Antti Lindtman

Kuka maksaa vilungin?

Eduskunta

Toukokuu on kiva kuukausi. Kesä on jo ovella. Grillit ja kesätuolit kaivetaan varastoista.

Toukokuuhun mahtuu kuitenkin ainakin yksi vähemmän mukava asia: veroehdotuksen tarkistaminen. Hikeä pukkaa, kun edellisvuoden lippuja ja lappuja etsitään piirongin pohjalta viimeisenä palautuspäivänä.

Suomalaiset täyttävät tunnollisesti ja rehellisesti veroilmoituksensa. Tavalliset suomalaiset eivät kikkaile tai piilottele tulojaan ja omistuksiaan. Ihmiset ymmärtävät, että vilungin maksaa aina joku toinen omasta pussistaan.

Moni hieraisikin silmiään ja korviaan, kun eduskunta hyväksyi viime viikolla hallituspuolueiden voimin omistusten piilottamisen ulkomaisten hallintarekistereiden kautta. Tätä hämärärekisterilakia kritisoivat niin poliisi, oikeuslaitos kuin verottaja. Ei ihme, että hallituksen omatkin rivit repesivät käsittelyssä. Asiantuntijoiden mukaan hallintarekisteri edistää veronkiertoa, harmaata taloutta ja talousrikollisuutta.

Hämärärekisterilaki yritettiin nimensä mukaisesti runtata läpi iltojen hämärissä. Hallituspuolueet sopivat asiasta pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa asiasta kertomatta. Tämän jälkeen laki yllättäen ilmestyi talousvaliokunnan listalle.

Seuraavaksi se vain katosi eduskunnan listalta, kun laki meinasi kaatua hallituspuolueiden närästykseen. Kaiken huipuksi keskustelu yritettiin käydä sote-uudistuksen varjossa. Tähän oppositio ei suostunut, vaan asia jätettiin pöydälle, jotta laki voitiin käsitellä päivänvalossa.

Robin Hoodin sijaan Sipilän hallitus toimii kuin Nottinghamin seriffi."

Asiantuntijoiden, kansalaisten ja opposition painostuksesta esitystä jouduttiin rukkaamaan monta kertaa. Hallintarekisterin valuvika jäi kuitenkin korjaamatta. Jos joku tekee sisäpiirikauppoja hämärärekisterin suojassa, piensijoittajaa huijataan. Rahanpesun me kaikki muut maksamme korkeampina tavaroiden ja palveluiden hintoina. Jos joku pakenee hallintarekisterin avulla myyntivoittoverotusta, niin pieneläkeläiset, palkansaajat ja yrittäjät maksavat sen korkeampina veroina.

Aikanaan Robin Hood otti rikkailta ja antoi köyhille. Nyt toimitaan päinvastoin. Hallitus avaa uuden porsaanreiän vilunkipelaajille. Robin Hoodin sijaan Sipilän hallitus toimii kuin Nottinghamin seriffi.

Antti Lindtman

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet