A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Pelon politiikka toimii

Muutoksen pelko on poliittinen polttoaine, joka ei lopu.

Vallantavoittelijat lupaavat menneisyyttä eivätkä tulevaisuutta. Donald Trump lupaa avata Amerikan ruostuneet terästehtaat, palauttaa autotehtaat Meksikosta ja sulkea rajoja ulkomaisilta tuotteilta.

Juha Sipilä lupaa yhdessä persujen Jussi Niinistön kanssa, että Suomen taloutta ei enää tervehdytetä. Lisäleikkauksia ei tehdä, vaikka talous ei lähtisi nousuun.

Liian moni uskoo Trumpin, Sipilän ja Niinistön katteettomiin lupauksiin.

Suomen Pankin johtajaksi siirtyvä keskustan talousmies Olli Rehn uskaltaa sanoa, että leikkauksia tulee, jos talous ei kasva. Rehnin ei tarvitse enää mielistellä äänestäjiä. Hän voi puhua suoraan.

Antti Rinne julistaa, että asiakkaiden tarpeet ja yritysten menestyminen eivät voi enää olla työelämän lähtökohtina.

Mikä yritys pystyy maksamaan työntekijöiden palkatilman ostavia asiakkaita ja kannattavuutta? Rinne on nyt populistien ja katteettomien lupausten tekijöiden eturivissä. Hän varmistaa paikkansa demarien puheenjohtajana.

Suulla suuremmalla puhujat ovat taitavia. Trump, Sipilä, Niinistö ja Rinne soittavat ihmismielen herkimpiä kieliä. He maalaavat kauhukuvia, jotta pelokkaat ihmiset turvautuisivat heihin.

Hyväksymme helpommin valheen kuin ikävän totuuden."

Automaatio, uudet keksinnöt ja tietotekniikka hävittävät vanhat työt, työpaikat ja toimialat. Trump voitti niissä USA:n osavaltioissa, joiden yleisin ammatti on autonkuljettaja. Seuraavana teknologisena mullistuksena on autojen ajamisen automaatio. Miljoonat ihmiset luottavat siihen, että Trump pitää kuljettajat ratissa.

Nobel-palkittu professori Bengt Holmström arvioi, että työpaikkansa menettäjien suurin pelko ei liity toimeentuloon vaan yhteiskunnalliseen asemaan. Ihmiset eivät halua muuttua ja olla jotakin muuta tulevaisuudessa. Siksi he roikkuvat kynsin hampain vanhassa, vaikka sitä ei enää olisi olemassa.

Edessä ei ole aika, jolloin tunnustetaan tosiasiat. Hyväksymme helpommin valheen kuin ikävän totuuden.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet