Espoon Pesis

Espoon Pesiksen C-pojille kova saavutus Nuorisoleiriltä

Muutama päivä on nyt palauduttu Nuorisoleiristä. Oli huikea leiri. Pojat käyttäytyi hyvin ja ennen kaikkea pelasivat hyvin - yhtä päivää lukuun ottamatta, mikä maksoi todennäköisesti paikan kuuden parhaan joukkoon. Ja silloinkin pojat käyttäytyivät hyvin! Pojat pelasivat pelisarjan (19 joukkuetta) B-lohkossa (9 joukkuetta) ja kolme parasta eteni pelisarjan kärkimatseihin.

Maanantaina pelattiin ensimmäinen matsi, vastassa oli aluesarjastakin tuttu IPV-Ysit. Olimme hävinneet toukokuussa vastustajalle aluesarjassa 0-2. Nyt oli siis revanssin paikka. IPV-Ysit aloitti vahvasti tehden ensimmäisen aloittavalla 3 juoksua. Espoo vastasi tähän kuitenkin 5 juoksulla, erityisesti Tim oli lyöntipäällä tehden 2 juoksua. Vastustaja ei pystynyt vastaamaan kuin 1 juoksulla, ja kun pojat jatkoivat siitä mihin jäivät eli tekivät toiset 5 viisi juoksua toisen lopettavalla, oli tilanne meille mukavan hallitseva 10-4. Tähän IPV-Ysit eivät enää pystyneet vastaamaan, joten leiri aloitettiin oikein maukkaalla voitolla 11-5. Tehopisteitä tuli 9 pelaajalle, joten voitimme laajalla rintamalla. Ottelu pelattiin kumirouhealustalla, joka tunnetusti on hankala alusta. Yleensä se joukkue, joka hallitsee alustan metkut paremmin, voittaa. Nyt se oli Espoo. Ensimmäisen päivän hahmo oli Jani Hämäläinen (2/2, 7/7). Edellä mainitun lisäksi Jani onnistui hyvin myös  lukkarina. Muita onnistujia olivat Eero (2/2, 4/4), Ilari (1/2, 3/3) ja Tim (2/2, 6/7).
(lyödyt/tuodut, kärkilyönnit/kärkilyöntiyritykset)

Tiistain ensimmäinen matsi oli Puurtilan Kisa-Poikia vastaan. Peli lähti upeasti käyntiin. Puurtila aloitti sisällä ja pojat pitivät vastustajan kurissa, ei juoksuja vastustajalle. Pojat tulivat päättäväisinä ensimmäiseen sisävuoroon, joka sujuikin kuin tanssi. Teimme peräti 4 juoksua. Hymy oli herkässä. Ehkä liiankin herkässä. Toiseen sisävuoroon Puurtila tuli lujaa ja kovaa. Mättivät 8 juoksua ja vielä toiset 8 kolmanteen vuoroon. Meidän pojat eivät saaneet ensimmäistäkään. Puurtilan 16 juoksua kahdessa vuoroparissa toki oli heidän hyvyyttään, mutta kyllä osasyy oli poikien huolimattomuus ulkopelissä. Huonoja polttoheittoja, harhaheittoja unohtamatta. Siinä meinasi muutama poika turhautua. Saatiin ainakin yhdet aurinkolasit hajalle. Puurtilalle puhdas 18-5 voitto. Mainittakoon, että Puurtila tuli olemaan selvä lohkoykkönen, 9 voitetusta pelistä 6 päättyi voittotulokseen 20 jotain. Tässä pelissä meidän pojista onnistuivat Harri (2/0, 5/6) ja Joel N. (1/2, 4/6).

Tiistain toinen matsi oli muhkuraisella Karhumäen kentällä. Vastassa oli Ylihärmän Pesis-Junkkarit, jonka tiedettiin olevan ihan laatujoukkue. No, ainakin oletettiin näin. YPJ aloitti sisävuorolla, mättäen siihen 3 juoksua. Pojat vastasivat yhdellä, tosin väärällä, mutta nekin lasketaan. Ulkopeli parani, ehkäpä otimme kentän paremmin haltuun, joten YPJ ei saanut yhtään juoksua toisen aloittavalla. Kentän epätasaisuus aiheutti välillä harmaita hiuksia molemmille joukkueille. Tasaisesti jatkettiin, pojat tekivät kaksi ja YPJ vielä yhden juoksun, jolloin tilanne oli kutkuttava 4-3 YPJ:lle. Kolmannen tasoittavalle pojat löysivät metkut kohdalleen lyöden vuoroon 5 juoksua. Tähän YPJ ei pystynyt enää vastaamaan, joten vallan upea voitto YPJ:stä 8-5. Mieli oli suhteellisen korkealla. 8 pelaajaa pääsi tehopisteille ja yksikään pelaaja ei saanut kahta enempää joten onnistumisia laajalla rintamalla. Päivän hahmo oli Harri Irjala, joka löi 3 juoksua ja kärkilyönnitkin sujuivat 9/11 arvoisesti.

Keskiviikon ensimmäinen matsi oli heti aamusta 8.30, mutta koska se pelattiin majoituskoululla ei tarvinnut onneksi lähteä siirtymään pitkälti pelipaikalle. Vastustaja tuli mansestä nääs eli Manse PP. Ei oikein tiedetä, mitä yön aikana oli tapahtunut, mutta poikien peli oli kipsissä koko pelin aikana. Ehkä alkusysäys moiseen oli Mansen tuhoisa ja aloittava ensimmäinen sisävuoro. Manse teki meidän kopparien avustuksella kunnarin 4 juoksun arvoisesti. Pojat eivät tämän jälkeen saaneet peliä oikein käyntiin, vaikka ensimmäisen tasoittavalla teimmekin 2 juoksua. Yritystä oli, mutta tulos laiha. Tilastotaulukin näytti suhteellisen murheelliselta, vain 3 pelaajalle tehopisteitä. Manselle 7-2 voitto. Tämä peli oli huono, ja pojatkin sen tiesivät. Tiesivät myös sen, että vastustaja oli täysin voitettavissa, kunhan pelaa hyvin. Tämä ja/tai seuraava peli nousivat arvoon arvaamattomaan. Emme vain sitä tienneet vielä tässä vaiheessa peliurakkaa.

Keskiviikon toinen matsi odotti jälleen Karhumäessä. Pojat olivat latautuneet hyvin ja tiedostivat, että Loimaa on täysin voitettavissa, ja se tulisi myös voittaa hävityn Manse PP -pelin jälkeen. Ajatuksena oli kirkkaasti pääsy kolmen parhaan joukkoon omassa lohkossa ja sitä kautta myös jatkopeleihin eli taistelemaan pelisarjan kärkisijoista. Matsi Loimaata vastaan oli alusta alkaen tasaista ja tiukkaa vääntöä. Juoksut oli tiukassa. Ensimmäinen vuoropari mentiin 1-1. Toisessa vuoroparissa Loimaa onnistui paremmin, tehden 3 juoksua meidän yhtä vastaan. Tästä vaiheessa tilanne Loimaalle 4-2. Tästä alkoi kutkuttava takaa-ajo. Pojat onnistuivat yhden juoksun arvoisesti, mutta Loimaa vastasi heti yhdellä. Viimeiseen vuoropariin pojilla oli kova luotto, että tästä vielä noustaan. Sama juttu oli katsomossakin. Pojat tekivät yhden juoksun, jes, hyvältä näyttää. Tilannetta saadaan aikaiseksi. Oma pelaaja saatu kakkoselle. Tavoite selkeä, ensin kolmoselle ja sitten kotiin. Valitettavasti Ilarin ensimmäinen lyönti epäonnistui niin, että Loimaan oli helppo polttaa etenijä kolmoselle ja näin matsin voitto Loimaalle niukasti 5-4. Kyllä harmitti. Tunne oli suhteellisen vahva, että tästä vielä noustaan. Päivän hahmo -tittelin pokkasi tällä kertaa Ilari Susi. Ilari meni kentälle joko kärkenä tai kärkijokerina hyvällä prosentilla ja toi Espoon päivän 6 juoksusta peräti 4.

Loimaan matsin jälkeen suuntasimme koko porukalla uimaan ja ehkäpä Ukonniemen vedessä murheet ja sen sellaiset huuhtoutuivat pois, koska seuraavana päivänä alkoi ukkonen.

Ja sen ukkosen nimi oli Espoon Pesiksen C-pojat.

Torstain ainoa matsi oli Joutsenossa ja vastassa oli Tahko 3. Toki Tahko on aina vaarallinen, mutta tiedossa oli, että normipelillä tämä peli hoidetaan kotiin. Ja käytännössä se sitä olikin. Pojat hallitsivat niin sisä- kuin ulkopelin. Pojilla oli vakuuttava johto aina 4 aloittavaan, missä tapahtui pieni herpaantuminen. Tämän seurauksena Tahko löi peräti 6 juoksua, mutta koska palojakin tuli tasaiseen tahtiin, se oli vain ajan kysymys milloin se lento loppuu. Juoksuiloitteluvoitto pojille luvuin 12-6. Harri Irjala oli jokerina, löi 4, toi yhden ja kärkilyönnit 5/6 = päivän hahmo, simppeliä. Muita onnistujia olivat Jani (1/3, 3/3), Joona (0/3, 4/6) ja Tim (1/2, 3/3).    

Perjantai-aamuna suuntasimme jälleen Joutsenoon. Pieni tihkusade armottoman 4 päivän helteen jälkeen tuntui suorastaan virkistävältä, happea ilmassa. Sitä oli myös pelissä. Vastaan asettui SMJ 01, jonka uskottiin olevan kova, varsinkin kun katsoi sarjatilannetta. Aloitimme pelin sisävuorolla. Ja heti alusta saakka meno oli varsin väkevää. Kärki toimitettiin saman tien kolmoselle ja kolmantena lyömään tullut Jani kotiutti saman tien Ilarin kotiin avaten matsin juoksuhanat. Sitten esiin astui Harri, joka löi pelin molemmat juoksunsa tässä ensimmäisessä sisävuorossa. Kotiin juoksivat poikien tuulennopeat Joona ja toistamiseen Ilari. SMJ vastasi kunnarilla, tosin tyhjään kenttään, ja kun kunnarin tekijää ei saatu kotiin, SMJ sai vain yhden juoksun. Kolmannen aloittavalla Espoon ukkonen yltyi huippuiskuun. Pojat mättivät tähän sisävuoroon peräti 5 juoksua ja tilanne alkoi näyttämään suhteellisen hyvältä. SMJ sai vielä muutamia juoksuja, mutta takaa-ajo ei riittänyt, joten pojat voittivat lukemin 9-5. Useampi pelaaja pääsi tehopisteille, mutta mainitsemisen arvoisia ovat ainakin jo mainittu Harri 2 lyödyllä juoksulla, Ilari (2/3, 3/3), Joel N. (2/1, 3/3), Eemil (0/2, 3/3) ja Joona (1/2, 5/6).

SMJ:n pelin jälkeen pidettiin pieni tauko (= kentän toinen peli), ja kentän kolmas peli olikin sitten meidän peli ja vastaan asettui Turku. Lähtötilanne oli, että normipelillä voitto kotiin. Jo tässä vaiheessa tiedettiin, että Loimaa oli voittanut aamun pelissä IPV-Ysit 11-10, joten Loimaa oli karannut tavoittamattomaan johtoasemaan meidän poikiin nähden ja haaveet lohkon kolmospaikasta saatiin jättää. Tämä ei kuitenkaan poikien peliä saati mieltä haitannut, koska ukkonen oli saatu päälle ja peli-iloa että -huumoria löytyi. Oikeastaan pelin kuvaus lyhykäisyydessään meneekin näin. Pojat torppasivat erittäin varmasti Turun poikien etenemiset ja Turku saikin pelissä vain yhden juoksun. Espoon pojat löivät juoksuja urakalla tehden niitä kolmeen vuoropariin 5-4-2 = 11. Viimeistä vuoroparia ei tietty pelattu. 9 poikaa napsi tehopisteitä, huippujen ollessa Harrin 3/0, Ilarin 0/3 ja Janin 2/2. (lyödyt/tuodut). Espoon runsaat ykköspalot estivät tekemästä enempää juoksuja, pojat näköjään tykkää mätitahnasta (sisäpiirijuttuja).  

Päivän hahmoksi valittiin Eemil Ivars 4 tuodulla ja 5/6 kärkilyöntionnistumisella. Paloja mailan varressa pyöreät nolla.


Alkusarjan 5 voitolla ja 3 tappiolla olimme siis lohkomme neljänsiä, jääden vain pisteen päähän jatkopeleihin oikeuttavasta kolmannesta sijasta. Joskus se on pienestä kiinni. Neljäs sija tarkoitti sitä, että leirin viimeisenä päivänä eli lauantaina odotti matsi sijoista 7-8. Vastaan asettui Ruoveden Pirkat. Olimme kuulleet huhuja, että Ruovesi ei ole kummoinen joukkue. No, ainakin lauantain matsin jälkeen sitä se olikin.

Matsi lähti käyntiin Espoon aloittavalla. Jostain syystä pojat eivät oikein saaneet mitään aikaiseksi. Joku kipsi niminen homma oli kaiketi päällä. Poikien ensimmäinen lopettava alkoi mahtavasti. Ilari teki etukentällä kaksi kovaa kiinniottoa vastustajan todella kovista lyönneistä ja sai poltettua etenijät ykköselle ja kolmoselle. Varmasti ukkonen heräsi ja kipsi poistui saman tien koko joukkueesta. Kolmaskin Ruoveden palo tuli suht nopeasti, joten mentiin toisen aloittavaan. Joel N. pisti salamoita lisää ukkoseen täräyttämällä kunnarin (1+1) ja kaiken lisäksi hän itsekin pääsi vielä kotiin, oli pisteputki saatu auki. Toisen aloittavaan tuli vielä 2 juoksua lisää, joten saldo oli tässä vaiheessa 5 juoksua. Ruoveden toisella lopettavalla hekin saivat kunnarin (1+1), mutta siihen se sitten jäikin. Meidän pojat kolmannen aloittavaan. Joelin kunnari oli ollut alkusoittoa, joten Ilari pamautti kovan lyönnin kolmospuolelle ja pallo kauas, kauas, kauas... Ehkä se kävi jopa Vuoksessa saakka, mutta joka tapauksessa kenttä tyhjäksi. Aaro vielä kotiutti Ilarin saman tien, joten reilun minuutin aikana pojat tekivät 5 juoksua. Jussi oli jo yhden juoksun tehnyt ensimmäisessä vuoroparissa ja jatkoi nyt juoksutehtailua kahdella. Yksi juoksu tuli vielä väärillä, joten kolmannen aloittavan saldoksi tuli mahtavat 8 juoksua. Tässä vaiheessa Ruovesi oli lyöty ja loppu olikin pelkkää kosmetiikkaa. Joel N. teki vielä toisen kunnarin, harmillisesti tyhjään kenttää. Pojat siis tyylitteli neljännen aloittavaan 8 juoksua lisää, joten matsi voitettiin murskalukemin 21-5.

Mainittakoon, että Joelin kunnari oli joukkueen ensimmäinen leirin aikana. Huikea peli, kunnareita tuli kolme ja vastustajallekin yksi. Peräti 11 poikaa pääsi tehopisteille, mainitsemisen arvoisia ainakin Joel N. (2+1/4), Ilari (1+3/3), Joel S. (1/3), Jussi (4/0) ja Tim (1/3). (lyödyt/tuodut)

Matsin hahmoksi valittiin Joel N. kahdella kunnarilla, 4 tuodulla ja 9/11 kärkilyönneillä.

Ruovesi-voiton myötä Espoon Pesis C-pojat nappasi siis Nuorisoleirin pelisarjan 7. sijan. Ehkä jossiteltavaa jäi vähän, mutta se on jo unohdettu, koska leiri oli aivan mahtava lopettaa 4 huippupelin putkeen. Kaikille jäi varmasti hyvä mieli.

Organisaatio muuten teki pienen kömmähdyksen tuon Ruoveden pelin suhteen. Järkkävuorossa oli Ruoveden Pirkkojen tytöt. Tarkkasilmäinen huoltotiimin jäsen huomasi tämän ja asiaa kysyttiin myöhään perjantai-iltana. Organisaatio totesi heti, että eihän tämä näin voi mennä. Puolessa tunnissa järkkävuoroja oli vaihdettu, joten kiitos nopeasta toiminnasta organisaatiolle.

Kannustusjoukkoja oli mukana kiitettävästi ja määrä vain kasvoi kohti loppuviikkoa. Ääntä riitti riittävästi ja ainakaan kannustuksesta poikien peli ei ollut kiinni. Valehtelematta, poikien kannustusjoukot olivat jokaisessa matsissä sekä määräältään että äänekkyydeltään parempia kuin vastustajilla. Kun aikataulu antoi myöden kävimme katsomassa pariinkin kertaan CT1-tyttöjen matseja.

Jouni huolehti joukkueen pelien tilastoinnista ja niitä olikin erittäin mukava selailla leirin aikana. Kiitos tästä Jounille! Pitää huomata, että tilastoja tehdään vain sisäpelistä ja ulkopeli on yhtä tärkeää, toinen puoli pelistä. Tilastoista tietenkin aina nousee esille ne, jotka ovat tehneet tilastoihin päätyviä merkkitekoja. Toki pitää muistaa, että joukkueessa on 9+3 pelaajaa ja jokaisella on oma rooli. Joten kopin nostot, en tee paloa, vain 1 lyöty tai tuotu juoksu pelin aikana ym. tekemiset ovat aivan yhtä tärkeitä kuin useammat lyödyt/tuodut juoksut. Kuitenkin statsit:

Eniten lyötyjä - 13, Harri Irjala
Eniten tuotuja - 20, Ilari Susi
Eniten kärkilyöntejä - 29, Joel Niemi
Korkein kärkilyöntien onnistumisprosentti - 89, Jani Hämäläinen
Vähiten paloja mailanvarressa - 3, Joel Suutari
Korkeimmat tehopisteet - 27, Ilari Susi


Mitä jäi mieleen:

1) Voitot IPV-Ysistä ja Ylihärmästä. Tuntui hyvältä kun voittaa hyviä joukkueita
2) Tappiot Manselle ja Loimaalle. Tuntui pahalta, kun pelaa huonosti voitettavissa olevia joukkueita vastaan.
3) Manse ja Loimaa -tappioiden jälkeen 4 pelin jäätävä voittoputki,
4) missä peli parani ja parani koko ajan. Tietoisuus siitä, että voimme haastaa vielä kovempiakin joukkueita.
5) Janin tolpat, jotka useimmiten pysyivät lautasella (yhdessä matsissa eräs ulkopuolinenkin ihasteli niitä)
6) Poikien hyvä käyttäytyminen viikon aikana ja makuuasento iltaisin klo 23.00 tienoilla
7) Kannustusjoukot, siitä sai virtaa itse kukin.
8) Rapsan kirjoittaja on nyt vähän puolueellinen. Ruovesi-pelissä Ilarin etukentän kiinniotot ja kunnari jäi pysyvästi mieleen.

Espoon Pesis

Aikaisempia kirjoituksia

Espoon Pesis

Espoon Pesis on kasvanut moninkertaisesti perustamisestaan vuonna 1995 ja on nyt Suomen suurimpia ja Etelä-Suomen suurin pesäpalloseura. Seurassa on mahdollista harrastaa kansallispeliämme kilpailullisin tavoittein tai muuten vain huvikseen. Joukkueita on tytöille ja pojille leikki-ikäisistä senioreihin ja aikuisten kilpajoukkueita usealle sarjatasolle.

www.espoonpesis.fi

Uusimmat mielipiteet