Toimitukselta

Ehdokkaaksi aikova, mieti vielä kerran

(PÄÄKIRJOITUS) Taas on se aika, kun moni meistä ajattelee, että juuri minun kokemustani ja näkemystäni kaivataan kotikaupunkini päätöksenteossa. Puolueet kokoavat kuntavaalilistojaan ja moni saa kutsun vaikuttamaan. Puolueilla on vastuu koota monipuolinen ja mahdollisimman laajaa kannattajakuntaa kosiskeleva ehdokaslista. Mutta mikä on ehdolle pyydettyjen ja kutsuun vastanneiden vastuu?

Kuntavaaliehdokkaaksi asettuvan on hyvä muistaa, ettei puolueen kosiskelu tarkoita sitä, että oma pätevyys riittää. Valtuustopaikka on työpaikka, jossa tarvitaan osaamista tai ainakin halua käyttää aikaa oppimiseen. Ja kykyä oppia nopeasti. Ehdokkaaksi soveltuu vain ihminen, jolla on rohkeutta vastata kysymykseen: Jos on pakko valita julkisten palveluiden karsimisen ja veroäyrin korottamisen välillä, kumman valitset? Se on peruskysymys, joka kertoo ehdokkaan paikan janalla vasen-oikea.

Hyvällä valtuutetulla on riittävä politiikanteon perusosaaminen, vahvaa näkemystä ja kykyä diplomatiaan. Hänellä on oltava myös kyky kohdata. Haastattelin jutunteon yhteydessä muutamaa Venäjältä tullutta maahanmuuttajaa. He kertoivat, että jos luottamus poliitikkoihin ja yhteisen hyvän rakentamiseen on kateissa, se voidaan voittaa takaisin vain kasvokkain kohtaamalla. Luottamus poliitikkoihin on tällä hetkellä monella hakusessa myös Suomessa.

Ennen pidin ehdokkaiden patsastelua toreilla ja turuilla kahvitarjoiluineen lapsellisena. Nyt ymmärrän sen arvon. Ehdokkaaksi asettuvan on oltava valmis kohtaamaan ja mielenkiinnolla kuuntelemaan ihan kaikenlaisia ihmisiä, ihan kaikenlaisissa paikoissa – myös vaalien välissä.

Tiina Örn

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet