Syrjäytyminen on uhka myös ikäihmisille

(PÄÄKIRJOITUS) Espoon kotihoidon asukkaista valtaosa on tyytyväisiä kotihoidon palveluihin (LV 4.1.). Kuitenkin lähes joka neljäs kokee sosiaalista eristyneisyyttä.

Työntekijöiden kiire on yksi kotihoitoa vaivaavista ongelmista. Kun hoidettavia on paljon, kuulumisten vaihdolle ja läsnäololle ei aina jää aikaa. Tästä kertoo myös kotihoidon asiakkaiden kokema yksinäisyys.

Espoon vanhusneuvoston puheenjohtaja Olli Männikkö toivookin kolmatta sektoria avuksi ikääntyvien yksinäisyyteen. Espoossa on jo nyt useita aktiivisia seniori- ja eläkeläisyhdistyksiä. Espoon keskuksessa toimii myös Diakonissalaitoksen tuottama Seniori-Vamos, joka pyrkii tavoittamaan palveluiden ulkopuolelle tai muuten syrjään jääviä vanhuksia. Vapaaehtoisilla on toiminnassa tärkeä rooli.

Turvaverkkojen puute ei koske vain pääkaupunkiseudulle muuttaneita lapsiperheitä. Se on arkea myös monelle iäkkäämmälle. Kaikilla ei ole puolisoa tai lapsia, ja ystävien puute voi olla todellinen ongelma. Monelleikäihmiselle ongelma on myös palveluiden ulkopuolelle putoaminen. Palvelut, harrastukset ja muu toiminta ovat yhä useammin löydettävissä vain verkossa. Monelle iäkkäälle ne ovat silloin tavoittamattomissa.

Vanhusten huolto on nousemassa tärkeäksi kuntavaaliteemaksi (LV verkko 6.1.). Sen rinnalle voisi nostaa myös vanhusten kokeman yksinäisyyden ja syrjäytymisen. Niiden torjumisessa vapaaehtoistyöllä on merkittävä rooli.

Minna Airamaa

Kommentit (4)

Kommentit

Suomi on ripeällä tahdilla karsinut vanhusten laitoshoitopaikkoja 50 000 paikasta 10 000 paikkaan (suhteellisesti vähiten laitoshoitopaikkoja koko EU:ssa). Espoossa ei tavoitteen mukaan v 2020 ole yhtään laitoshoitopaikkaa vaan ne on kaikki korvattu kotihoidolla ja palveluasumisella - lisäksi tulee seniorien kokoontumispaikkoja jossa voi viettää aktiiviaikaa. Vanhus voi hakeutua myös yksityiseen hoitokotiin jossa maksu 3000 - 5500 € / kk. Kotihoidon piirissä on myös paljon dementoituneita. Summa summarum ei ihme että kotihoidon työntekijät tekevät työtään kovassa paineessa.

LADYLIKE

Valtaosa on tyytyväisiä, mutta osa kokee yksinäisyyttä.
Eihän kotihoidossa mitään seurustelua tarvitse harjoittaa, ja säästöjä näissä kunnan hommissa täytyykin saada aikaan. Kommentoijat puhuvat taas omaan pussiin "työntekijöiden paineesta" ja "totuuden tietämisestä".

Viihdettä luulisi olevan tarjolla kansan kassastakin maksettuna. On kotihoitoa, päivähoitoa ja yöhoitoa. Toivottavasti sote-uudistus tuo lupaamansa valinnan vapauden. Silloin ostat palvelun, joka miellyttää.

Kontrollööri

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.