Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Sinulle, hyvä ehdokas

Kerron salaisuuden.

Minäkin olen ollut ehdoilla vaaleissa. Vuonna 1999 olin ehdolla Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon sitoutumattomien yhteiskuntatieteen opiskelijoiden listalla.

Sain yhden (1) äänen.

Tiedät jo, että ehdokkaana oleminen on vaativa ponnistus.

Olet ehkä ryhtynyt ehdokkaaksi aatteen palosta ja huolellisen harkinnan tuloksena. On toki myös mahdollista, että päätös syntyi puolueesi pikkujoulujen jatkoilla, kun piirijohtaja tarjosi kierroksen ja puskasta tullut kysymys pääsi yllättämään sinut kiitollisuuden mielenkuohussa.

Seuraavan aamun päänsärkyä se ei helpottanut.

Puolueen valinta on saattanut ottaa koville. Kun kerran on puolensa valinnut, puolet naapureista lakkasi tervehtimästä ja toinen puoli ryhtyi taputtamaan selkään ja muistuttamaan siitä Kakskerran järven rannalla olevasta saunamökistä, joka tarvitsee rakennuslautakunnan poikkeusluvan.

Ja jos ei poikkeuslupa heltiä, niin syyllinen ainakin löytyy nyt nopeasti.

Jos valitsit puolueeksesi perussuomalaiset, saat kuulla olevasi rasisti. Jos puolueesi on vihreät, sinua syytetään lasten myrkyttämisestä vegaaniruoalla. Jos kokoomus, myyt kuulemma jopa isoäitisikin – sehän on vielä ihan hyväkuntoinenkin.

Siitä ei elämä parane, kun punnertaa sukat kosteina kasvoilleen hymyä, ojentaa läpimärkää lappua nyreille kansalaisille ja sanoo nöyrästi Kiitos, kiitos! ja Muistakaa äänestää!"

Olet todennäköisesti jo ehtinyt jakaa flaiereita räntäsateessa. Siitä ei elämä parane, kun punnertaa sukat kosteina kasvoilleen hymyä, ojentaa läpimärkää lappua nyreille kansalaisille ja sanoo nöyrästi Kiitos, kiitos! ja Muistakaa äänestää! vaikka ihmiset katsovat sinua kuin Lidlin talousnakkia. Siinä ryhtyy jo muistelemaan kaihoisasti edellistä juurihoitoa.

Myös perheeltä vaaditaan uhrauksia. Puolisosi laittaa ehkä kuvasi esille olohuoneeseen ja selittää sarkastisella äänellä: ”Jotta lapset muistavat vielä huhtikuun 10. päivä miltä sinä näytät”.

Haluan, hyvä ehdokas, kuitenkin lohduttaa sinua kahdella asialla:

Ensinnäkin ponnistuksesi on välttämätön osa suomalaista demokratiaa. Olet kansanvaltamme kulmakivi, joka ei aina näy, mutta jonka tehtävä on sitäkin tärkeämpi. Kiitos sinulle!

Toiseksi: et voi pärjätä vaaleissa huonommin kuin minä.

Erkka Railo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet