Mustien autojen matkassa

Aliarvostettuja kauppamiehiä

Idänkaupan arki oli karumpaa kuin monet ovat saattaneet kuvitella. Vielä 1950- ja 1960-luvuilla suomalaisilla kauppamiehillä ei ollut asiaa Suomen Moskovan suurlähetystöön.

”He olivat paarialuokkaa, joka pääsi ainoastaan lähetystön ala-aulaan. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että suurlähettiläs olisi ottanut kauppamiehiä vastaan.”Näin paljastaa Rauma-Repolan vuorineuvos Jouko Sere.

Tiedot ovat tuoreesta Inkeri Hirvensalon ja Pekka Sutelan kirjasta Rahat pois bolsevikeilta, Suomen kauppa Neuvostoliiton kanssa (Siltala).

Ministeri Ilkka Suominen (kok.) arvioi, että kauppa oli poliittista, ei siinä mitään osaamista tarvittu. ”Mitä nyt sitä, että pää ja vatsa kestivät alkoholia ja ylensyöntiä. Aina oli muutamia yksilöitä, jotka osasivat kaupankäynnin.”

Kirjassa Suominen toteaa, että suuri Venäjän tuntemuksemme on enemmän tarua.

Antti Lindtmania voi pitää melkeinpä lottovoittajana. Hän on kolmissa peräkkäisissä vaaleissa saanut numerokseen kakkosen."

SDP:n ryhmänjohtajaa Antti Lindtmania voi pitää melkeinpä lottovoittajana. Hän on kolmissa peräkkäisissä vaaleissa saanut numerokseen kakkosen.

Vaalilautakunta arpoi joka kerta sosiaalidemokraatit vaalilistoilla ensimmäisiksi. Lindtman voitti kaikki puolueensa jäsenvaalit ja sai siksi ensimmäisen käytössä olevan numeron eli kakkosen. Ykköstä ei anneta yhdellekään ehdokkaalle.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) maatilalla Kiuruvedellä on viime aikoina ollut yhtä vilskettä. Kolmessa vuorokaudessa poiki peräti seitsemän lehmää. Lehmiä on kaikkiaan 150. Niitä hoitaa Heikkisen aviomies ulkopuolelta palkatun karjanhoitajan kanssa. Viikonloppuina navetassa häärää myös kansanedustaja itse.

Lapsiperheen äidin valtiopäiväedustajuus vaatii omat erityisjärjestelynsä. Heikkisen äiti ja anoppi hoitavat lapsia vuoroviikoin, kun äiti on Arkadianmäellä.

Timo Heinonen (kok.) juhlisti äskettäin ensimmäistä kymmenvuotiskauttaan valtiopäivämiehenä sankan kannattajajoukon keskellä Vanajanlinnassa. Seminaaripuhujana oli puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.). Päivällispuheesta vastasi itse puoluejohtaja Petteri Orpo (kok.)

Monen muun sosiaalidemokraatin tapaan kunniamerkeistä tähän asti kieltäytynyt entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja joutui taipumaan, kun virkaveli Frank-Walter Steinmeier junaili hänelle korkean saksalaisen kunniamerkin.

Saksan suurlähettiläs luovutti sen Tuomiojalle tammikuussa. Saatekirjeessä Steinmeier kiitteli hyvästä yhteistyöstä.

”Olin aika nolona. Kun ei etukäteen kysytty, en voinut kieltäytyä”, Tuomioja paljastaa Suomenmaan haastattelussa.

Komissaari Jyrki Katainen (kok.) pistäytyi viime viikolla Helsingissä esittelemässä Rooman sopimuksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehtyä kirjasta 60 hyvää syytä EU:lle, Miksi tarvitsemme Euroopan unionia?

Kataiselle on jäänyt myös vapaa-aikaa. Kotimaassa muun muassa majavia metsästävä Katainen ampui Ranskan puolella villisian ja kaksi saksanhirveä. Kyyhkysiä hän on pudottanut Belgiassa.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet