A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Pelko kasvaa Suomessa

Maahanmuuttokriisi jakoi kansan äärisuvaitsevaisiin ja äärisuvaitsemattomiin. Välissä on hiljainen enemmistö.

Uusien kulttuurien tulo suomalaisen yhtenäiskulttuurin rinnalle on ollut kansallinen sokki. Ennen riitti, että talonväki laittoi luudan portaille merkiksi oven sulkemisesta. Turvalaitteiden myynti kasvaa nyt niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

Muukalaisten pelko on luonut epävarmuuden ilmapiirin koko maahan. Kyse ei ole vain turvapaikanhakijoista. Terroriteot eri puolilla Eurooppaa, Venäjän valloitussota Krimillä ja USA:n presidentin uhmakkaat puheet pelottavat.

Luottamuspula kasvaa, kun pelko lisääntyy. Sosiaalisessa mediassa levitetään loukkauksia ja väärää tietoa, jolla pyritään vaikuttamaan hiljaiseen enemmistön mielipiteisiin.

Useat tiedotusvälineet ovat astuneet trollien miinaan julkaisemalla vääristeltyjä tietoja.

Kaksoiskansalaisuus on puheenaihe Suomessa. Yhdysvallat, Venäjä ja arabimaat eivät joko hyväksy lainkaan kaksoiskansalaisuutta tai oikeuksia on rajoitettu esimerkiksi viranhaussa. Kansallinen turvallisuus voittaa suvaitsevaisuuden monissa valtioissa.

Kenen suvaitsevaisuutta eurooppalaiset ja suomalaiset suosivat?"

Useat arabimaat eivät ota vastaan naapurimaiden muslimipakolaisia, koska ne luokitellaan turvallisuusuhaksi. Useat arabimaat edellyttävät, että ulkomaalaiset noudattavat muslimitapoja, joihin kuuluu mm. naisten hunnuttaminen ja jopa autolla ajamiskielto. Kun muslimit tulevat Eurooppaan, he edellyttävät oikeutta noudattaa omia eikä isäntämaan tapoja ja lakeja.

On syytä kysyä, kenen suvaitsevaisuutta eurooppalaiset ja suomalaiset suosivat?

Maan tapana on ongelmien kieltäminen. Suomen poliisi kantaa nykyään asetta myös poliisilaitoksen sisätiloissa. Poliisi varautuu vaaroihin ja turvaa omaa turvallisuuttaan.

Paniikkia ei saa lietsoa. Sisäisestä turvallisuudesta keskusteleminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta kansalaisilla olisi oikea tilannekuva omasta maastaan.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet