Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Mieti, missä autosi hajoaa

Jos autosi hyytyy pyhäpäivänä tielle, kannattaa se tehdä Veikkolassa. Suuri sapetus voi vaihtua ilontunteeseen erinomaisen palvelun myötä. Onnekkaita ovat veikkolalaiset autonomistajat.

Loppiaisperjantaina olimme palaamassa ykköstietä Salosta kohti Tuusulaa. Pyhäpäivän sää oli kaunis mutta kylmä; mittari näytti yli 20 pakkasastetta.

Kojelautaan syttyi varoitusvalo. Punainen akun kuva. Varmaan jotain ikävää, ohjekirja apukuskin käteen. Muita oireita ei huomannut vielä, auto jatkoi kulkuaan.

Hetken kuluttua alkoi ilmaantua lisää oireita. Ajotietokone ilmoitti selkeällä saksan kielellä, että auton toiminnot ajetaan alas kolmen minuutin kuluttua. Paniikki alkoi kasvaa. Pureva pakkanen, ei pitkiä kalsareita piposta ja hanskoista puhumattakaan. Tännekö moottoritien varteen jäämme palelemaan.

Samalla hetkellä näimme huoltoaseman mainoksen ja Veikkola-tienviitan. Sinne siis. Ehdimmekö, pääsemmekö?

Ramppia ylös ja samalla tietokone ilmoitti, että automaattivaihteisto ja ohjaustehostin eivät enää toimi. Sen myös huomasi. Onneksi huoltamo jo näkyi liikenneympyrän takana. Nilkutimme hiljaa pihaan.

”Ei meillä autoja osata huoltaa. Polttoainetta ja pullaa toki saatte.” ilmoitti nainen iloisesti. Samalla hän ojensi paikallisen autohuollon käyntikortin. Kokeilkaa tuolta, vaikka pyhäpäivä onkin.

Siemaisimme rauhoittavat kahvit ja parin hörpyn jälkeen päätin, että hätämme on suurempi kuin mahdollinen toisten pyhäpäivän häiritsemisen aiheuttama pahennus.

Saku Vierimaa vastasi heti puhelimeen: ”Ei, et häiritse lainkaan. Täällä tallilla olemme.” Hevosharrastaja, ajattelin. Myöhemmin minulle selvisi, että talli tarkoitti hänen autokorjaamoaan. Työn touhussa siis.

Kerroin puhelimessa oireet. Vierimaa teki tarkentavia kysymyksiä. Porautui oireiden takana oleviin perimmäisiin syihin, kuten ammattitaitoinen lääkäri konsanaan. Minuutissa oli diagnoosi valmis ja sain toimintaohjeet: ”Jos saat auton käyntiin, aja tähän 500 metrin päähän huoltamoomme. Jos ei käynnisty, tuon sinulle sijaisauton sinne kahvilaan.”

Auto käynnistyi ja sain sen ajettua KAK-autohuollon pihaan. Ovi auki, auto halliin. Pajassa olikin kuhina ja pari autoa työn alla.

Vierimaa ja hänen kollegansa Jannar Laas katsoivat konepellin alle. Katkennut moniurahihna. ”Onkin vähän isompi homma: varaosa pitää hankkia, rikkoutumisen syy selvitettävä ja osa vaihdettava. Sen verran voi mennä aikaa, että ota tuosta tuo Fiat Punto, jolla pääsette kotiin. Soittelemme sitten, kun tilanne selviää.”

Pakkasin tavarat Puntoon ja koukkasin perheeni kahvilasta kyytiin. Olimme kotona noin tunnin alkuperäisestä aikataulustamme myöhässä. Olin tuskin saanut päällysvaatteet pois, kun Vierimaa soitti: ”Autonne on korjattu, saa tulla hakemaan.” Oho, sepä oli ripeää toimintaa – vieläpä pyhäpäivänä.

Pyysin vielä tarkistamaan akun kunnon ja tarvittaessa vaihtamaan sen enempiä kyselemättä. Lupasin tulla seuraavana päivänä sään vähän lauhduttua hakureissulle.

Kun lauantaina palasin tapahtumapaikalle, oli autoni valmiina. Akku oli osoittanut kelvolliseksi ja sitä ei ollut vaihdettu – vaikka olin antanut avoimen valtakirjan lisätyölle. Pyhäpäivänä, hätätyönä tehdyn työn (ja veloituksettoman sijaisauton) loppulasku oli noin puolet siitä, mitä kyseisen moniurahihnan pari kuukautta sitten, ilmeisen huolimattomasti, tehty vaihto oli maksanut nimekkäällä Vantaalaisella merkkikorjaamolla.

Vierimaan ja Laasin ystävällisyys, välittäminen, joustavuus ja rehellisyys tekivät minuun suuren vaikutuksen. Eikä se vienyt heiltä yhtään sen enempää aikaa ja energiaa kuin huonompikaan palvelu olisi vienyt. Siksi suosittelen lämpimästi auton yllättävää hajoamista Veikkolan suunnalla. Onnekkaita ovat he, jotka voivat huollattaa suunnitellusti autonsa Vierimaan huoltamossa. Toisaalta, Tuusulasta on sinne vajaat 50 kilometriä. Ei paha matka näin hyvälle palvelulle; kannattaa ehkä ajella kauempaakin.

Toni Hinkka, iloinen autonsa hajottaja

Lisätietoja: www.kak-autohuolto.fi

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet