Antti Lindtman

Koulutuksen oikeus

Valtiotieteiden tohtori Pilvi Torsti selvitti nelisen vuotta sitten tutkimuksessaan suomalaisten käsitystä omasta historiastaan. Tutkimuksessa 1 200 eri-ikäiseltä ja eri taustoista tulevalta suomalaiselta kysyttiin, mitkä ovat viisi tärkeintä asiaa tai tapahtumaa Suomen historiassa.

Ei ole yllättävää, että kärkeen mahtuivat yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, talvisota, jatkosota ja hyvinvointivaltio. Ykkösenä oli kuitenkin – peruskoulu. Se on suomalainen menestystarina.

Minä olen peruskouluni käynyt, suomalaisen sivistyspolitiikan ehta tuote. Peruskoulu antoi minulle vankan pohjan suomalaiseen yhteiskuntaan ja vieläpä halun parantaa sen perustuksia.

Yksinhuoltajan lapsena lähdin valkolakin jälkeen ajamaan betoniautoa. Työ kasvatti minusta aikuisen. Näin työelämässä paljon epäoikeudenmukaisuutta, ja sekin vahvisti suuntaani vaikuttamisen tielle. Minusta on tärkeää, että eduskunnassa on hyvin monista taustoista mukaan tulleita päättäjiä.

Alkuvuodesta 2013 törmäsin mielenkiintoiseen kirjaan, joka vaikutti paljon ajatteluuni. Wilkinsonin ja Pickettin Spirit Level -kirjan pääviesti on, että kaikkien kansalaisten tasa-arvosta hyötyvät myös kaikkein rikkaimmat.

Pääviesti vahvisti omaa sosialidemokraattista ajatteluani – hyvässä yhteiskunnassa pidetään huolta kaikista.

Huomasin, että sama kirja oli myös pääsykoekirjana Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan. Päätin hakea.

Pääsin opiskelijaksi. Palasin elämässä sille polulle, josta poikkesin lukion jälkeen. Paluu oli hyppy tuntemattomaan. Ajattelin kuitenkin ottaa opiskelun tosissani.

Elämässä on hyvä kokeilla rajoja."

Olen ottanut jatko-opiskelun haasteena. Elämässä on hyvä kokeilla rajoja.

Kolme vuotta on kulunut, ja ajoittaisesta kiireestä huolimatta valmistuin marraskuussa valtiotieteiden kandidaatiksi.

Itse asiassa opiskelun ansiosta olen usein saanut ajatukset pois hektisestä päivänpolitiikasta. Myös oma ajattelu monesta yhteiskunnallisesta asiasta on tuulettunut.

Saan kiittää kandin papereistani suomalaista koulutusjärjestelmää, jonka juuret ovat vahvassa peruskoulussa.

Pidetään tästä etuoikeudesta ylpeästi huolta tulevaisuudessakin.

Antti Lindtman

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet