Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Jos puolue olisi auto

Kansalaiset ovat valittaneet minulle, että puolueita on vaikea erottaa toisistaan. Siksi laadin lähestyvien kuntavaalien avuksi listan, jossa vertaan kuutta suurinta puoluetta kulkuneuvoihin. Ehkäpä lista helpottaa äänestyspäätöksen tekemistä.

Vasemmistoliitto on Lada 1200, jota on yritetty opettaa kulkemaan luomubioetanolilla jo 25 vuoden ajan. Vuosituhannen vaihteessa Lada maalattiin vielä sateenkaarenkirjavin värein suorituskyvyn kohentamiseksi.

SDP on kuin Volvo 240, vanha ja vakaa, mutta valitettavasti auton navigaattori on kehottanut kääntymään vuoroin oikeaan ja vuoroin vasempaan siten, että ajoneuvo on kulkenut lähinnä ympyrää viimeiset viisitoista vuotta.

Keskusta ajaa Valmetin traktorilla, jonka voimanlähteenä on turpeella toimiva häkäpönttö."

Keskusta ajaa Valmetin traktorilla, jonka voimanlähteenä on turpeella toimiva häkäpönttö. Kaupungeissa se ei liiku mihinkään, mutta maaseudulla yllättää aina suorituskyvyllään.

Sen vakiovarusteisiin kuuluu kompassi, joka osoittaa traktorin kulkevan vakaasti Santeri Alkion viitoittamalla tiellä suunnasta riippumatta.

Vihreät kulkevat sähköpyörällä. Siinä on sekin etu, että ilman kattoa vihreiden päät pysyvät paremmin pilvissä.

Nopeudessa pyörä ei ole onnistunut lunastamaan siihen asetettuja toiveita, mutta viime vuosina ennätykset on rikottu asentamalla fillariin turvallisuuspoliittisilla uhkakuvilla toimiva superakku.

Perussuomalaiset ajavat Uudenkaupungin tehtaan Saab 900:lla. Autolla on taipumusta retoriseen yliohjautumiseen, jolloin desibelirajat rikkoutuvat.

Saab ajoi kaarteessa pöpelikköön syksyllä 2015, eikä se ole vielä tielle palannut, vaikka kuski on haukkunut pystyyn sekä yliopiston tutkijat että fillarikommunistit.

Kokoomus on kuin tummennetuin lasein varustettu Audi. Lasit pitävät tavalliset kansalaiset sopivan etäällä, mutta ongelmana on, ettei kuski aina tiedä, meneekö auto samaan suuntaan kuin kansa.

Kokoomus haaveilee yhtiöittävänsä auton ja ajavansa sitä leasing-sopimuksella. Puolueen arvion mukaan yhtiöittäminen ratkaisee kaikki ongelmat: yhtiö tekee voittoa, puolue saa auton halvemmalla ja Suomen jalkapallomaajoukkue pääsee MM-kisoihin.

Erkka Railo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet