Mustien autojen matkassa

Lipponen toipuu leikkauksesta

Entinen puhemies ja pääministeri Paavo Lipponen (sd.),75, toipuu hyvää vauhtia sydämen ohitusleikkauksesta. Lipponen leikattiin viikko sitten helsinkiläisessä sairaalassa.

”Leikkaus sujui hyvin ja olen toipunut siitä hyvin”, Lipponen sanoo.

Ohitusleikkauksesta kuntoutuminen saattaa vaikuttaa Lipposen muistelmien kolmannen osan kirjoittamisen aikatauluun."

Kuntoutus kestää pari, kolme kuukautta. Se saattaa vaikuttaa Lipposen muistelmien kolmannen osan kirjoittamisen aikatauluun. Kysymyksessä on kirjasarjan tärkein osa, joka käsittelee Lipposen pääministerikausia.

Kansanedustajia on usein moitittu siitä, että he osallistuvat täysistuntoihin varsin säästeliäästi. Mutta tunnollisia lainsäätäjiä on pitkä rivi. Tämä kävi ilmi, kun tutkin kuluvan vaalikauden täysistuntopöytäkirjat. Yksikään lainsäätäjä ei sentään pääse ylpeilemään sillä, että olisi osallistunut kaikkiin istuntoihin. Aika lähelle kuitenkin muutamat pääsivät.

Ritva Elomaa (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Pauli Kiuru (kok.), Päivi Räsänen (kd.) ja Ben Zyskowicz (kok.) olivat poissa vain yhdestä istunnosta. Elomaan, Räsäsen ja Zyskowiczin poissaolo johtui sairaudesta, kun taas Karimäki ja Kiuru jättivät istunnon väliin ”muun syyn” takia.

Erityisesti Zyskowiczin ahkeruus on merkille pantavaa, sillä hänen 37 vuoden valtiopäiväkokemuksensa on nykyeduskunnassa yksi pisimpiä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) oli tunnollisin hallituksen jäsen. Kahden poissaolon aiheutti muu syy. Yhtä hyvään suoritukseen venyi Leena Meri (ps.).

Eipä silti, kyllä niitä poissaolijoitakin oli yllin kyllin johtuen etenkin naiskansanedustajien vauvabuumista. Listaykköseksi nousi Jutta Urpilainen (sd.), joka oli poissa 129 kertaa. Perhevapaan takia niitä kertyi 101 kappaletta. Kaksi merkittiin sairaussarakkeeseen. Muusta syystä hän jätti väliin 23 istuntoa.

Lähinnä perhevapaan takia myös Mirja Vehkaperä (kesk.) oli poissa 125 istunnosta. Samoin Sari Multalan (kok.), Kristiina Salosen (sd.) ja Nasima Razmyarin (sd.) pitkät poissaolot selittyvät lähinnä hoitovapaalla. Multala jätti väliin 107, Salonen 75 ja Razmyar 74 istuntoa.

Miehistä kärkeen nousi Pentti Oinonen (ps.). Hänen 109 poissaolostaan johtui sairaudesta yli puolet (59). Muun syyn takia niitä jäi väliin 50. Jani Toivola (vihr.) oli poissa 49 istunnosta. Niistä 18 johtui sairauden ja 31 muusta syystä. Martti Taljalle (kesk.) kirjattiin 44 poissaoloa, 28 sairauden takia ja 16 muusta syystä.

Kunnallisvaaleihin on enää aikaa reilut kaksi kuukautta ja siksi ehdokkaatkin alkavat ilmoittautua.

Politiikassa tottumus on toinen luonto. Takaisin parrasvaloihin yrittää muun muassa opiskelija-aikojensa kotikaupunkiin Kouvolaan muuttanut vanha veteraani, entinen AKT:n puheenjohtaja, ikioman edesmenneen puolueensa puoluejohtaja ja ex-kansanedustaja Risto Kuisma (sd.), 70.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet