Mustien autojen matkassa

Esko Aho pettyi kansanedustajiin

Entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) järjesti alkuviikosta amerikkalaisen lääketeollisuusveteraanin Michael Hodinin kanssa konferenssin Slush-tapahtuman yhteyteen. Se keskittyi seniorikansalaisten digitaalisiin ratkaisuihin. Paikalle Wanhaan Satamaan tuli yli parisataa henkeä.

Yhteistyökumppaneita olivat mm. OECD, WHO, Euroopan komissio, Nokia ja OP Pohjola. Mukana oli lisäksi 16 start up -yritystä, jotka tuottavat ikääntymiseen liittyviä digitaalisia ratkaisuja.

East officea johtavan Ahon harmiksi tilaisuudessa ei väkeä hänen entiseltä työpaikaltaan Arkadianmäeltä juuri näkynyt. Lainsäätäjistä näyttäytyi vain Ahon puoluetoveri Olavi Ala-Nissilä, vaikka ilmaiskutsun olivat saaneet niin sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuin valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaoston jäsenet.

Aho on ryhtynyt myös kustantajaksi. Myyntipöydillä oli hänen yhtiönsä Verbatum Oy:n itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi julkistama, Tuula Kousan toimittama tuore kirja Tämä maa, itsenäisen Suomen sata tarinaa.

Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt kirjoittaa Mannerheimista ja ministeri Jaakko Iloniemi Helsingin turvallisuus- ja yhteistyökokouksesta, Etykistä. Omat lukunsa isossa kirjassa ovat saaneet muun muassa Jean Sibelius, Alvar Aalto, Molotovin coctail, Supercell ja Angry Birds.

Kirjasta ei puutu lukuja myöskään suomalaisista innovaatioista, kuten äitiyspakkauksista ja astiankuivauskaapeista.

Kiirettä on pitänyt myös toisella entisellä pääministerillä Paavo Lipposella, 75, (sd.).

Muistelmiensa kolmatta osaa pääministerivuosistaan kirjoittava Lipponen teki äskettäin Helsingistä käsin viikon aikana peräti neljä erillistä työmatkaa ulkomaille. Kohteina olivat Berliini, Wien, Oslo ja Tukholma.

Samaa tahtia tuskin joutuu pitämään edes ulkoministeri.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sai vihdoin pitää Elinkeinoelämän keskusliiton, EK:n syyskokouksessa Finlandia-talolla ikioman puheen.

Orpo paljasti tehneensä poliittisena sihteerinä tekstin työnantajien seminaariin jo vuonna 2003. Silloin sen luki kuitenkin hänen esimiehensä, ministeri Ville Itälä (kok.), vaikka Orpo olisi voinut omien sanojensa mukaan esittää sen yhtä hyvin itsekin.

Komissaari Jyrki Katainen (kok.) kuittaa jo 27 953 euroa kuukaudessa."

Euroopan unionia ei näytä taantuma koettelevan. Euroedustajien ja komissaarien palkkoja korotettiin peräti 3,3 prosenttia kun Suomessa kansanedustajat saivat palkkoihinsa lisää vain 0,43 prosenttia. Kaiken lisäksi ministerit suostuivat jopa palkkojensa alentamiseen.

Komissaari Jyrki Katainen (kok.) kuittaa jo 27 953 euroa kuukaudessa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutuu kulukorvauksineen tyytymään 14 500 euroon. Lisäksi Kataiselle maksetaan palkan päälle 15 prosenttia asumislisää.

Mepit saavat korotuksen jälkeen noin 8 500 euroa kuukaudessa, kun kansanedustajan peruspalkka on 6 457 euroa. Mepeille tulee lisäksi jokaiselta istuntopäivältä 306 euroa verottomana.

Kansanedustajille tulee asuinpaikasta riippuen kulukorvauksia 987–1 809 euroa kuukaudessa.

Metalliliiton tiedottajana Matti Putkonen laskeskeli, että tuulimyllyjä pyörittämään pitäisi saada Wärtsilän sähkömoottorit. Perussuomalaisten työmiehenä Putkonen taas epäilee tuulivoimaloiden toimivan moottoreittakin liian hyvin: lepakot räjähtävät niiden läheisyydessä paineaaltojen takia.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet