysyä että kuka työskentelisi poliisina, ja partiointityö olisi vapaaehtoista, eikä meillä olisi partiointivelvollisuutta.

"Vapaamatkustajia on jo riittämiin, maanpuolustuksen osalta heitä ei saa sallia ollenkaan."

Kun asevelvollisuudesta luovutaan, ja varusmiehet saavat sellaisen palkan työstään, jolla he suostuvat palvelukseen vapaaehtoisesti, vapaamatkustaminen loppuu, sillä varusmiesten palkat maksetaan niiden veroista, jotka eivät palvelusta suorita.

piippolan vaari

Noin 70-80 vuodessa ihmisiltä unohtuu, kuinka raadollinen maailma oikeastaan on.
Sinä aikana hyvän ajan sukupolvet tuudittautuvat hyvän olon tunteeseen ja sinänsä tärkeät ja kauniit ajatukset kehittyvät, usko rauhalliseen tulevaisuuteen ja ihmisyyteen saa lapsenuskon piirteitä.
Ja kuitenkin jokaisella vuosisadalla on meitäkin kohdannut sota. Tulevaisuudessakin eri maissa pääsee valtaan vallanhaluisia, jotka löytävät tarpeen etsiä lisää elintilaa muualta. Ainoa tapa säilyttää yhteiskuntamme ja siellä sananvapaus, on pitää yllä oma riittävän uskottava puolustus, sellainen, että jokainen ulkopuolinen tietää tunkeutumisen tulevan hyvin kalliiksi. Lisäpiirre voi olla liittoutuminen. Jos sotatila joskus tulee, niin jokaisen on kuitenkin puolustettava kotiaan. Ei silloin kysytä. Parempi harjoitella siis etukäteen.

Chamberlainkin uskoi hyvyyteen

Vastuuntuntoiset ihmiset välittävät huomisesta, eivät tuudittaudu hyväuskoisuuteen ja ovat valmiita kantamaan sen raskaimmankin taakan tiukan paikan tullessa. Vastuuntuntoiset ihmiset puolustavat myös niitä, joita asia ei kiinnosta, siis näitä vapaamatkustajia, käpykaartilaisia, uus-taistolaisia, Piippolan vaaria, toimittaja-Minnaa. Olkaa huoleti, sillä jos te jotenkin keplottelette vastuista pois, niin eiköhän vastuuntuntoisia riitä tulevaisuudessakin. Mutta miksi teille pitäisi sallia yhteiskunnan edut ja oikeudet, kun ette vastuista välitä?

Mistä näitä taistolaisia yhä kumpuaa?

Minna ei taida tietää mitään kansalaisten velvollisuuksista.
Meillä on muitakin lakeja ja asetuksia. Ei auta vaikka olisin eri mieltä vaikkapa nopeusrajoituksista - en minä sakkoja saa mielipiteeni vuoksi vaan lain rikkomisesta.
Meillä on jo nyt lähes vapaaehtoinen intti. Eihän sinne edes kelpaa kuin parhaat ja ne jotka haluavat täyttää velvollisuutensa. Heihin voi luotta muissakin asioissa.
Kuka ottaisi töihin aseistakieltäytyjän, jonka mielipide seuraavaksi voi olla, että ei tykkää tehdä töitä, mutta mielellään ottaa palkan ja muut edut. Onneksi luistelu on mahdollista vain rauhan aikana - jos tarvitaan niin sitten lyödään ase käteen ja näytetaan suunta, jonne menet kylmiltään.
Mieluummin menen koulutettuna.

valmistautunut

Tosi on kaikki mitä sanot, valmistautunut.
Onnittelen sinua ja kaikkia suoraselkäisiä nuoria, jotka ymmärtävät yhteiskunnan yhteisöllisyyden arvon ja kansalaisvelvollisuutensa yhteiskunnan täysiarvoisena jäsenenä.
Kaltaisiisi nuoriin voi jatkossakin todella luottaa.

YKS

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.