Mustien autojen matkassa

Puskalla uutta opettelemista

Neljännesvuosisadan mittaisen tauon jälkeen eduskuntaan palanneella lääketieteen ja kirurgian tohtorilla Pekka Puskalla,71, (kesk.) riittää uutta opiskeltavaa. Tulon takaisin Arkadianmäelle mahdollisti Olli Rehnin (kesk.) siirtyminen Suomen Pankin johtajaksi ja se, etteivät kansanedustajan työt enää kelvanneet ensimmäisellä varasijalla olleelle Paula Lehtomäelle (kesk.).

Nyt Puska saa uutta kokemustakin, kun keskusta on hallituksessa. Viimeksi hän sääti lakeja oppositiosta käsin Harri Holkerin sinipunahallituksen aikaan 1980-luvun lopulla. Valtiopäivämiehen työ jäi tuolloin yhden kauden mittaiseksi.

Sitten ura urkeni kansanterveyslaitoksen pääjohtajaksi. Eläkkeelle Puska jäi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan tuolilta 2013. Välillä hän ehti olla myös Maailman terveysjärjestön WHO:n johtajana Genevessä.

Tuolloin vuorossa oli yhtä matkustelua. Puska kiersi maailmaa WHO:n asiantuntijana. Viime vuonnakin kertyi lentopisteitä kahden kultakortin verran. Toinen sankarimatkailija, eduskuntaan paluuta yrittävä Kimmo Kiljunen (sd.) on varmaan noista lentomääristä kateellinen.

Asettuminen kotimaan kamaralle ei Puskaa harmita. ”Aika aikansa kutakin.”

”Sote kiinnostaa, mutta alkoholista puhutaan varmasti täysistunnossa enemmän”, Puska arvelee, kun nelosolutkin tulee maitokauppoihin.

Eduskunnan saunavaliokunnasta kuuluu kummia. Entiset kansanedustajat Ilkka Taipale (sd.) ja Raimo Vistbacka (ps.) sekä valtiopäivämies Harry Wallin (sd.) tukenaan toistakymmentä innokasta kansanedustajajäsentä kehittelivät kokouksessaan kuntaliiton saunalla äskettäin uusia suunnitelmia. Isäntänä toimi talon johtajaksi siirtynyt entinen virkaveli Jari Koskinen (kok.).

Tavoitteena on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien kunniaksi järjestettävä ”Sauna 100 politiikan keskiössä” -tapahtuma. Kirjelmä puhemies Marja Lohelalle (ps.) on jo lähetetty eduskunnan tilojen saamiseksi käyttöön.

Eduskunnan budjetti palaa normaaliuomiin, kun talon remontti alkaa valmistua."

Eduskunnan budjetti palaa normaaliuomiin, kun talon remontti alkaa valmistua. Yli 110 miljoonan euron vuosittainen summa putoaa 70 miljoonaan euroon. Ensi syksynähän kaiken pitäisi olla valmista niin, että kansanedustajat pääsevät juhlistamaan itsenäisyyden satavuotisjuhlaa vanhaan uudistettuun taloonsa.

Päätöksiään peruuttamaan joutuneen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin nimi tuntuu olevan päivittäin ihmisten huulilla. Tohtori Jukka Tarkan mielestä Trump on kuin T-Ford, jossa on ylivaihde eteen ja pakki.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet