Toimitukselta

Tässä on asuinalue, jossa enää 41,4 prosenttia äänesti

Jos pelaisin Trivial Pursuitia, opettelisin näistä vaaleista kaksi lukua: Jan Vapaavuoren (kok.) äänimäärän ja Kajaanin äänestysprosentin. Vapaavuori sai 29 547 ääntä. Kajaanin äänestysprosentti oli 49,3. Se tarkoitti 15 290 ääntä nukkuville. Ääniharavaksi olisi päässyt 547 äänellä.

Opettelin myös Otanmäen.

Se on Vuolijoen taajama, joka yhdistettiin Kajaaniin vuonna 2007. Otanmäki syntyi 50-luvulla rautamalmikaivoksen työntekijöille. Nyt siellä toimii kiskoliikennekalustoa valmistavan Transtech Oy:n vaunutehdas, joka toimittaa raitiovaunuja Helsinkiin ja VR:lle InterCity-vaunuja. Siellä tehdään myös Tampereen raitiovaunut, ehkä joskus vielä Turunkin.

Silti Otanmäessä äänesti kuntavaaleissa enää 41,4 prosenttia asukkaista. Se on vähemmän kuin monella suurten kaupunkien heikoimmista äänestysalueista.

Soitin Kajaaniin kollegalle, joka on seurannut vaaleja Kainuussa 80-luvulta saakka ja kysyin syytä. Hän sanoi, että ei ole yhtä. On lista.

Osa tuntee voimattomuutta rakenteellisten uudistusten alla. Vaikka Transtech toi työt takaisin, se ei lohduta työttömyyskassasta eläkkeelle siirtynyttä rakennusmiestä, jonka taidot eivät ole enää vuosiin vastanneet nykypäivän tarpeita – vaikka työhaluja olisikin ollut. Tilasto kaunistui, katkeruus jäi. Otanmäkeen tuli töitä – mutta ”väärille” äänestäjille.

Yhteisöllisyydestäkin siinä on kyse, kollega sanoi.

Monilla kylillä kyläkoulun menetys on koettu raskaana tappiona, tai kuntaliitosta syytetään viimeisten palveluiden viemisestä. Jäljelle jäivät ne, jotka katsovat eteenpäin, ja sitten ne, joiden mielestä voitte pitää tunkkinne.

Miksi Otanmäellä on väliä? Äänestysprosenttihan nousi – ja eniten vielä Helsingissä (+4,2 prosenttiyksikköä), Turussa (+3,4) ja Tampereella (+3,0)? Siksi, että meillä kaikilla on otanmäkemme. Vantaan Laajavuoressa äänesti 39,1 prosenttia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinenkaan (kok.) ei tätä kiistä. Hänestä nyt pitäisikin kokeilla vaalien yhdistämistä, suoraa pormestarivaalia, äänestysikärajan laskua, ehkä nettiäänestämistäkin.

Ihan hyvä idea. Mutta sen lisäksi pitäisi käydä siellä Otanmäessä. Koska joku siellä tänäkin vuonna kävi: Suomi ensin -mielenosoittajat.

Silja Tenhunen

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median julkaisupäällikkö.

Lue myös: Tässä ovat Suomen 10 surkeiten äänestänyttä kuntaa – Kajaanissa nukkuvia enemmän kuin äänestäneitä

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet