Toimitukselta

Kepu jyrää, muut vikisevät

(PÄÄKIRJOITUS) Viime päivinä julkisuudessa on taas parjattu hallituksen hanketta maakuntahallintojen perustamiseksi. Kokoomuslainen tuleva pormestari Jan Vapaavuori haukkui hanketta, koska se hänen mukaansa heikentää isojen keskuskaupunkien, kuten Helsingin, asemaa.

Toisaalla Uudenmaan pienkuntien kuten Inkoon ja Sipoon edustajat pelkäävät vallan valuvan suurille keskuskaupungeille kuten Helsingille.

Ainoastaan keskustalaiset ministerit puolustavat maakuntahallintojen perustamista. Se on ollut puolueen ja erityisesti maakuntien miesten pitkäaikainen tavoite.

Kokoomus taipui yllättäen keskustan vaatimukseen maakuntahallintojen pystyttämisestä. Puolue keksi nopeasti sille oman tavoitteensa mukaisen vastineen, terveys- ja sosiaalipalvelujen valinnanvapauden, eli yksityisten firmojen aseman nostamisen julkisen terveydenhuollon rinnalle.

Nyt tämäkin valinnanvapaus on joutunut tiukan kritiikin kohteeksi, koska sitä ollaan pystyttämässä ilman kunnollista valmistelua.

Soten rinnalle rukatusta maakuntahallinnosta ja valinnanvapaudesta uhkaa tulla soten jarru."

Sote-uudistus on hallituksen suurin yksittäinen hanke. Sen rinnalle rukatusta maakuntahallinnosta ja valinnanvapaudesta uhkaa tulla soten jarru.

Sipilän hallituksella ei näissä hankkeissa mene hyvin, ei edes välttävästi. Hallituksen uskottavuus on asetettu niin monilta tahoilta kyseenalaiseksi, että aiemmin olisi jo harkittu hallituksen kaatumista. Nykydemokratiassa se tuntuu olevan mahdotonta.

Rehellisyys maan perii. Toivottavasti Sipilä ja hallituskin muistaisivat sen.

Risto Hietanen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet