A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Soini ratkaisi vaalit

Kuntavaalit olivat sittenkin valtakunnalliset vaalit.

Antti Rinne ei kyennyt johtamaan demareita suurimmaksi kuntapuolueeksi. Puolue teki heikoimman kuntavaalituloksensa yli 60 vuoteen. Tämä on Rinteen henkilökohtainen tappio.

Demarit tykittivät kokoomusta ja sote-uudistuksen valinnanvapautta, joka antaisi kuntalaisille oikeuden valita terveyskeskuksensa. Rinteen vaalitaktiikka petti pahasti.

Timo Soini on käynyt 17 vaalit ja hävisi viimeisimmät. Se johtui persujen yhteistyökyvyttömistä kansanedustajista ja kunnanvaltuutetuista.

Äänestäjät menettivät luottamuksensa persuihin, kun Soini luopui puolueen puheenjohtajuudesta. Suomalaiset työmiehet palasivat demarien ja nukkuvien äänestäjien leiriin. Tämä on vaalien merkittävin tulos.

Juha Sipilälle kuntavaalit oli karvas tappio. Kolmas sija on häpeä. Keskusta on palannut vanhaan muottiinsa, jota yrittäjä-yritysjohtaja Sipilän sädekehä ei enää kirkasta. Tappurakruunin piikkinä on Paavo Väyrysen valinta Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Petteri Orpolle kokoomuksen ykkössija on voitto. Se vahvistaa hänen puheenjohtajuuttaan. Tulosta haalistaa se, että kokoomuksen jytkyn varmistajana oli helsinkiläisen Jan Vapaavuoren huikea yli 29 000 äänen henkilökohtainen äänimäärä.

Vapaavuoren tavoitteena on Presidentinlinna."

Jan Vapaavuori valitaan Helsingin poliittiseksi pormestariksi. Hänen tavoitteenaan on kuitenkin Presidentinlinna.

Ville Niinistön vihreät kasvattivat tuntuvasti kannatustaan useissa kaupungeissa ja vanhoilla teollisuuspaikkakunnilla. Helsingissä vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki teki kuitenkin mahalaskun äänisaaliilla, joka oli vain kolmannes Vapaavuoren potista. Vihreiden nousu ei onnistunut Helsingissä.

Kovasta kampanjoinnista huolimatta äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Sitä selittää vanhentunut politiikan rajanveto oikeisto-vasemmisto -akselilla. Asioilla on monta puolta.

Nyt äänestettiin uskottavaa henkilöä, ja siksi demarit ja persut eivät menestyneet.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet